SRBIJA GOVORI VELIKO NE NASILJU U PORODICI: Poslanici danas o zakonu koji će obuzdati siledžije

Nova rešenja treba da zaštite žrtvu još više od porodičnog nasilja

  • 7

Poslaničkim pitanjima Skupština Srbije počela je danas novu sednicu na čijem dnevnom redu je i Predlog zakona o sprečavanju nasilja u porodici, koji bi trebalo da omogući bržu reakciju države u slučajevima nasilja u porodici izricanjem hitne mere udaljavanja nasilnika.

UŽAS I STRAVA U NOVOM SADU: Muž tukao ženu dok nije umrla

Novim rešenjima predviđeno da državni organi, pre svega policija proceni rizik i na osnovu toga nasilniku izrekne meru udaljavanja iz porodice na 48 sati i zabranu pristupa.

Za nasilnika je predviđena i zatvorska kazna od 60 dana u slučaju da prekrši hitnu meru udaljavanja iz porodice i zabranu prilaska žrtvi, a nova rešenja treba da još više da zaštite žrtvu porodičnog nasilja.

Velika novina predloženog zakona jeste vođenje evidencije nasilnika i onih protiv kojih je bilo prijava za nasilje u prodici.

HOROR U INĐIJI: Maltretirao decu, tukao ženu, pa ih sve zapalio!

Predlog zakona o sprečavanju nasilja u porodici, kao i još tri zakonska predloga koja su na dnevnom redu, juče su razmatarali odbori za ustavna pitanja i zakonodavstvo, za pravosuđe, i za evropske integracije.

Na dnevnom redu sednice su i izmene Krivičnog zakonika, Predlog zakona o organizaciji i nadležnosti državnih organa u suzbijanju organizovanog kriminala, terorizma i korupcije i izmene Zakona o oduzimanju imovine proistekle iz krivičnog dela.

Članovi Odbora za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu prihvatili su da parlament obavi zajedničku načelnu raspravu o svim predloženim zakonima.

Sva četiri predloga zakona su sistemski povezana, a Krivični zakonik ima najveći broj izmena, kojima se tretiraju krivična dela protiv privrede i protiv službene dužnosti, a sa ciljem borbe protiv korupcije.

Izmene i dopune Zakona o oduzimanju imovine proistekle iz krivičnog dela odnose se na izmene koje se tiču usklađivanja domaćeg sa zakonodavstvom EU.

(Telegraf.rs/Izvor: Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dule

    15. novembar 2016 | 12:30

    Podrzavam ali je potrebno doneti jos nekoliko pratecih zakona koji postoje u razvijenijim zemljama. Posto postoji mogucnost zloupotrebe ovakvog zakona.

  • Srbenda

    15. novembar 2016 | 15:23

    Ja sam za ali da bude ravnopravno, sto vazi za muskarce da vazi i za zene, a za namestanje nasilja da kazne budu duple... Koliko je muskaraca odlezalo zbog lazi to je strasno...

  • Schweinsteiger

    15. novembar 2016 | 11:34

    Sve je to ok, ali uvek nadjete nesto drugo da radite i vodite brigu o necem drugom, a narod za 150 evra radi. Dajte plate 1000 evra pa nece ni biti nasilja. A ne minimalac za topli obrok 320 din mesecno, pa sta covek za to moze mesecno uzeti bagro.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA