PUTINOVA (NE)PRISTOJNA PONUDA SRBIJI: Koliko će nas koštati poklonjeni migovi?

Ruska donacija aviona Srbiji je daleko od besplatne. Da li ćemo pored ekonomske, platiti i političku cenu?

  • 98

Predsednik Rusije Vladimir Putin odobrio je Srbiji isporuku šest aviona "Mig 29" i kontigenta oklopnih vozila. Na Beogradu je sada da se izjasni o ovoj ponudi. Međutim, odluka nije laka, kako se to činilo u prvi mah. Osim, što donacija nije besplatna, i političke posledice mogu biti velike.

 

Premijer Vučić od danas u Kazahstanu

 

AKO SE TRAMP I PUTIN DOGOVORE, SRBIJI ĆE SVANUTI: Da li će nam predsednici SAD i Rusije vratiti Kosovo? (FOTO)

 

Srpsko nebo trenutno čuva svega četiri lovačka aviona "Mig 29", od kojih jedan nije aktivan. Svi su stari skoro tri decenije, a iduće godine im je neophodan novi remont, koji bi ujedno bio i poslednji, jer 2028. godine moraju biti povučeni iz upotrebe.

 

Jednostavno rečeno, poslednji je trenutak za nabavku nove eskadrile. U tom smislu, poklon ruskog predsednika je više nego dobrodošao, međutim taj poklon ima cenu.

 

Foto: Tanjug/Dragan Stanković

Foto: Tanjug/Dragan Stanković

 

Prema pisanju beogradskih medija, Moskva je navodno stavila na sto da je za popravku lovaca, koji su u upotrebi, i prateće opreme neophodno oko 50 miliona dolara. To je našoj strani bilo skupo, pa je na scenu stupio ruski ministar odbrane Sergej Šojgu, koji je, kako se priča, uspeo da snizi cenu. U javnosti sada provejava cifra od 25 miliona evra.

 

Kako smo došli do toga da za donaciju treba da platimo višemilionsku sumu? Šest aviona su donacija ruskog Ministarstva odbrane, ali oni do Srbije dolaze preko tamošnjeg državnog eksport-import preduzeća, koja radi svog interesa dižu cenu, kaže za Telegraf analitičar Aleksandar Radić.

 

- Avioni su u letnom stanju, ali je potrebno izvesti minimalne radove za prilagođavanje izvozu i da se dovedu na standard našeg ratnog vaduhoplovstva. Kada se doda komercijalni interes, to bi sve skupa trebalo da košta više miliona dolara i ništa više od toga - pojašanja Radić.

 

Printskrin: Telegraf

Printskrin: Telegraf

 

To bi već bila podnošljiva cena, kaže on. Međutim, rusko preduzeće koristi priliku za profit i cena je onda enormno uvećana.

 

- Kada gledate u celini ponašanje sistema, to onda sa ruske strane dolazi kao jedan dobar posao. Rusi dobijaju politički prestiž zato što isporučuju avione zemlji koja je u NATO okruženju. Zatim, imaju veliku moralnu korist, jer je srpska javnost proruski orijentisana. Najbitnije je što nama daju vojni otpad, odnosne avione koje izvoze iz svog naoružanja, a njihove firme dugoročan posao jer da bismo održavali te letilice moraćemo da im plaćamo - ističe Radić.

 

Osim ekonomske, Srbija bi zbog ove donacije mogla da plati i političku cenu. Na to nam ukazuje politički analitičar Dejan Vuk Stanković.

 

Foto: Milena Đorđević

Foto: Milena Đorđević

 

On za naš portal kaže da svi vojni i ekonomski poslovi imaju političku cenu i aromu. U tom smislu, treba imati u vidu da nas je Evropska unija već opomenula da moramo da uskladimo spoljnu politiku sa Briselom, odnosno priduržimo se sankcijama Rusiji.

 

- To znači da ukoliko se zamerite EU i SAD ne očekujte da budete zvezdica na zastavi EU. To je cena - napominje Stanković.

 

 

Na ponudu iz Moskve, Vlada Srbije se još nije izjasnile, dok je predsednik Tomislav Nikolić dao jasan odgovor.

 

Za njega je odobrenje Putina za isporuku aviona i kontingenta oklopnih vozila Srbiji znak iskrene saradnje, poverenja i prijateljstva.

 

Foto: Vlada Srbije

Foto: Vlada Srbije

 

- Srbija danas ima prijatelje koji se ne ustručavaju da joj pomognu. Srbija danas ima prijatelje sa kojima se ne ustručava da sarađuje. Srbija hoće da širi prijateljstvo na sve narode u svetu i nikome neće pomagati da mrzi drugoga. Nikoga nećemo da napadamo, ali obezbedićemo odbranu svoje zemlje i naroda - izjavio je Nikolić za Sputnjik.

 

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jery

    14. novembar 2016 | 23:04

    Od rusa nista, taman i da je dzabe!

  • Србин

    14. novembar 2016 | 16:36

    Ништа из историје нисмо научили. С-300 или небацајте паре.

  • Raspucin

    14. novembar 2016 | 16:52

    pa sto bi uzimali od rusa za 25 miliona , kad mozemo od zapada za 200 miliona, nama je matematika uvek jaca strana. A da pa mi ne smemo da kupimo od rusa, ustvari o tome se radi.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA