≫ 

Vučić: Tražićemo izručenje Haradinaja, nego šta ćemo! (VIDEO) (FOTO)

Naše tužilaštvo ima brojne dokaze, mnoge optužujuće stvari protiv Haradinaja, te da bi bilo veoma neobično da Francuska ne postupi u skladu sa pravom, nego sa političkim stavovima, rekao je premijer Vučić

  • 73

Premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao je u Vladi Srbije da će Srbija od Francuske tražiti izručenje Ramuša Haradinaja, protiv koga je raspisana međunarodna poternica, i rekao da se nada da će i u ovom slučaju, u Francuskoj, pravo biti iznad politike. Nego šta nego ćemo tražiti, rekao je Vučić novinarima na konferenciji i dodao da je dobro što je pravo iznad politike i da ne bi voleo da se pokaže da u Francuskoj to nije tako.

PRVA SEDNICA VLADE U 2017: Realna projekcija BDP-a (FOTO)

Srbija nije zvanično obaveštena o hapšenju Haradinaja

Kako je rekao, naše tužilaštvo ima brojne dokaze, mnoge optužujuće stvari, te da bi bilo veoma neobično da Francuska ne postupi u skladu sa pravom, nego sa političkim stavovima.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

Prema njegovim rečima, ako tako ne bude, i naša država bi procenila kako bi se ponašala u recipročnoj situaciji.

Podvukao je da je to Haradinaj, čovek koji je optužen za "tolike zločine, od Glođana do Radonjićkog jezera".

- Nemamo pravo, ni ja niti bilo ko drugi, da rušimo odluku nezavisnog pravosuđa - poručio je Vučić.

Na pitanje da li postoje pritisci oko Haradinaja, Vučić kaže da ne zna kako se vrši pritisak i da je on jedan od retkih koji odgovaraju na svako pitanje od novinara, "za razliku od drugih koji nešto kažu pa pobegnu".

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

- Možete da mislite kako je njima, ne mislim da im prija i da im je lepo da pokušaju da pritiskaju. Odavno sam ih odvikao od toga. Na mene niko ne vrši pritisak, sa mnom se tako ne razgovara i sa Srbijom se tako ne razgovara - istakao je i dodao:

- Vidim šta su njihove želje, prepoznajem ih, ali ššta me briga šta su njihove želje. Interesuje me šta je pravo -

- Njima iz Evrope ako se ne sviđa... Super. Pustite ga još jednom pa dođite da mi solite pamet o poglavljima 23 i 24 i principima pravne države - rekao je premijer.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

O odnosima u regionu

- Želim da pošaljem jasnu svima poruku u Srbiju, prvo da se dogovorimo ono što želimo. Želimo mir i stabilnost. Ne možete da stvarate rast i da dovodite investitore ukoliko imate sukobe. Da li je pravda nešto ili ne, sa time smo se suočili. Štitićemo narod. Da razmišljamo o budućnosti, o poslu, a ne o povratku u prošlost. Spreman sam da kažem bilo kome drugome u regionu.

- Ne mislim da su u regionu bolji, pažljiviji, ali neću da se bavim njima. Udarce sa njihove strane možemo da istrpimo, da izdržimo. Ne treba sebi da dozvolimo da učestvujemo u igrama koje bi rušile mir i stabilnost. Sa hrvatskim premijerom Plenkovićem ću prisustvovati skupu u Davosu ukoliko ne budem imao važniji put - rekao je Vučić i dodao da očekuje da se u nrednih mesec dana sretne i sa predsedavajućim Veća ministara BiH Denisom Zvizdićem u Beogradu.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

O napadu u na njega Potočarima pretprošle godine, Vučić je rekao:

- Nema dileme da je napad organizovan u BiH. Mnogi nisu zadovoljni ishodom napada u Srebrenici. Iznenađeni su mojom hrabrošću i činjenicom da sam izvukao živu glavu. To što su naši policajci išli u izvidnicu, to se stalno radi, a to je, zaboga, sad nekome zasmetalo. A, sada se zamera na tome. Žao mi je što njihova želja za drugačijim ishodom tog zločina u pokušaju u Srebrenici nije urodila plodom. Ali, i to govori o njima.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

O prodaji 109 državnih stanova Vučić je rekao:

- Nemojte da pljujete soprstvenu državu kad ne znate šta ćete. Idemo na tržišne cene, onaj ko ima pravo zakupa na te stanove, niko mu neće ništa. Nemojte da se sprdate sa državom. Onaj ko ne plaća, ima posledice. Država hoće da proda te stanove, neće da plaća troškove. Umesto da nas pohvalite, vi nas kritikujete. Znam zašto to govorite. Slušate gluposti po društvenim mrežama. Priča se da sam otišao u Ženevu, iz čiste zlobe, samo da bi se nešto negde reklo protiv države. Mi od tih para ćemo da uložimo u bolnice i škole, a ne da plaćamo obezbeđenje tih kuća. Poreska uprava je procenila da ti stanovi toliko koštaju. To su tržišne cene.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

O Danu Republike Srpske, Vučić ima svoje mišljenje:

- Iz Vlade Srbije nije ničiji zadatak da ide na proslavu (9. januara) na dan RS. Ići ću u posetu Indiji, velika je čast da otvorimo bombajsku berzu, najveću u toj državi. To veoma lepo govori o našoj zemlji. Oni koji žele da idu u Republiku Srpsku, neka idu. Jedan broj ministara će prisustvovati tamo. Srbija mora da čuva integritet Bosne i Hercegovine i Republike Srpske. Ja znam da se ova poruka ne dopada jednom delu Srba, ali radim sve ovo zbog interesa našeg naroda.

- To radim, jer je od ključnog značaja očuvanje mira i stabilnosti. Želim Srpskoj dobru ekonomiju, da Banjaluka i Sarajevo imaju bolje odnose, da naš narod u RS bude dovoljno snažan da očuva ono za šta se sam izborio. Imaće podršku Srbije, ali osim prirodnog obaveza i Dejtonskog sporazuma, imamo obaveze i da očuvamo dobre odnose sa BiH u celini. Nikada nikoga u regionu nisam prozivao za bilo šta.

- Trudićemo se da uvek spuštamo loptu, smirujemo tenziju, što nije odraz slabosti.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

Na pitanje da li se prate pojedini srpski političari od strane obaveštajaca iz regiona, premijer kaže:

- Imamo pojačane aktivnosti svih bezbednosnih službi u regionu. Sve bezbednosne agencije pojačavaju svoje aktivnosti. Nismo slabiji od ostalih u obaveštajnom smislu. Neka oni rade svoj posao, nekada to nije primereno, ali ako vam je savest čista, nemate čega da se plašite. Moja poruka je: ne potcenjujte snagu Srbije i srpske agencije.

Na pitanje o odlasku predsednika Nikolića na proslavu Dana Republike Srpske i zahtevu Izetbegovića da odustane od posete:

- Imate izjave za koje vidite da ste u pravu. Samo je pitanje da li je vreme da ih izgovorite. Kad vidite Vučića na ulici, ne treba da kažete "ej, debeli, mnogo si ružan". Ne moraš baš uvek da kažeš ono što je bilo pre 10 godina. Politika je takva da morate da razmišljate o emocijama drugih. Moramo da brinemo kako štitimo svoje interese, ali i da ne povredimo druge. Čojstvo se uvek u srpskom narodu najviše poštovalo. Predsednik Nikolić se uvek ponašao odgovorno i državnički.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

Na kraju, reč-dve i o poskupljenjima...

- RTS nam je rekao da je prva loša vest u 2017. što će biti povećane putarine. Da li u svetu postoji država da se ne na plaćuju putarine? Na šta se cilja, što se bune? Da će neko da ukrade te pare? Šta je smisao te priče? Eto, mrzimo te Vučiću i nastavićemo to da radimo. Ja te reči ne razumem.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA