≫ 

Vučić: Razumeli smo poruku o postavljenju Gotovine

Srbi, pre svega prognanici, oni koji su na području Krajine i Hrvatske, ne mogu da budu srećni zbog toga, rekao je Vučić

  • 56

Razumeli smo poruku koju nosi postavljenje Ante Gotovine za savetnika za nacionalnu bezbednost u Hrvatskoj, izjavio je danas premijer Aleksandar Vučić. Kaže da očekuje još jače napade na vladu, ali i da će nastaviti da sprovodi svoju politiku i da se bori za Srbiju.

Skot: Izbori i ekonomski rast događaji 2016. u Srbiji

Vulin: Gotovina je uvreda za sve proterane Srbe i žrtve Oluje

Odgovarajući na pitanje novinara kako komentariše činjenicu da je Gotovina postavljen za posebnog savetnika potpredsednika hrvatske vlade i ministra odbrane Damira Krstičevića, Vučić je rekao da je sasvim izvesno da Srbi, pre svega prognanici, oni koji su na području Krajine i Hrvatske, ne mogu da budu srećni zbog toga.

- A, ja ne želim da rušim naše odnose, dveju vlada i zemalja, osim da kažem da smo razumeli njihovu poruku - rekao je Vučić.

Ante Gotovina imenovan je sredinom ove sedmice za savetnika za državnu bezbednost pri Ministarstvu odbrane Hrvatske.

Foto: Profimedia Foto: Profimedia

Gotovina je prvostepenom odlukom Haškog tribunala 2011. bio osuđen na 24 godine zatvora, kao učesnik udruženog zločinačkog poduhvata, čiji je cilj bilo proterivanje sprskog stanovništva iz samoproglašene Republike Srpske Krajine u okviru vojno-policijske akcije "Oluja".

Napadi na vladu će biti jači, i spolja i iznutra

Premijer se obratio danas građanima koji su ga pozdravili ispred fabrike kompanije Delfi u Novom Sadu porukom da očekuje još jače napade na vladu, ali i da će nastaviti da sprovodi svoju politiku i da se bori za njih i za zemlju.

- Nemojte da brinete, napadi na vladu će biti još veći i jači, svakog dana će izmišljati sve gore i teže stvari, i to i spolja i iznutra - rekao je Vučić.

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Ipak, poručio je, ma koliko bilo teško "i lično i politički i na svaki drugi način", nastaviće da se bori za građane i našu zemlju, "pa, dokle god bude mogao".

Nek štrajkuje ko hoće, ako nema para nema ulaganja

Svako ima pravo da bude nezadovoljan, ali ja ne mogu da obećam veće plate da bih se ulagivao bilo kome, rekao je Vučić upitan da komentariše štrajk sindikata pripadnika Vojske Srbije i njihove zahteve.

- Svako ima pravo da bude nezadovoljan, ja samo pitam kako može da bude bolje. Nikad nismo bili snažniji kad je o oruđu i oružju i opremi i spremnosti vojske reč, mislim na ovaj period od kada postoji VS... A, da li su plate dovoljne za život? Nisu. Da li je to nešto novo? Pa, nije - rekao je premijer, dodajući da misli da za štrajk nema razloga.

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

- Ja da povećam plate više od pet odsto ne mogu. Sa onih tri od ranije, to je kumulativno nekih devet odsto i to su plate koje su imali nekad, pre smanjenja, ali zato imamo čvrste javne finansije. Ja da povećam više od pet posto, ja da se ulagujem neću - poručio je.

Ali, ako hoćete da štrajkujete, štrajkujte, mislim da time šaljete loš signal mnogima, rekao je Vučić, dodajući da je sve što je u skladu sa zakonom u redu.

Primetio je, međutim, "videćemo koliko će se ljudi okupiti, i šta oni imaju da poruče, to bi moglo da bude 20 hiljada štrajkača i 80 hiljada drugih, jer, pozvali su neke političke partije, pa videćemo šta oni imaju da poruče".

Novih informacija o oružju koje ukradeno u vojnom magacinu nema, odgovorio je Vučić na drugo pitanje.

- Nemamo informacije, dali smo nalog da se pregledaju svi vojni i policijski magacini i mislim da ćemo još negde naći da je bilo krađe - rekao je premijer.

Dodao je da se, naravno, postavlja i pitanje obezbeđenja u tim magacinima, što je prokomentarisao rečima:

- Zna se čija je to odgovornost -

Vučić nije upoznat s novim nalazima CG tužilaštva

Premijer je izjavio i da nije upoznat sa novim nalazima crnogorskog tužilaštva u istrazi o pretnji terorističkim napadom u toj zemlji.

Vučić je precizirao da će se time baviti nadležni organi u Srbiji, i da je uveren da će profesionalno reagovati, kao i do sada.

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

On je novinarima rekao da je interes Srbije i Crne Gore da imaju najbolje moguće odnose.

- Ne moramo u svemu da budemo saglasni, ali je interes Srbije i Crne Gore da imaju najbolje moguće odnose i trudićemo se da tako i ostane - rekao je Vučić.

Mediji navode da je Specijalno državno tužilaštvo Crne Gore proširilo istragu i na trojicu srpskih državljana, Predraga Bogićevića, Nemanju Ristića i Miloša Jovanović, kao i da su dva ruska državljana zvanično pod istragom.

(Tanjug/Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Aston

    18. novembar 2016 | 16:25

    Neka oni rade šta žele u njihovoj zemlji a Srbiju neka ne diraju i ostave je na miru.

  • Mića

    18. novembar 2016 | 14:36

    Razumem premijerovu želju da imamo dobre odnose sa susedima ali ovakvi potezi Hrvatske bukvalno pljuju po svemu što Srbija želi da postigne. Moramo primiti k znanju njihove oteze i brinuti se o svojim interesima bez bojazni da će se Hrvatska pobuniti protiv toga jer nemaju pravo ni na kakvu sugestiju a kamoli protest.

  • Maša

    18. novembar 2016 | 17:08

    Nama ostaje da se i dalje zalažemo za dobre odnose.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA