Nikolić iz Brazila leti u Tursku

U trodnevnoj poseti Rio de Žaneiru predsednik predvodi srpsku delegaciju na konferenciji UN "Rio 20 plus", a u Istanbulu će predsedavati Samitom Organizacije za crnomorsku ekonomsku saradnju

  • 0

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić otputovao je jutros u trodnevnu posetu Rio de Žaneiru, a po povratku u Srbiju putuje u Tursku.

Nikolić u Rio de Žaneiru predvodi srpsku delegaciju na konferenciji Ujedinjenih nacija "Rio 20 plus" posvećenoj zelenoj ekonomiji i razvoju. Na "Samitu o Zemlji" Srbiju predstavljaju i ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić i ministar  životne srednine, rudarstva i prostornog planiranja Oliver Dulić.

U fokusu konferencije "Rio 20 plus", će biti pokušaj da se globalna privreda postavi na održivije osnove, a tačno pre dve decenije je, takođe u Riju, održan prvi "Samit o Zemlji".

Tokom trodnevne konferencije učesnicima će se, na plenarnim sastancima, obratiti lideri zemalja učesnika i šefovi delegacija, a obraćanje predsednika Srbije planirano je za petak. Delegacija Srbije će, u četvrtak organizovati i prateći događaj na temu "Zelena ekonomija: dostignuća i perspektive u Jadransko-jonskom regionu".

Predsednik Nikolić će na marginama Samita imati i bilateralni susret sa predsednikom Čilea Sebastijanom Pinerom, dok će tokom trodnevne konferencije prisustvovati i prijemima koje organizuije predsednica Brazila Dilma Rusef.

Po povratku iz Rio de Žaneira Nikolić putuje u Istanbul gde će predsedavati Samitom Organizacije za crnomorsku ekonomsku saradnju (BSEC), zajedno sa domaćinom tog sastanka - šefom turske države Abdulahom Gulom.

Samit u Istanbulu, 26. juna, biće posvećen dvadesetogodišnjici postojanja BSEC - kojom Srbija predsedava od 1. januara do 1. jula, kada predsedavanje preuzima Turska.

BSEC je osnovana na Samitu šefova država i vlada jedanaest zemalja (Rusija, Turska, Bugarska, Rumunija, Ukrajina, Moldavija, Grčka, Azerbejdžan, Jermenija, Gruzija, i Albanija) šireg crnomorskog regiona 25. juna 1992. godine u Istanbulu, a Srbija je postala članica 2004. godine.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA