≫ 

PRIPREMA ZA MARATONSKU SEDNICU: Rasprava o budžetu počinje u ponedeljak

Budžet za 2017. trebalo bi da se nađe pred narodnim poslanicima u ponedeljak. Ministar Vujović očekuje da se rasprava o amandmanima i pratećim zakonima "prelije" i na vikend

  • 6

Ministar finansija Dušan Vujović izjavio je danas da bi u ponedeljak budžet za 2017. trebalo da se nađe pred narodnim poslanicima. Vujović je, na konferenciji za medije u Vladi Srbije, rekao da zatim sledi rasprava o amandmanima i pratećim zakonima i da bi čitav proces mogao da se "prelije" i na vikend.

Predlog budžeta stigao u skupštinu

PRVI PUT OD 1945. GODINE! Isplaćujemo i Rusima i imaćemo najniži deficit: Vučić o budžetu za 2017. (FOTO)

Ministar finansija kaže da je ovo, kao što je premijer već rekao, rekordno nizak deficit sa kojim Vlada ide pred skupštinu.

To se ne odnosi na cifru od 69,1 milijardu, koja se odnosi na tzv. uvećani deficit za projektne zajmove, nego se odnosi na cifru kada se od toga oduzmu projektni zajmovi - u ukupnom iznosu od 43,5 milijarde, i onda se dobije iznos od 25,6 milijardi, kaže Vujović.

Ističe da je taj iznos, u odnosu na društveni proizvod, ono što je rekord.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović Foto: Tanjug/Sava Radovanović

- To je 0,6 odsto društvenog proizvoda, to je duplo manje od prethodnog rekorda koji je bio ostvaren 2005. godine, kada je 1,2 odsto bio predloženi deficit. Ta godina je završena sa suficitom, nadam se da će i ova naredna biti završena sa suficitom - rekao je Vujović.

Dug na kraju 2016. biće 73,5 odsto

Ministar finansija je rekao i da će se javni dug Srbije na kraju 2016. zaustaviti na 73,5 odsto BDP-a, ističući da ćemo u narednom periodu imati stalni pad duga.

- To je očekivano stanje na 31. decembar ove godine - rekao je Vujović na konferenciji za medije u Vladi Srbije.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Kako je rekao, javni dug će tako biti smanjen iako su preuzeti i stari dugovi za Petrohemiju i ostala preduzeća, gde je postojao društveni interes da ih država preuzme.

- Na kraju sledeće godine imaćemo dug od 72,8 odsto, razlika u odnosu na kraj ove godine biće 0,7 odsto, što nije mnogo, ali je značajno - naglasio je Vujović.

Naveo je da će biti povećan rast BDP-a, kao i efekti pozajmljivanja.

- Imaćemo stalni i stabilni pad javnog duga - poručio je Vujović i dodao da vlada želi aktivno da kontroliše devizne rizike.

Prema njegovim rečima, vlada planira da u toku 2017. smanji zaudženost u dolarima, sa devet na 8,5 milijardi, ali da poveća u evrima sa 10,1 na 10,9 milijardi, kao i da poveća u dinarima.

Naveo je da će dug biti 25,6 milijardi evra dug, ali će procenat realno u odnosu na BDP biti manji i počeće da pada, a cilj je da bude na nivou Mastrihta, koliko je u zemljama EU.

(Tanjug/Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Алекса

    2. decembar 2016 | 17:31

    Пусти празну причу, демагогију и статистику. Реци ти лепо колико ће српских породица моћи да купи прасе за Божић?

  • radnik

    2. decembar 2016 | 17:59

    Ovog treba sto pre smeniti,jednu platu celu dajem za,dazbine ukljucujuci tu akcize PDV ,porez jos samo da nam uvede i porez na vazduh.

  • Ana

    2. decembar 2016 | 17:31

    Ovaj ce nam glave doci.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA