Da li Srbiji Deda Mraz donosi poklone iz Rusije ili EU? (FOTO)

Ko je veći i iskreniji prijatelj Srbiji? Evopa ili Rusija, večita dilema ili bolje reći večita podela

  • 61

20 srpskih podela Srba na Srbe, ime je knjige našeg akademika Dušana Kovačevića. Jedna od tih večitih podela je na one koji Srbiju vide na Zapadu i one koji je vide na Istoku. Kroz istoriju odrednica Zapad imala je različitu destinaciju (Pariz, Beč, Berlin, London), danas je ona objedinjena u Briselu, a Istok je uvek bila Moskva. Ni 2016. godina nije bila izuzetak u sukobu ova dva mišljenja, možda čak i dve ljubavi.

Dačić za Telegraf: Bombardovaćemo Hrvatsku čokoladicama iz "migova" (VIDEO) (FOTO)

Priča o IKEI je priča o neuspehu, ali i neodustajanju: Vučić obišao radove na izgradnji prve robne kuće (FOTO)

Kraj decembra 2016. bio je ilustracija cele godine. Srbija je u pregovorima o pristupanju EU otvorila dva poglavlja, 5 o javnim nabavkama i 25 o nauci i istraživanjima, dok su Hrvati blokirali otvaranje poglavlja 26 o obrazovanju i kulturi. Sa druge strane u Moskvi je dogovorena nabavka vojne opreme, koja će prema rečima premijera Aleksandra Vučića od postojeće napraviti gotovo novu Vojsku Srbije.

Foto: Tanjug/Vlada Srbije Foto: Tanjug/Vlada Srbije

Ti događaji su oživeli stare podele. Ko je veći i iskreniji prijatelj Srbiji?

Nije tajna da je javno mnjenje naklonjenije Rusiji. Od većinskog pripadanja istoj konfesiji, preko sličnog jezika do zajedničke vojne istorije.

Tome u prilog, idu i stavovi i izjave pojedinih nosilaca državne vlasti da im je Rusija u srcu.

Printskrin: RT Printskrin: RT

Sa druge strane, prisutna je večita želja da se pobegne iz blata Balkana i priključi "prosvećenom" Zapadu. Zagovornici prustupanja EU kazaće da je Moskva udaljena od Beograda preko 2.000 kilometara, da smo okruženi članicama Unije i NATO i da je ustrojstvo zemalja članica, uprkos brojnim problemima, trenutno najbolji model funkcionisanja država.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Zagovornici i jedne i druge ideje, ili kako smo rekli na početku, ljubavi, naći će još pregršt prednosti i mana kako Briselu, tako i Moskvi.

I bilo da se polemika o tome koje veći prijatelj Srbije vodila za kafanskim stolom, na televiziji ili u komentarima ispod teksta, čini se da se istina krije u izreci iz engleske diplomatije: Nema večne ljubavi, večni su samo interesi.

Da li zagovornici EU misle da bi Brisel pomagao Srbiju da nema interes? Da nije potrebno eliminisati uticaj Rusije, da nije potrebno pronaći jeftinu, a obrazovanu radnu snagu i tržište za svoje proizvode slabijeg kvaliteta.

Takođe, da li ljubitelji Rusije misle da bi Moskva pružala podršku Srbiji da nema interes? Da budemo svojevrsna rupa u tepihu EU, da budu vlasnici nekih kapitalnih kompanija, da nemaju sopstveni interes u podršci oko Kosova i Metohije.

Foto: Wikipedia/ZlatanJovanovic Foto: Wikipedia/ZlatanJovanovic

Svemu ovome treba dodati da Srbija otvara poglavlja jer se menja i usavršava društvo i državu, te da se ne radi ni o kakvoj nagradi. Da ne bude zabune, ni vojnu opremu iz Rusije, Srbija nije dobila na poklon, već će avione platiti.

Zato i odgovor na naslov ovog teksta je da Deda Mraz ne dolazi ni iz Moske ni iz EU. Deda Mraz dolazi iz Srbije. Iz Valjeva, Leskovca, Šapca, Smedereva, Subotice, Vršca.

Posle godina i decenija lutanja, čini se da smo konačno ušli na pravi kolosek. Godine ratova i stradanja su iza nas. Uskoro će i mere štednje biti iza nas. Institucije su počele sa rade svoj posao. Naporno radimo, kako bi uredili ovu kuću na vetrometini.

Zato i poklon ne stiže iz inostranstva, već je dar što gradimo sami sebe, zbog nas i naše dece.

(Telegraf.rs)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Казанџија

    31. decembar 2016 | 13:25

    Из еу стижу поклони са санкцијама,бомбардовањем,уценама,окупацијом Космета....док са друге стране то нисам приметио

  • Vlada KS

    31. decembar 2016 | 15:14

    Pa ja se ceo zivot pitam kako i zasto propadamo a ono mi i dalje verujemo u Deda Mraza.

  • Srbin

    31. decembar 2016 | 13:37

    Sve je interes.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA