Miroslav Lajčak ekskluzivno za Telegraf: DOBRA VEST ZA SRBIJU, postigli smo dogovor o otvaranju Poglavlja 5

Mislim da smo veoma blizu da naredne nedelje otvorimo poglavlje 5, rekao je za Telegraf, Miroslav Lajčak, ministar spoljnih poslova Slovače, koja predsedava EU. Dodao je da se razgovara i o otvaranju poglavlja 25 i 26. Poglavlje 5, inače, reguliše postupke javnih nabavki.

  • 9

Postigli smo konsenzus za otvaranje poglavlja 5 u pregovorima između Srbije i EU, izjavio je za Telegraf Miroslav Lajčak, ministar spoljnih poslova Slovačke, zemlje predsedavajuće EU. Naša je ambicija da otvorimo više od jednog poglavlja, rekao nam je Lajčak u Briselu, gde učestvuje na ministarskoj konferenciji NATO, koju Telegraf ekskluzivno prati.

Srbija iduće sedmice otvara poglavlje 5

Vučić potpisao ugovor sa Hanom: Evropska unija daje pare za javnu upravu u Srbiji (VIDEO)

Na naše pitanje ko koči Srbija u procesu evrointegracija, pošto je bilo reči da će naša zemlja brže napredovati, kada je Slovačka preuzela predsedavanje EU, Lajčak je podsetio da su u julu otvorena veoma važna poglavlja 23 i 24.

- Kada je reč otvaranje poglavlja 5, 25 i 26 u pitanju je konsenzus. Postigli smo konsenzus oko otvaranja poglavlja 5, dok razgovaramo oko poglavlja 25 i 26. Mi kako zemlja predsedavajuća EU radimo mnogo na tome da postignemo taj konsenzus i imamo još nekoliko dana do toga. Mogu da vas uverim da je u našem interesu da otvorimo tri poglavlja,a li ne odlučuje zemlja koja predsedava, već konsenzus - rekao je slovački šef diplomatije.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Prošle nedelje održan je sastanak zemalja Višegradske grupe i Zapadnog Balkana, koji je u jednom trenutku napustio srpski šef diplomatije Ivica Dačić. Kako komentarišete njegove poruke o dvorstrukim standardima, kada je u pitanju Srbija i pozicija oko Kosova?

- Odluka je njegova, ali ta sama činjenica da je došlo oko prepirke Dačića i Hodžaja nije dobra poruka za proširenje. To je argument za one koji se protive proširenju EU, da kažu ove zemlje nisu zrele za to da postanu članice Unije. Ja verujem u dijalog i ako imamo neke nesporazume treba da ih rešavamo putem dijaloga - kazao je Lajčak.

Na pitanje da prokomentariše stanje na Balkanu, pošto je dobar poznavalac, kaže da postoji napredak u odnosima.

- Ali, taj napredak nije nepovratan, odnosi su i dalje dosta krhki. Ja bih želeo da vidim dosta aktivniju ulogu EU, jer je to region koji ima za cilj integraciju u Uniju. Mislim da mi treba da posvetimo mnogo više pažnje tom regionu, ne samo sa tehničkog nivoa, već više sa političkog - zaključio je Lajčak.

M. Ivas (marko.ivas@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bulidža

    6. decembar 2016 | 16:13

    Ma ne zanimaju nas više vaša poglavlja. Hoćemo čvršću vezu sa Rusijom

  • 1Milorad

    6. decembar 2016 | 16:31

    oni koji su nas unistili daju i otvaraju nama kojekakve uvjete koje ni sami ne postivaju.

  • kiza

    6. decembar 2016 | 17:47

    Dobra vest naravno da bi se resili vise crveno zuto olavih cinovnika. Ali EU NIKADA

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA