Ministar spoljnih poslova Rusije dolazi u posetu: Lavrov u Beogradu 12. i 13. decembra

Ambasador Rusije Aleksandar Čepurin sastaće se sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem, premijerom Aleksandrom Vučićem i ministrom spoljnih poslova Ivicom Dačićem

  • 18

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov posetiće 12. i 13. decembra Beograd, gde će razgovarati sa srpskim državnim vrhom, izjavio je za "Politiku" ambasador Rusije Aleksandar Čepurin.

BOMBARDOVALI SU SRPSKU TELEVIZIJU I MOSTOVE - Lavrov: Amerika optužuje Moskvu, a bombardovala je Jugoslaviju

Kako je rekao, Lavrov će se susresti sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem, premijerom Aleksandrom Vučićem i ministrom spoljnih poslova Ivicom Dačićem.

Prema rečima Čepurina, razgovori će se voditi o aktuelnim svetskim procesima, kao i o situaciji u regionu.

- Rusija dosledno podržava Srbiju faktički u svim pitanjima, naravno i u onim ključnim, poput Kosova i Metohije i Republike Srpske. Na dnevnom redu su bilateralni odnosi - rekao je Čepurin.

Na konstataciju novinara da se Beograd pridržava proklamovane politike vojne neutralnosti, ali da se sa ruske strane povremeno može čuti da Moskva nije zadovoljna učestalim kontaktima Srbije i NATO, ruski ambasador kaže

"Odnosimo se sa poštovanjem prema politici vojne neutralnosti Srbije."

Foto: Tanjug/Tanja Valič Foto: Tanjug/Tanja Valič

Čepurin kaže da Rusija ima razumevanja za težnju Beograda ka širokoj saradnji u toj sferi, kako sa NATO i pojedinim zemljama-članicama Alijanse, tako i sa ODKB, odnosno sa Rusijom, Belorusijom, Kazahstanom, a u interesu bezbednosti same Srbije.

- Polazimo od toga da status vojne neutralnosti podrazumeva jednaku udaljenost od vojnopolitičkih blokova, odnosno, ako želite, jednaku bliskost - rekao je on.

Komentarišući to što još nije potpisan sporazum o statusu Rusko-srpskog humanitarnog centra u Nišu, Čepurin kaže da Moskva ne vidi nikakve prepreke za njegovo sklapanje.

- Cilj ovog dokumenta je stvaranje komfornijih uslova za delovanje zajedničke strukture preko koje je za Srbiju obezbeđen privilegovan stalni pristup veoma ozbiljnim tehničkim i materijalnim resursima ruskog sistema reagovanja na vanredne situacije - rekao je Čepurin, dodavši da je su priče o "tajnoj vojnoj bazi" izmišljotine.

Kako je rekao, Rusija računa da potpiše taj sporazum kada dobije potvrdu spremnosti Beograda da to učini.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    27. novembar 2016 | 10:43

    SRBIJA JE POD KRVAVOM NATO-AMERICKOM OKUPACIJOM I ZA OKUPATORA I DOMACE IZDAJICE JE PROBLEM KAD NAM VISOKA LICNOST DODJE IZ BRATSKE RUSIJE!! !!! GAMAD OBOZAVA OZRACENU SRBIJU I EÜIDEMIJU KARCINOMA ZA SAKU DOLARA I EURA.!!!

  • Sweden

    27. novembar 2016 | 12:28

    I treba da dodjes ljudino i to sto pre da naucis ove nase nekim pametnim stvarima..

  • Prijatelj emisije

    27. novembar 2016 | 08:34

    Zasto Vulin gostuje svako drugo jutro kod ovog glavonje na Pinku?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA