≫ 

ISTORIJSKI SUSRET lidera dve zemlje posle 30 godina: Vučić razgovarao sa Modijem (FOTO)

Premijer Vučić pozvao je premijera Modija da poseti Srbiju, istakavši da bi to bio novi impuls jačanju saradnje dveju zemalja na svim nivoima

  • 47
Foto: Tanjug/Vlada Srbije Foto: Tanjug/Vlada Srbije

Predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas u Gandinagaru sa predsednikom Vlade Indije Narendrom Modijem, sa kojim je razgovarao o bilateralnim odnosima, jačanju ekonomske saradnje i trgovinske razmene, saopšteno je iz kabineta premijera. Premijer Vučić pozvao je premijera Modija da poseti Srbiju, istakavši da bi to bio novi impuls jačanju saradnje dveju zemalja na svim nivoima.

VUČIĆ U INDIJI DOČEKAN UZ NAJVIŠE POČASTI: Postavljen i veliki bilbord za dobrodošlicu (FOTO)

Vučić: Očekujemo još više ruskih turista u Srbiji

Dvojica sagovornika razgovarali su o unapređenju saradnje u oblasti prehrambrene proizvodnje, poljoprivrede, farmacije, namenske industrije, turizma i informacionih tehnologija.

- Veliki potencijal za saradnju dveju zemalja leži u izvozu jestivog ulja, soje i uljanog semena iz Srbije u Indiju - rekao je premijer Modi i predložio da Srbija bude partner Indije u programu za razvoj prehrambene industrije i prerade hrane za 2017-2018. godinu.

Foto: Tanjug/Vlada Srbije Foto: Tanjug/Vlada Srbije

Vučić je zahvalio na principijelnom stavu koji Indija ima po pitanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije i izrazio podršku u borbi protiv terorizma sa kojim se Indija suočava, naglasivši da se protiv ovog zla modernog doba možemo samo ujedinjeni izboriti, kaže se u saopštenju.

Indiju zanima srpska hrana

Vučić se, u odvojenim sastancima, sastao i sa državnim ministrom Gudžarata Vidžajom Rupanijem i predsednikom Federacije privrednih komora Indije Sorabom Patelom.

Foto: Tanjug/Vlada Srbije Foto: Tanjug/Vlada Srbije

Premijer Vučić koji učestvuje na "Vibrant Gudžarat globalnom samitu" čija je centralna tema "Održivi ekonomski i socijalni razvoj" razgovarao je sa Rupanijem o ekonomskoj i drugoj saradnji Srbije i te indijske države.

Gudžarat spada među ekonomski najrazvijenije indijske države i predstavlja poslovnu kapiju sveta prema ostalim delovima Indije.

U Gudžaratu se nalazi najveća rafinerija u svetu i četvrta najveća čeličana. Najveći je indijski proizvođač farmaceutskih, hemijskih i petrohemijskih proizvoda i najveći svetski proizvođač obrađenih dijamanata.

Foto: Tanjug/Vlada Srbije Foto: Tanjug/Vlada Srbije

Gudžarat beleži rast stranih direktnih investicija od 30 posto godišnje. Ima više od 2 miliona makro, srednjih i malih preduzeća, koja upošljavaju 15 miliona ljudi. Profilisao se i kao jedan od najvećih azijskih centara industrije automobila i autodelova, gde svoja postrojenja imaju General Motors India, TATA, AMW, kao i druge kompanije.

Tema razgovora Vučića i Patela takođe je bila ekonomska saradnja Srbije i Indije, odnosno njeno uvećanje i proširenje.

Vučić obišao muzej Mahatme Gandija

Premijer Aleksandar Vučić je tokom zvanične posete Indiji obišao i muzej Mahatme Gandija u Gandinagaru, gde je prisustvovao projekciji filma o životu i radu lidera i duhovnog vođe borbe za nezavisnost i oca moderne Indije.

Vučić je pogledao eksponate i izložbu slika koja prikazuje Gandijev život i rad, i upisao se i knjigu utisaka.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tasa

    10. januar 2017 | 10:28

    Veliki dan za nasu zemlju,posle 30 godina nas premijer se susreo sa premijerom Indije,sigurno prekretnica u odnosima dve zemlje.

  • moma

    10. januar 2017 | 10:33

    Indija predstavlja ogromno trziste i veliku sansu za Srbiju

  • Sanja S

    10. januar 2017 | 10:38

    Vučić je čovek koji svojim radom i poštenjem otvara nove mogućnosti za Srbiju i njene građane.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA