POKRŠTAVAJU NAS KAO 1942: Pavelićeva pravoslavna crkva na Badnji dan usred Zagreba sveti vodu (FOTO) (VIDEO)

Ovo je jasna poruka preostalim Srbima da moraju ili da se asimiluju i postanu Hrvati ili da se isele - kaže za Telegraf Miodrag Linta, predsednik Saveza Srba iz regiona

Na juče održanom tradicinalnom Božićnom prijemu u Srpskom narodnom vijeću u Zagrebu, hrvatski premijer Andrej Plenković je rekao da u 2017. godini treba da pokrenemo proces suočavanja s prošlošću. Tamošnje preostale Srbe su već danas na najbolniji način podsetili na krvavu prošlost Nezavisne države Hrvatske. Naime, prvi put posle 72 godine takozvana "Hrvatska pravoslavna crkva" i "Projekt Velebit" organizovali su na Badnji dan javni obred ‘Veliko posvećivanje vode povodom blagdana Bogojavljanje’ na Cvjetnom trgu. Da se nikako ne zaboravi, ta ista "Hrvatska pravoslavna crkva" osnovana je ukazom Ante Pavelića, poglavnika NDH.

Proustaški performans Hrvatske pravoslavne crkve u Zagrebu okupio desetak građana (FOTO) (VIDEO)

Mitropolit Porfirije: Hrvatska pravoslavna crkva ne postoji

"Hrvatska pravoslavna crkva" je osnovana ukazom Ante Pavelića od 3. aprila 1942, po naređenju nemačkih vlasti, kao nastojanje NDH da se pokaže da nema progona Srba u Hrvatskoj te da se potpuno onemogući uticaj Srpske pravoslavne crkve.

Printskrin: RTS Printskrin: RTS

Danas, 75 godina kasnije, a prvi put posle 72 godine, ta veštačka tvorevina nastavlja svoju misiju. Uoči najradosnijeg hrišćanskog praznika, koji pravoslavni vernici proslavljaju 7. januara, sveštenici te nepriznate i nekanonske "Crkve" priredili su obred posvećivanja vode.

Nastavljajući svoju delatnost nastalu u doba najmračnije prošlosti istorije srpskog i hrvatskog naroda, pripadnici "Hrvatske pravoslavne crkve" podsećaju na svoju ulogu, koju su imalu u vreme NDH.

Printskrin: RTS Printskrin: RTS

Naime, po uspostavljanju NDH zakonski je zabranjena upotreba naziva "srpsko-pravoslavna vjera", izvršen opšti progon pravoslavnog sveštenstva i zaplena celokupne crkvene imovine.

Kada se Pavelić 1942. godine, zbog neuspeha politike forsiranog pokatoličenja, odlučio na osnivanje vlastite, "Hrvatske pravoslavne crkve", ona je postala njegova produžena ruka u etničkom čišćenju.

"Hrvatska pravoslavna crkva" tu svoju ulogu ne krije ni danas, pošto su tokom "verskog obreda" na nekoliko metara od Sabornog hrama SPC u Zagrebu pozvali Hrvate da se "samorganizuju jer se se Srbi naoružavaju".

Printskrin: Facebook/Index Vijesti Printskrin: Facebook/Index Vijesti

- Bogosluženje od takozvane "Hrvatske pravoslavne crkve" predstavlja još jednu u nizu provokacija i pretnji od strane proustaških snaga u Hrvatskoj i otvoreni poziv na linč. Ovo je jasna poruka preostalim Srbima da moraju ili da asimiluju i postanu Hrvati ili da se isele - kaže za Telegraf, Miodrag Linta, predsednik Saveza Srba iz regiona.

Linta upozorava da su ustaške snage u naletu, a da tome u prilog svedoči i ozloglašeni pozdrav "Za dom spremni", koji je postao deo svakodnevice.

Foto: Tanjug/Tanja Valič Foto: Tanjug/Tanja Valič

- Krajnje je vreme da vođstvo u Hrvatskoj i nadležni organi preduzmu najoštrije mere i aktivnosti na suzbijanju ustaštva - ističe Linta, koji je i narodni poslanik u Skupštini Srbije.

Mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije izjavio je sinoć da delovanje grupacije koja sebe naziva "Hrvatskom pravoslavnom crkvom" ne vidi kao problem, jer za pravoslavlje takva grupacija ne postoji.

Kako se navodi u saopštenju Srpske pravoslavne crkve, mitropolit Porfirije je kazao da je takva grupacija postojala samo u NDH, kada je služila "isključivo ostvarivanju genocidnog programa prema srpskom narodu".

Foto: Tanjug/MSP Foto: Tanjug/MSP

- Stoga je njihovo delovanje isključivo problem države, njenog identiteta i načina kako država želi da je dožive njeni građani, ali i kakvu sliku o sebi šalje u Evropu i svet - navodi se u saopštenju.

Predsednik SNV-a i zastupnik u Saboru Milorad Pupovac je ovaj potez ocenio kao "provokaciju i pretnju" i kazao da se nada "da će nadležni organi u skladu s pozivitnim propisima učiniti sve da vernici koji budu dolazili na Badnjak i na Božić u tu crkvu bez provokacija i bez pokušaja širenja straha proslaviti rođenje Hristovo".

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Rozenborg

    6. januar 2017 | 15:44

    Ja sam srbin koji zivi u Hrvatskoj,mogu vam reci i potpisati da nema bolesnije nacije u Evropi...mozda cak i u svijetu...Toliki stepen mrznje na sve sto je srpsko nema rijeci da to moze da se opise...Draga braco srbi to su nasi br 1 neprijatelji(bili i ostali)

  • Doly

    6. januar 2017 | 15:18

    Ništa svoje nikada nisu imali, pa im jedino ovo ostaje i pristaje; da prisvajaju tuđe.

  • Vota

    6. januar 2017 | 20:29

    Meni je to ok da Hrvati naprave Hrvacku pravoslavnu crkvu neka napustaju katolicanstvo i neka se u njoj okupljaju i krste sa tri prsta slavicemo Bozic i mi ioni 7-og januara.Ako to podrazumeva da oni grade pravoslavne hramove to je ok ali ako misle da kao novokomponovani pravoslavci u CG svoju veru sprovode tako sto ce oteti hramove SPC onda je to fasizam.Neka zidaju i neka se krste mi Srbi imamo svoje i nece da ulazo u njihove

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA