VOJSKA SRBIJE 2017: Stižu nam hameri, helikopteri, dobijamo elitnu brigadu, budžet - POLA MILIJARDE EVRA!

Više 30 hamera, migovi iz Rusije, helikopteri iz Nemačke, samo su deo opreme koju će Vojska Srbije dobiti naredne godine. Postajemo ponovo najrespektabilnija vojna sila na Balkanu.

Posle dugog niza godina tavorenja, propadanja opreme i unižavanja ugleda Vojske Srbije, nastupio je period oporavka. Prema najavama ministra odbrane Zorana Đorđevića, već početkom 2017. godine pripadnicima Vojske Srbije stići će preko potrebno naoružanje i oprema. U skladu sa bezbednosnim izazovima, već u martu naredne godine 1.500 pripadnika Specijalne brigade dobiće opremu, posle koje ćemo da sa punim pravom moći da kažemo da je to elitna jedinica, a da Vojska Srbije postaje najrespektabilnija vojna sila na Balkanu.

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

KFOR SPASIO SRPSKU BEBU! Vučić: Signal boljeg razumevanja (FOTO)

Šef NATO: Žalimo za nevinim žrtvama bombardovanja Jugoslavije (FOTO)

Zvanična politika države Srbije, koja predviđa vojnu neutralnost omogućila je uspešnu saradnju i sa Istokom i sa Zapadom, odnosno i zemljama članicima NATO i sa Rusijim. U tom smislu, ministar Đorđević kaže da imamo potpisane ugovore i memorandume o saradnji sa obe strane.

Takva pozicija, omogućiće nam nabavku opremu za pripadnike Vojske Srbije. Prvi u redu za obnovnu resursa su Ratno vazduhoplovstvo i protivvazduhoplovna odbrana. Već je najavljeno da je ruski predsednik Vladimir Putin odobrio isporuku šest "migova 29" i remont četiri letelice VS.

Foto: Tanjug/Rade Prelić Foto: Tanjug/Rade Prelić

- Nije reč ni o kakvom vojnom otpadu, kako je bilo reči u javnosti. To su avioni u upotrebi i moći će da se koriste još najmanje 10 godina - kaže Đorđević.

Prema njegovim rečima, takođe sa Rusima biće formiran Regionalni centar za remont helikoptera Mi-8 i Mi-17. Kada je u pitanju nabavka helikoptera, sledeće godine bi trebalo da dođe i do realizacije nabavke dva nemačka helikoptera.

- U pitanju je poklon. Pregovaramo da dobijemo najviše moguće, da to bude dovoljan broj i za nas i za MUP - napomenuo je Đorđević.

Foto: Tanjug/Rade Prelić Foto: Tanjug/Rade Prelić

Najavio je i da ćemo dobiti više od 30 hamera od američke vojske. Podsećamo, Vojska Srbije ima dugogodišnju uspešnu saradnju sa Nacionalnom gardom Ohaja.

S obzirom na period godine, kada se pravi budžet za narednu, ministar kaže da će biti opredeljeno pola milijarde evra za potrebe Ministarstva odbrane i Vojske Srbije.

- Optimalno bi bilo kada bi raspolagali sa 62,5 milijardi dinara, a idealno sa 84 milijarde. No, i sa ovim sredstvima ćemo uspeti da ostvarimo planirano - kaže ministar odbrane.

Printskrin: RTS Printskrin: RTS

Govoreći o planovima za narednu godinu, Đorđević je rekao da će se ići na smanjenje administracije, a na povećanje broja profesionalnih vojnika.

- Želimo da animiramo ljude da služe vojsku pod oružjem - ističe Đorđević.

Dodaje da Vojsci Srbije fale informatičari i građevinci.

- Odlaze iz vojske, jer ih privatni sektor mnogo bolje plaća. Mogli bi da ih platimo samo u slučaju da skinemo drugima plate, a onda bi otišli iz vojske i drugi - napominje ministar.

Foto: mod.gov.rs Foto: mod.gov.rs

Među novinama, koje najavljuje za 2017. godinu ističe da će ubuduće i civili moći da idu u specijalne operacije u kojima učestvuju pripadnici VS. Naravno, prvo će morati da prođu obuku.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Stefan

    25. novembar 2016 | 17:33

    A što pretopiše na hiljade tenkova po naredjenju NATO-a u Smederevo posle hapšenja Miloševića i ko zna još koliko drugih oružja????

  • Jovan

    25. novembar 2016 | 18:31

    Džaba sva tehnikakad nema naroda,natalitet je naj bolje oružije

  • peacemaker

    25. novembar 2016 | 17:17

    Kasno drugovi! Kasno ! To nam je trebalo 1990, sad nam treba ekonomska pomoć ne vojna!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA