"Tri prsta" nisu srpski pozdrav, koristili ga nacisti i ustaše! (FOTO)

Pozdrav vodi poreklo iz 4. veka nove ere. Srbi ga koriste od Prvog srpskog i Takovskog ustanka. U međuvremenu, nacisti i ustaše su pozdravljali na sličan način, a u Srbiju ga je "vratio" Vuk Drašković 1991. godine

  • 57

Pozdrav sa tri prsta koji se smatra srpskim nacionalnim pozdravom, jednom rukom sa otvorenim palcem, kažiprstom i srednjim prstom, na iznenađenje mnogih nije originalno potekao od Srba. Ali, da ne bude zabune, iako izgledaju isto, simbolika ovog pozdrava i onog koji su koristili na primer, nacisti tokom Drugog svetskog rata i ustaše, nemaju nikakvih dodirnih tačaka.

Ovaj "srpski pozdrav" sličan je "Ve" pozdravu koji označava "viktori“ ili pobedu, a u novijoj srpskoj istoriji popularizovan je od strane lidera SPO-a Vuka Draškovića tokom demonstracija 9.marta 1991.godine.

Drašković je izjavio da je inspiraciju dobio od slike Ustanak u Takovu na kojoj Knjaz Miloš drži podignuta tri prsta. Koristi se uglavnom među mlađom populacijom, a običaj je da se odgovori istim pozdravom.

Međutim, ovaj pozdrav predstavlja i analogiju sa načinom krštenja pravoslvaca, sa skupljena tri prsta desne ruke koji simbolizuju Svetog Oca, Svetog Sina i Svetog Duha.

U Hrvatskoj bi se danas takav pozdrav uglavnom protumačio kao nacionalna provokacija, pa je tako u leto 2006.godine na zagrebačkoj Gej paradi uhapšena učesnica iz Srbije i uslovno osuđena zbog “pokazivanja tri prsta”.

Ipak, postoje brojne fotografije koje prikazuju hrvatske domobrane i ustaše, pa čak i samog Ante Pavelića kako pred rimokatoličkim sveštenikom polažu zakletvu sa tri raširena prsta desne ruke. Međutim, ni oni se nisu pokazali kao originalni jer su takav pozdrav preuzeli od nemačkih SS jedinica.

Od nemačkih SS-ovaca su tri prsta preuzeli su i ostali fašisti i nacisti širom Europe.

Inače, istoričari objašnjavaju da poreklo korišćenja spojena tri prsta, kao i malog i domalog spojenih i savijenih na dlanu, potiče još iz četvrtoga veka, i vremena Svetoga Meletija Arhiepiskopa antiohijskoga, kada su se Hrišćani borili sa arijanskim jereticima.

Arhiepiskop Meletije u jednom svom govoru oko prirode Isusа Hristа rukom je počeo da dočаrаvа prisutnimа nа Sаboru trojično jedinstvo Božije – jedinstvo Oca, Sina i Svetoga duha. Po predanju, kаdа je Meletije spojio tri prethodno rаširenа prstа, iz njih se vide svetlost kаo munjа. Važno je napomenuti da se od početka korišćenja ovaj pozdrav praktikovao s tri spojena, a ne razdvojena prsta.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mr.SEXOBEAT

    15. mart 2014 | 15:29

    HAHAAH...pa normalno da su ustase koristile.... od svih srba najgori su hrvati..tj. pokatoliceni srbi :)

  • vojislav

    15. mart 2014 | 19:28

    Pa ja se nebih slozio sa novinarima koji su ovo pisali sta god da se uradi nesto u srbiju nije srpski pa ako hoce bas da znate i kada pogledate slike koje su prikazane tacno se vidi da su uvek irazena 2 prsta a palac zbog inteligencije nisu mogli savijati pa tako je to ispalo,u istoriju srpske knjizevnosti to mozete dodati svom umo kao dokaz da su srbi jedini ali jedina nacija koja pozdravlja sa tri prsta i da draskovic to dobro znao i zato ga je istakao bas u tim vremenima,bilo to nekome krivo ili ne ali to je tako, sto na slikama se dokazuje da oni pozdravi sa istaknutim 2 prsta su nacisticki prikazani kao i ustasko hrvatski,

  • Kolekcionar

    15. mart 2014 | 16:44

    Srpski je tri skupljena prsta, što su i pokazivali vojnici u Kraljevini i drugi pre njih, a za ove raširene i vrapci znaju da su ih koristili nacisti, Vuk Drašković, a onda kao pomodarstvo i svi ostali. Čak i na ovoj slici sa Wikipedije glavni likovi drže skupljena tri prsta, koji označavaju jedinstvo.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA