≫ 

OVO SRBIJU ČEKA U 2017. GODINI: Četiri ključna izazova pred državom (FOTO)

Predsednički, možda i parlamentari izbori, saradnja sa Evropskom unijom i dijalog sa Prištinom, kraj aranžmana sa MMF, samo su neki od izazova sa kojima će se država suočavati u 2017. godini

  • 10

Premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je 2016. godina bila jedna od najtežih za Evropu i svet, a da je Srbija uprkos neizvesnostima uspela da održi punu stabilnost i mir u zemlji. Ipak, ništa manje turbulenta neće biti ni 2017. godina. Pred Srbijom su brojni izazovi. Predsednički, možda i parlamentari izbori, saradnja sa Evropskom unijom i dijalog sa Prištinom, kraj aranžmana sa MMF, samo su neki od izazova sa kojima će se država suočavati.

Vučić odgovarao na sva pitanja: O ekonomskoj situaciji, bezbednosti, izborima, zdravstvu i putu ka Evropskoj uniji (FOTO) (VIDEO)

Dačić za Telegraf: Bombardovaćemo Hrvatsku čokoladicama iz "migova" (VIDEO) (FOTO)

Otvaranje poglavlja u pregovorima sa EU

Kada je reč o putu Srbije u EU, premijer Vučić se nada da će uskoro biti otvorena još tri poglavlja.

- Srbija je na EU u putu i očekujem da oko Svetog Jovana, dakle 20. januara, otvorimo još tri poglavlja. Na tom putu smo se sretali i sretaćemo se sa poteškoćama, ali mi ćemo te poteškoće preći i preskočiti. A uvek će biti onih koji uspeh Srbije doživljavaju kao svoj neuspeh - naglasio je premijer.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Na ovu premijerovu izjavu se može nadovezati i očekivanje šefa srpske diplomatije Ivice Dačića da će Srbija u 2017. biti spremna da otvori više od deset poglavlja u pregovorima o članstvu sa EU.

Ove optimistične najave lako bi mogle da udare u zid. To nam govori dosadašnje iskustvo. Nije na odmet podsetiti na situaciju od pre 15-ak dana kada je Hrvatska blokirala otvaranje poglavlja 26, praktično iz čistog hira.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

Osim bilateralnih sporova, na evropskom putu stoji i usklađivanje spoljne politike sa Briselom. To u prevodu znači, da će nam nad glavom stajati zahtev da uvedemo sankcije Moskvi, čemu se naši najviši zvanični oštro protive. Pitanje je i kako će EU u narednim izveštajima gledati na nabavku oružja iz Rusije.

Ipak, verovatno najveći izazov u procesu pristupanja EU biće dijalog sa Prištinom. Napredak u dijalogu biće na skeneru Brisela i direktnoj vezi sa daljim otvaranjem poglavlja.

Predsednički izbori

Čekajući Sretenje. Posle Jovanjdana, i ovaj verski i državni praznik biće značajan u 2017. godini. Za taj datum, premijer i lider SNS Aleksandar Vučić najavio je da će zajedno sa aktuelnim predsednikom države Tomislavom Nikolićem predložiti zajedničkog kandidata.

Prema istraživanjima javnog mnjenja, ime koje oni budu predložili trebalo bi da bude i najveći favorit na izborima koji bi po sili zakona trebalo da budu održani u aprilu.

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Do sada su kandidaturu najavili i Vojislav Šešelj, Boško Obradović, Aleksandar Popović i Saša Janković.

Iako su nadležnosti predsednika Srbije po Ustavu skromne i ograničene, iskustvo nam govori da izbor šefa države može preokrenuti mnoge procese u zemlji.

Osim nepoznanice oko kandidatura, nije nemoguće da se istovremeno održe i vanredni parlamentarni izbori. U ovom slučaju, ključ ove odluke je u rukama jednog čoveka - Aleksandra Vučića.

Foto: Tanjug/Irfan Ličina Foto: Tanjug/Irfan Ličina

Ni interesovanje velikih sila za predsedničke izbore u Srbiji nije malo. Ruski ambasador Aleksandar Čepurin je rekao da je Ruskoj Federaciji bitno da postoji stabilnost u razvoju naših bilateralnih odnosa, pa će sa punom pažnjom pratiti tok kampanje i predsedničkih izbora.

Dijalog sa Prištinom

Šef diplomatije Srbije Ivica Dačić izjavio je da će najveći izazov Srbije u sledećoj godini biti dijalog sa Prištinom i kako sprečiti jednostrane poteze da se samoproglašeno Kosovo učlani u različite međunarodne organizacije kao što je Unesko.

Već duže vreme iz Prištine stižu zahtevi za promenu forme dijaloga. Takođe, opstrukcije u primeni dogovorenog su gotovo svakodnevne.

Foto: Twitter / @MajaEUspox Foto: Twitter / @MajaEUspox

U tom smislu, najviše se odlaže formiranje Zajednice srpskih opština. Zato su predstavnici Srba sa KiM, ali i direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić najavili, da ukoliko ne dođe do konkretnih koraka, od Sretenja krenuti u formiranje ZSO-a.

Veliki izazov na međunarodnom planu biće sprečiti nova priznanja južne srpske pokrajine kao nezavisne države, ali i sprečiti članstvo u Unesko.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Naime, Generalna skupština ove organizacije zasedaće 2017. godine. U novembru 2015. Vlada Srbije je uspela da spreči članstvo, ali borba nije gotova. Nije tajna da Velika Britanija, Francuska i Austrija snažno lobiraju da se srpski manastiri na Kosovu i Metohiji pripišu kosovskoj baštini.

Završetak aranžamana sa MMF

- Krajem 2017. godine okončaće se aranžman sa Međunarodnim monetarnim fondom, a istorijski gledano, u poslednjih 15 godina, svaki put kada bi se završio aranžman sa MMF-om dobri fiskalni rezultati bi nestajali i krenule bi neodržive mere, poput povećanja plata u javnom sektoru, penzija ili davanja za preduzeća - gubitaše - izjavio je član Fiskalnog saveta Nikola Altiparmakov.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Međutim, pokazatelji na kraju 2016. godine daju nadu da se neće ponoviti ovakav scenario.

Srbija je ove godine ostvarila rast od 2,75 odsto BDP-a, obim poljoprivredne proizvodnje je bolji za 8,1 odsto, građevinske industrije za šest odsto, dok se industrijska proizvodnja popravila za 4,3 odsto, izjavio je premijer Srbije Aleksandar Vučić.

Vučić je citirao izveštaj Svetske banke koja je konstatovala da je postignuto dramatično ozdravljenje srpske ekonomije.

Ipak, to ozdravljenje, mi građani, možemo videti samo kroz punije novčanike. U tom smislu, prvi čovek Vlade je rekao da će od kraja marta 2017. prosečna plata u Srbiji iznositi više od 400 evra.

Međutim, na ova četiri ključna izazova unutrašnje politike, treba dodati i da nas očekuje mnogo nepoznanica u vezi sa dešavanjima u svetu. Tome u prilog govore događaji iz tek završene 2016. godine. Pobeda Trampa, Bregzit, teroristički napadi, migrantska kriza, jačanja populističkih opcija su događaji, koji će u mnogome kreirati evropsku i globalnu političku scenu i u 2017. godini, a što će svakako imati uticaja i na dešavanja u našoj zemlji.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Aki

    1. januar 2017 | 16:22

    Treba nastaviti sa uspesnom politikom.

  • Nikolas

    1. januar 2017 | 17:55

    JA OCEKUJEM SAV VESEO KRAJ BRISELSKOM TERORU I PROPAST TOM ZLU ZA NARODE -ZVANOM E U !!!!!! KRAJ I DOSTA JE BILO EURA VALUTE ZA BOGATE!!!

  • zoran

    1. januar 2017 | 17:28

    Bice ,onako kako kaze Brisel i EU.Isto ce pobedniku cestitati pobedu 3 sata pre zatvaranja glasackih kutija i to je to.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA