EU traži tri nova uslova od Srbije?

Osim zahteva za ukidanjem institucija na severu Kosova, Unija očekuje otvaranje predstavništava u Beogradu i Prištini, kao i uvođenje posebnog telefonskog broja za KiM. EU i Vensan Dežer tvrde da nisu postavljeni novi uslovi Srbiji

  • 0

Šef slovenačke diplomatije i izaslanik visoke predstavnice EU Miroslav Lajčak je nedavno ispostavio srpskim vlastima tri nova uslova za početak pregovora o pridruživanju.

"Pored zahteva za ukidanjem institucija na severu Kosova (pri tome se ne misli na škole, domove zdravlja i bolnice), tražio je otvaranje predstavništava u Beogradu, odnosno u Prištini, ali i susret na vrhu Beograda i Prištine", piše "Politika", pozivajući se na nezvanične izvore iz Beograda

Dodaje se da EU od Srbije još traži i ukidanje suda u Kosovskoj Mitrovici i uvođenje posebnog telefonskog broja za Kosovo i Metohiju.

Međutim, Maja Kocijančić, portparolka Visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton, izjavila je da Evropska unija nije postavila Srbiji nikakve nove uslove za pridruživanje.

- Glavni uslov za otvaranje pregovora sa EU postavio je Evropski savet, a to je vidljivo i održivo poboljšanje odnosa sa Kosovom - izjavila je Kocijančić, ne želeći da ulazi u detalje.

"Politika" podseća i da je lider socijalista Ivica Dačić u javnost izneo da se od nove Vlade Srbije očekuje da otvori kancelariju u Prištini.

Dačić je u nedelju izjavio da ne može u vladu od koje se zahteva ili koja je pristala na to da se u Beogradu otvori kancelarija kosovske vlade, a u Prištini srpske, kao i da politički faktori u svetu moraju da upoznaju sve aktere na političkoj sceni Srbije o tome kakvi se uslovi postavljaju pred zemlju na putu ka EU.

List podeseća i da je Lajčak nedavno u autorskom tekstu za "EU obzerver" naveo da se na putu ka EU "prvenstvo mora dati normalizaciji odnosa sa Prištinom" i da su "mnogi predstavnici nastojali da uspostave ravnotežu između nacionalnog interesa u evropskim integracijama i tog pitanja. To, međutim, više nije način koji vodi napred...".

S druge strane, ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović izjavio je za "Novosti" da ima "svakodnevne kontakte sa predstavnicima međunarodne zajednice, EU i ostalih institucija i taj uslov nam nikad niko nije ispostavio".

Šef delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer takođe je rekao danas da nema nikakvih novih uslova za Srbiju na putu ka Uniji.

On je na konferenciji nevladine organizacije "Konfrontacija Evropa“ u Beogradu rekao da "EU ne smišlja stalno nove uslove".

- Agenda je jasna. Kopenhaški kriterijumi moraju da se ispune. Potrebno je ispuniti norme i dovesti se na nivo EU - poručio je Dežer dodajući da je to ono što će se proveravati. On je naglasio da nema nikakvih novih uslova, i da postoji put koji je trasiran, koji se sastoji od etapa, te da se njime može kretati.

Dežer je ukazao i da je pitanje Kosova i dalje "kamen u cipeli Srbije" na putu ka članstvu u Uniji.

- EU nije izmislila problem Kosova da bi usporila prijem u EU - objasnio je on dodajući da je Brisel predložio metod za prevazilaženje zastoja, a to je dijalog Beograda i Prištine.

(Telegraf.rs / Agencije / Politika)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA