≫ 

Osim "migova" iz Rusije stiže i RAKETNI SISTEM! "BUK M1" će štititi SRPSKO NEBO! (FOTO)

Sjajne vesti iz Moskve! Osim najavljenih šest "migova 29", u finalnoj fazi je dogovor i o nabavci drugih složenih borbenih sistema najnovije generacije

Premijer Aleksandar Vučić i ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu razgovarali su danas u Moskvi o modernizaciji Vojske Srbije, a osim najavljenih šest "migova 29", u finalnoj fazi je dogovor i o nabavci drugih složenih borbenih sistema najnovije generacije. Protivvazdušni sistem „Buk M1“ namenjen za odbranu jedinica veličine korpusa od napada iz vazdušnog prostora.

ONI ĆE ČUVATI NAŠE NEBO: Vučić obišao nove srpske "migove" (FOTO)

Šest aviona MIG 29 stiže u Srbiju do kraja marta

Aleksandar Vučić i ministar odbrane Srbije Zoran Đorđević razgovarali su sa ministrom odbrane Rusije Sergejem Šojguom kako bi zaključili dogovor o preuzimanju šest aviona "mig 29".

Foto: Tanjug/VLADA REPUBLIKE SRBIJE Foto: Tanjug/VLADA REPUBLIKE SRBIJE

Pored nabavke „migova“ u Moskvi će se danas razgovarati i o zaštiti neba Srbije. U centru pažnje je raketni sistem.

Protivvazdušni sistem „buk M1“ namenjen za odbranu jedinica veličine korpusa od napada iz vazdušnog prostora.

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu je na sastanku predložio da se letačko-taktičke vežbe "Bars" (Bratstvo pilota Rusije i Srbije), održane u oktobru u Srbiji, održavaju svake godine.

- U oktobru su u Srbiji uspešno izvedene zajedničke vežbe 'Bars-2016'. Dobar naziv vežbi treba da učinimo da te vežbe budu održavane svake godine - rekao je Sergej Šojgu Vučiću, preneo je Tas.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Ocenio je i kao korisne zajedničke trilateralne taktičke vežbe "Slovensko bratstvo", u kojima je uz Rusiju i Srbiju učestvovala i Belorusija.

- Dobro se odvijaju zajedničke vojne vežbe i planiramo da razvijamo tu praksu. Uskoro ćemo razmeniti predviđene planove za 2017. godinu. Naravno, ne možemo da ne pomenemo učešće srpskog tima na Međunarodnim vojnim igrama 2016. gde ste pokazali dobre rezultate - dodao je Šojgu.

Ruski ministar je pozvao predstavnike Srbije da učestvuju na međunarodnom vojno-tehničkom forumu "Armija-2017" i na Međunarodnim vojnim igrama 2017, a ministru odbrane Srbije Zoranu Đorđeviću je uručio poziv za učešće u radu VI Moskovske konferencije o međunarodnoj bezbednosti u aprilu naredne godine.

Šojgu je još dodao da je Rusija spremna za intenzivniju vojnu saradnju sa Srbijom u oblasti vojnog obrazovanja. On se zahvalio premijeru Vučiću za podršku naše zemlje humanitarnoj operaciji u Alepu i upućenu humanitarnu pomoć.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izrazio je  u razgovoru sa Šojguom da će saradnja između dve zemlje u svim oblastima, uključujući vojnu, jačati do "veoma visokog nivoa".

Vučić je, istovremeno, istakao da se pozicija Srbije kao neutralne države neće menjati.

- Nadam se da možemo da unapredimo našu saradnju - političku, ekonomsku, vojnu - do veoma visokog nivoa. Nadam se da ćete biti naš gost u Beogradu, a mi ćemo biti dobri domaćini. Potpuno sam siguran da će između naših naroda i država uvek biti veoma dobri odnosi i najbolja saradnja - rekao je Vučić na sastanku sa Šojguom, prenosi agencija RIA Novosti.

- Još jednom želim da potvrdim da ostajemo neutralna država, što sam već rekao u Briselu, Vašingtonu... To je naš stav, ništa se nije izmenilo po tom pitanju - istakao je Vučić.

On je Rusima čestitao Novu godinu i izrazio nadu da će ona doneti bolju situaciju u zemlji.

Foto: Tanjug/VLADA REPUBLIKE SRBIJE Foto: Tanjug/VLADA REPUBLIKE SRBIJE

Vučić, koji boravi u jednodnevnoj poseti Moskvi, obišao je jutros jedan od poligona ruske borbene avijacije, gde je prisustvovao prezentaciji aviona i vojne opreme Ruske Federacije.

(Tanjug/RTS/Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lazar

    21. decembar 2016 | 18:20

    Da i sve to za dve, dve ipo godine, otprilike... Osim toga BUK M1 raketni sistem moze eventualno da stiti nebo Beograda, Srbiji je potreban S-400 ili u najmanju ruku bar S-300. Stara je istina da svi su generali pametniji posle bitke, ali ne i mi Srbi, mi nista nismo naucili 99-te, Dvadesetprvi vek i raketni sistem iz sedamdesetih godina proslog veka, ili mozda nasa mudra vlada to jednim udarcem ubija tri muve, gazde na zapadu zadovoljne Naravno da nemaju nista protiv da se Srbi naoruzavaju kvazi "lukovima i strelama" Rujama ogromnu uslugu otkupljujuci njihov otpad, a naivnom narodu sargarepu na stapu bar dok ne prodju izbori. "Respekt".

  • Mitar

    21. decembar 2016 | 21:09

    Bravo Srbijo, svaka čast ministri ovo je Srbija od kad zaslužila

  • Dag

    21. decembar 2016 | 15:31

    Istina je, nije patka,sve otpadak do - otpatka... (Avioi, koje treba remontovati,zastareo sistem BUK -1.Ovo je samo odgovor na oruzje,koje je dobila Hrvatska.A kome normalnom je do rata,u unistenim - drzavicama,ciji gradjani - prezivljavaju.?)...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA