EU OTIMA SRBIJU RUSIJI: Alarm u Briselu! Poseta Lavrova ubrzava otvaranje poglavlja (FOTO)

Brisel i Moskva "lome koplja" nad Srbijom. U trenutku kada je Lavrov stigao u Beograd, EU zove Vučića na otvaranje poglavlja

Srbija je ponovo u fokusu borbe uzmeđu Evropske unije i Rusije za interesne sfere. U trenutku, kada je u zvaničnu posetu Beogradu stigao ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov, stigao je poziv premijeru Aleksandru Vučiću za sastanak sa visokom predstavnicom EU za spoljnu politiku i bezbednost Federikom Mogerini. Sam kraj 2016. predstavlja ilustraciju cele godine, odnosno diplomatske, ekonomske, pa i vojne akcije koje su Brisel i Moskva preduzimali, kako bi Srbiju privoleli svom jatu.

 

LAVROV STIGAO U BEOGRAD: Dačić dočekao šefa ruske diplomatije na aerodromu (FOTO)

 

ŠTA NAM DONOSI LAVROV: Šef ruske diplomatije stiže u posetu Srbiji

 

Ne treba biti veliki stručnjak ni poznavalac diplomatije, pa shvatiti da se ništa ne dešava slučajno. U bilateralnu posetu Srbiji došao je Sergej Lavrov, šef ruske diplomatije. Kako je najavljeno, sa zvaničnicima Srbije razgovaraće pre svega o bilateralnim odnosima, ali i razmeniti mišljenje o regionalnim pitanjima i globalnoj situaciji u svetu.

 

Foto: Tanjug/Tanja Valič

Foto: Tanjug/Tanja Valič

 

Premijer Vučić izjavio je da će sa Lavorovim razgovarati o političkoj, ekonomskoj i vojno-ekonomskoj saradnji, i da očekuje ozbiljan i otvoren razgovor.

 

Vučić je, odgovarajući na pitanja novinara, rekao da bi tema razgovora sa Lavrovom trebalo da bude i Petrohemija i plaćanje zaostalih dugovanja.

 

Srpsku javnost posebno interesuje vojna pomoć, odnosno donacija od šest migova 29, koju je odobrio lično predsednik Rusije Vladimir Putin.

 

Posetu Lavrova, najavio je ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Čepurin pre 15 dana, o čemu je govorio za naš portal.

 

 

Nije mnogo dugo čekala ni Evropska unija. U kako su već više puta rekli zvaničnici iz Brisela, hibridnom ratu, koriste se brojna sredstva. Za neupućene hibridni rat predstavlja kombinaciju, diplomatskih, ekonomskih, medijskih i vojnih akcija.

 

Očigledno da je prostor Zapadnog Balkana, odnosno Srbija, prostor na kome se lome koplja velikih sila. S tim u vezi, u borbi za uticaj, ekspresno je upućen poziv premijeru Aleksandru Vučiću za sastanak sa Federikom Mogerini, šeficom evropske diplomatije, dok je za sutra najavljena Međuvladina konferencija EU i Srbije, na kojoj se očekuje otvaranje najmanje dva nova poglavlja u pregovorima, 5 i 25, a moguće i tri, ukoliko poglavlje 26 kasnije popodne dobije zeleno svetlo svih zemalja članica EU.

 

Foto: press@gov.rs

Foto: press@gov.rs

 

Takođe, ne treba izgubiti iz vida i da se u Briselu danas održava sastanak ministara spoljnih poslova EU, na kome će se razmatrati pitanja odbrane i sankcija protiv Rusije.

 

Treba da se setimo da su nam ukinute vize za zemlje Šengena, u trenutku, kada su bile učestale posete najviših ruskih zvaničnika Beogradu, kaže za Telegraf, Dragomir Anđelković, politički analaitičar.

 

Foto: Medija centar Beograd

Foto: Medija centar Beograd

 

- EU malo toga daje bez potrebe. Tek kada osete da ima konkurenciju, da neka zemlja ima geopolitičke alternative, onda je spremna na veće ustupke. Oni su nama već duže vreme obećavali otvaranje poglavlja, ali bez konkretnog datuma. Svakako da svaka poseta ruskih zvaničnika ubrzava put evro-integracija Srbije, koliko god to paradoksalno zvučalo - rekao je Anđelković.

 

Mnogo se spekuliše oko samog datuma, izjavila je za naš portal Aleksandra Joksimović, predsednica Centra za spoljnu politiku. Ona pojašanjava da je još ranije najavljeno da će 13. decembra biti održan sastanak u Briselu oko otvaranja poglavlja, dok sa druge strane Lavorov stiže u Beograd na sastanak Organizacije za crnomorsku ekonomsku saradnju.

 

Foto: Telegraf

Foto: Telegraf

 

- Zaista je interesantan tajming, ali bih rekla da jedno sa drugim nema u potpunosti direktnu vezu, naprosto su se poklopile dve priče - kaže Joksimovićeva.

 

Ipak, Anđelković napominje da je na Srbiji da zadržimo takav kurs spoljne politike, koji nam omogućava maksimalno dobre odnose i sa Briselom i sa Moskovom.

 

M. Ivas (marko.ivas@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • sasa

    12. decembar 2016 | 14:16

    Niko nikoga ne otima, samo se razvijaju dobri odnosi sa obe strane.

  • lale

    12. decembar 2016 | 14:06

    Za razliku od eu Rusi nas ne ucenjuju i nasi su iskreni prijatelji.

  • Miodrag Novi Sad

    12. decembar 2016 | 13:25

    Pamet u glavu...što više uzeti...i od jednih...a i od drugih...nama je sve uzeto..ZIVELA SRBIJA

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA