ZAJEDNIČKA SEDNICA VLADA SRBIJE I MAĐARSKE: Vučić se posebno zahvalio jednom ministru na podršci (FOTO)

Odnosi Srbije i Mađarske su na najvišem istorijskom nivou, ocenio je premijer Vučić u Nišu, na zajedničkoj sednici vlada dveju zemalja

  • 61

Premijer Srbije Aleksandar Vučić ocenio je danas da su odnosi Srbije i Mađarske na najvišem istorijskom nivou, i da kontinuitetom održavanja zajedničkih sednica dve vlade šaljemo snažnu političku poruku da su dve zemlje opredeljene za produbljivanje saradnje u svim oblastima.

OVO IZGLEDA ODLIČNO: Orban oduševljen novom deonicom na Koridoru 10 (FOTO)

RAZGOVARALI STEFANOVIĆ I PINTER: Srbija se uključuje u vraćanje Avganistanaca kućama

- Ukupni odnosi između naše dve zemlje su, rekao bih, na visokom možda i najvišem istorijskom nivou, da se politički dijalog odvija u duhu međusobnog uvažavanja i razumevanja kao i da na obe strane postoji spremnost za jačanje naših odnosa - reako je Vučić u uvodnom obraćanju na zajedeničkoj sednici vlada u Nišu.

Foto: Tanjug/Rade Prelić Foto: Tanjug/Rade Prelić

Prema njegovim rečima, održavanjem današnje sednice čuva se i dinamika održavanja zajedničkih sednica vlada, a time šaljemo snažnu političku poruku da su dve zemlje opredeljene za produbljivanje saradnje u svim obalstima i da su spremne na produbljenje dijaloga i van uobičajenih okvira.

- Uveren sam da će danas i sednica vlade, ali i Biznis forum koji će uslediti, značiti dublje uspostavljanje veza kako biznis prema biznisu, našim rađanima i političkim odnoisima naših zemalja ali i odnosima Srba i Mađara -, rekao je Vučić.

Premijer je istakao da je uveren da postoji još mnogo stvari koje Srbija i Mađarska mogu da iskoriste i urade, a koje još nisu uradile i u tom smislu naznačio da smatra da su članovi vlada imali priliku da još jednom kroz sve prođu.

Foto: Tanjug/Dimitrije Nikolić Foto: Tanjug/Dimitrije Nikolić

- I pored dve bazične tačke o kojima uvek govorimo, a to su podrška Mađarske procesu evropskih integracija Srbije i saradnja u oblasti migracija i borbe protiv terorizma, a koje su uvek istaknute kao najznačajnije, želim da da se zahvalim vama i svim vašim ministrima, a naročito Sijartu, na stalnoj i permanentoj podršci koju nam pruža u evropskim institucijama i na svim mestima u svetu - rekao je Vučić.

On je istakao da mnogo toga višeg i dubljeg povezuje Srbiju i Mađarsku, te da je moguće da proširimo međusobne inevsticije u našim zemljama, kao i da saradnja u oblasti turizma mora i može da bude drastično i dramatično unapređena.

Foto: Tanjug/Dimitrije Nikolić Foto: Tanjug/Dimitrije Nikolić

Vučić je naveo da su postignuti određeni pomaci u oblasti gasnog transporta, i da napredak može da bude postignut i u ostalim sferama energetike - i po pitanju nafte, elektroenergetike i moguće saradnje i pojedinih privatizacija, kao i zajedničkog učešća u regionu.

Kako je istakao, za nas su važni infrastrukturni projekti, a to nije samo projekat pruge Beograd-Budimpešta, već i projekat pruge Segedin-Baja-Subotica i izgradnja autoputeva kroz Srbiju, koji Mađarsku povezuju sa Bugarskom i Turskom, ali i Makedonijom i Grčkom, pa i sa Prištinom i Abanijom.

- U infrastrukturnom smislu, povezujući dve zemlje, možemo da budemo značajnije mesto za dolazak i kineskih investitora i turista - rekao je Vučić.

Foto: Tanjug/Dimitrije Nikolić Foto: Tanjug/Dimitrije Nikolić

Premijer je zahvalio mađarskom kolegi i njegovim ministrima što su prihvatili da dođu u Niš, na jugoistok Srbije, jer je, kako je rekao, nama Niš jednako važan koliko i Beorgad.

- Znam da su svi koji dolaze iz inostranstva navikli da dolaze u glavni grad i zato smo vam posebno zahvalni i razumemo ovo kao naročiti gest priajateljstva prema srpskom narodu, državi Srbiji i to izuzetno cenimo i poštujemo - istakao je Vučić.

(Tanjug/Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Slavisa

    21. novembar 2016 | 18:29

    Vucic je covek koji ceni tudji trud i rad i tako je i u ovom slucaju. Veliko hvala Madajrima koji se maksimalno trude da nam pomognu na nasem putu EU integracija, nesto kroz sta su i sami prosli. Samo neka tako i nastave. Odnosi nase dve drzave ne smeju da se pokvare.

  • sss

    21. novembar 2016 | 13:24

    Srbija lider u celom regionu

  • Misko

    21. novembar 2016 | 13:16

    Bice jos bolji, uopste ne sumnjam u to.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA