≫ 

EKSKLUZIVNO! Intervju Dodika o kojem će se pričati: Slavićemo još jače 9. januar, kad budem odlazio, idem sa Republikom Srpskom (VIDEO)

BiH nikog ne zanima sem glupih stranaca. Njihova životna borba je da se bore protiv Srbije. Za mene je Republika Srpska država, a Sarajevo inostranstvo

  • 90

Ustavni sud BiH je poništio odluku o referendumu u Republici Srpskoj, a Milorad Dodik, predsednik Republike Srpske je imao spreman odgovor ispred kamere Telegrafa.

- Mi smo naš posao uradili. Stalno donose neke odluke o poništenju, ali ne mogu da ponište i volju naroda. Dvadeset godina taj sud funkcioniše pod patronatom stranaca i oni određuju šta će se odlučivati. Došli smo u situaciju da sud ima 9 sudija, da većinu čini pet, a uvek dvojica preglasaju četvoricu i nametnu odluku. Do danas danas preko 100 odluka suda niko nije realizovao.

U dahu se prebacuje na stanje "haosa" za koje krivi strance iz Sarajeva.

- Bulumenti stranaca koji rade i žive u Sarajevu je potrebno stanje haosa. Valentin Incko, visoki predstavnik u Sarajevu ima platu od 25 hiljada evra, da neće moždada se vrati u Beč za platu od 3 - 4. 000 evra u Ministarstvu spoljnih poslova. Oni znaju da će Srbi uvek da reaguju na Bošnjake i Hrvate.

I zato...

- Nećemo poštovati ono što vređa našu naconalnu inteligenciju. 9. januar će se slaviti još jače, još pompeznije.

ŽESTOKE IZJAVE O OPANCIMA I ZEMLJI

Dodik se posebno osvrnuo na Bakira Izetbegovića i njegovih izjava o "neodgovornom Dodiku".

- Bakir predstavlja nešto što je Bosna bez Republike Srpske; sa Srbima koji mogu biti potlačeni. To su javno govorili i mnogi drugi. Recimo, bivši reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Mustafa Cerić , koji je blizak vladajućoj garnituri BiH. Rekao je: "Srbi mogu da odu u Srbiju i da ponesu zemlje što imaju na opancima".

- Ja sam na to rekao da Srbi sada nose cipele, a ako idemo, odoh sa Republikom Srpskom. I sad stojim iza toga.

Prema Dodikovim rečima BiH je vežbališta za strance.

- BiH nikog ne zanima sem glupih stranaca. Njihova životna borba je da se bore protiv Srbije. Sarajevo je za mene inostranstvo.

BUDUĆNOST REPUBLIKE SRPSKE

Foto: Tanjug/Tanja Valič Foto: Tanjug/Tanja Valič

Prvi čovek Srpske imao je jake reči i na pitanje o budućnosti Republike.

- Vidim Republiku Srpsku što moćnijom i bitnijom. Jer, istorijski je najveće dostignuće Srba u ovom vremenu i civilizacijska odbrana hrišćanske vrednosti.

Na naše pitanje, da li Republiku Srpsku doživljava kao državu, rekao je da jasno stoji iza tog stava.

- Svi atributi države su prisutni, stanovništvo, teritorija, suverena vlast. Kriterijumi definisani još 1930. u Montevideu

IZDVOJILI SMO JOŠ NEKOLIKO BITNIH STAVOVA

O JUGOSLAVIJI

- Žao mi je zbog stradanja, ali Jugoslavija je bila ozbiljna podvala srpskom narodu. Drugima je stvarala slobodu. Pa, ova Hrvatska teritorija pre II svetskog rata nije postojala. Dubrovnik nije hrvatski odraz nikako. Mi moramo o tome da vodimo da vodimo računa.

SARADNJA SA OPOZICIJOM

- Samo nek opozicija stane na stranu srpskih interesa, moći ćemo opet zajedno. Mi smo naterani da budemo u BiH. Mi smo hteli da ostanemo sa Srbijom. Da budemo nezavisni. U Sarajevu ima više Arapa nego Srba. Nategnuto 1,5% Srba ima u Sarajevu. To je 5-6 hiljada. A nekad? Gde su Srbi iz Sarajeva? Ovde, u Srbiji. O njima neko ne priča. Sarajevo je imalo više Srba nego Banjaluka stanovnika.

Mene Sarajevo uopšte ne zanima. Sve najbolje, ali pustite nas na miru.

PORUKA HRVATSKOJ

- Nije dobro za Hrvatsku da ulazi u sukob sa Rusijom. Ona je partner Amerike i Zapada za rešavanje sukoba u Siriji.

Foto: Tanjug/VLADA REPUBLIKE SRPSKE Foto: Tanjug/VLADA REPUBLIKE SRPSKE

SASTANAK SA VUČIĆEM

- Ne mora da znači da mi moramo oko svega da se složimo. Zapad je, to mogu sad glasno da kažem, čekao samo da se Srbija oglasi po pitanju referenduma, pa da kaže "vi ste to organizovali". Međutim, bila je to odgovorna politika Aleksandra Vučića i ja to podržavam.

(Telegraf.rs/M. Ivas/S.Milošević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA