144

San Milorada Dodika noćna mora Zapada: Da li je moguće ujedinjenje Srbije, Republike Srpske i Crne Gore? (FOTO)

Izlazak Republike Srpske iz sastava Bosne i Hercegovine i savez sa Srbijom i srpskim teritorijama na Kosovu, kojima bi se potom pripojila i Crna Gora, san je Milorada Dodika koji je prodrmao Balkan

Na Balkanu ništa novo. Ni početak ove godine, ni obeležavanje važnih datuma i godišnjica, i ovoga puta ne protiče bez pojačanih tenzija. Ovoga puta, možda i jačih. Tome kumuju i novi vetrovi u svetskoj politici, koji daju povoda regionalnim političarima da naglas i jače nego pre izgovore ono što je nedosanjan san mnogih sa obe strane Drine - Savez srpskih država.

VLADA ZABRINUTA jer hoće da naude Republici Srpskoj: Stefanović o tenzijama

Nikolić: Uspeh BiH nezamisliv bez uspeha RS

Proslava 25. rođendana Republike Srpske izazvala je brojne negativne reakcije u Sarajevu, glavnom gradu Bosne i Hercegovine, država koje svake godine pred sve ozbiljnijim izazovom opstanka.

Ovu proslavu je neprikosnoveni lider srpskog entiteta Milorad Dodik iskoristio da naglas izgovori svoj san - izlazak Republike Srpske iz sastava Bosne i Hercegovine i savez sa Srbijom i srpskim teritorijama na Kosovu, kojima bi se potom pripojila i Crna Gora.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Pokušaj stvaranja prvog takvog saveza/države - "Velike Srbije" - termin koji mnogi uzimaju u negativnom kontekstu aspiracija nekadašnje srpske elite da ostvari dominaciju na prostoru bivše Jugoslavije - završio se neslavno.

Ako je i postojala namera Slobodana Miloševića ili projekat kako ga neki nazivaju da ostvari "Veliku Srbiju", potoci krvi koji su tekli ovim prostorom, pretvorili su u propast i tužan usud srpskog naroda.

Foto: Profimedia/AFP

Foto: Profimedia/AFP

Utisak je da su iz ratova devedesetih godina prošlog veka, najveći gubitnici Srbi.

- Najveći problem rešenja nametnutih devedesetih godina jeste nepravednost. Mi smo Srbi imali jednu državu, koja se zvala Jugoslavija. Oni koji su se pobunili protiv nje bili su manjina. To su Hrvati i Slovenci. Oni su činili manji procenat stanovništva, nego Srbi danas u Bosni i Hercegovini - kaže za Telegraf, Čedomir Antić, istoričar.

Jugoslavija se raspala voljom velikih sila, napominje Antić i ističe da su srušili državu koja je nastala pobedom nad turskim i austrijskim militarizmom i nacizmom i koja je  bila osnivač UN.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

- Posle toga su branili BiH, iako većina građana nije želela tu Bosnu i Hercegovinu, među njima i većina muslimana. Onda je usledio i napad na Srbiju, definisanu komunističkim granicama, pa su nam oteli Kosovo i Metohiju i kome su bezuslovno dali nezavisnost, gde Srbi nemaju ni autonomiju. To je nepravda - rekao je Antić.

Međutim, menjaju se vremena, lideri i prilike, kako u lokalnoj, tako i svetskoj politici.

Aktuelni premijeri Srbije i Hrvatske, Aleksandar Vučić i Andrej Plenković svrstavaju Bosnu i Hercegovinu u vrh spoljnopolitičkih prioriteta, pružajući joj podršku u opstanku. Takođe i predsednik Tomislav Nikolić pruža podršku celovitoj BiH.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Ipak, realna je pretpostavka da nijedna vlast u svetu ne bi odbila proširenje, kako teritorijalno, tako i brojčano. Pogotovo, kada se zna da u BiH živi oko 1.300.000 Srba i pola miliona Hrvata.

Iako se naoružavaju i Srbija i Hrvatska, aktuelna rukovodstva ističu da se radi o nabavci defanzivnog oružja. O vojnim rešenjima niko i ne govori.

No, sve češće se pominje reč referendum. Ne pominju je u Beogradu i Zagrebu, ali je pominju u Banja Luci. Nije teško ni pretpostaviti kakav bi rezultat bio, kada bi građane Republike Srpske postavili referendumsko pitanje - da li ste za izlazak iz BiH i savez sa Srbijom?

Da li ste za formiranje Saveza srpskih država?

Da li ste za formiranje Saveza srpskih država?

Verujemo da bi rezultat bio izjednačen sa rezultatima izbora u Severnoj Koreji na kojima se izjašnjava o podršci Komunističkoj partiji.

Ali, pretpostavke i želje su jedno, a mogućnosti drugo. Za sada međunarodna zajednica, oličena u zapadnim zemljama, pre svega SAD i predstavljena u vidu NATO, jasno poručuje da je jedina opcija samo celovita i dejtonska Bosna i Hercegovina.

Međutim, lider koji naglas prepričava svoj san, ima na vidiku drugu opciju. Pouzdajući se u podršku Rusije i novu američku administaciju na čelu sa Donaldom Trampom, veruje da će drugi vetrovi zavladati Balkanom.

Foto: Milena Đorđević

Foto: Milena Đorđević

- Ovaj politički san Milorada Dodika nije ništa novo, već njegova stara težnja. Međutim, taj san ne zavisi samo od Srba da formiraju Zajednicu srpskih država, već i od međunarodnih okolnosti. U ovom trenutku je to samo san, jer realnost govori nešto drugo - kaže za Telegraf, Dejan Vuk Stanković, politički analitičar.

Stanković ipak napominje da istorija ima čudne tokove i da nije moguće u potpunosti predvideti šta će se dogoditi u nekom dužem periodu.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

- Kratkoročno ne verujem da je tako nešto ostvarivo, ali ko zna. Niko ne može da kaže da je to ne moguće. Mnogi nisu verovali u propast Sovjetskog saveza, pa se raspao, mnogi su mislili da je EU najsavršenija zajednica, pa vidimo da je u krizi. Mnogo toga je u istoriji pod znakom pitanja, ali ako analiziramo sadašnje okolnosti, Dodikova ideja je u ovom trenutku neostvariva - rekao je Stanković.

BiH je suverena i nezavisna država koju je Srbija priznala, dodao je Stanković.

- Ona jeste u funkcionalnoj krizi, to je nesumnjivo, ali smo daleko od stanja raspada ili kreiranje nove granice - rekao je on.

Sa druge strane, politički analitičar Dragomir Anđelković kaže, za naš portal, da se u Dodikovoj ideji ne vidi nikakva ekspanzionistička namera, već o pravu Srba da u okviru svojih sadašnjih državnih entiteta stvore savez.

Foto: Medija centar Beograd

Foto: Medija centar Beograd

- Mi ne tražimo nijedan deo druge neke države - rekao je Anđelković.

On smatra da se menjaju političke okolnosti.

- Mislim da je mogućnost realna. Ako mi ti želimo to će se sigurno desiti. Ne treba odustajati od nečega što je objektivna potreba i želja velike većine srpskog naroda, ali ne treba ni srljati u sukobe. Dodik i ne priziva sukobe. Rekao je da imamo pravo da sanjamo jedan san. Naš san je da jednog dana postoji objedini srpski prostor - napominje Stanković.

Međunarodna javnost je Dodikovu izjavu dočekala na nož. Dojče vele, Euobserver, Komersant su njoj videli gotovo poziv na nove sukobe u BiH. Za njih je predsednik RS odavno loš momak sa Balkana.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

A, kakve će prilike vladati na Balkanu ostaje da se vidi, jer ostaje mnogo nepoznanica. Pre svega u međunarodnoj politici, od toga kakva će biti sudbina EU, preko zainteresovanosti Trampa za ovaj prostor, do potencijalnog detantna i dogovora sa Putinom.

Jedino je poznat san.

(Telegraf.rs)

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Tagovi: crna-gora kosovo-i-metohija milorad-dodik republika-srpska slobodan-milosevic srbija velika-srbija
Najnoviji komentari
 • D
  Djuka

  Što da nije. Kada je mogla nemačka možemo i mi!!!

 • V
  Veteran

  Postoji jedna istina. Nek zapad zahuska izmedju sebe. I posle toga.. jedina stvar je sigurna... da ih Bog nece moci spasiti.

 • A
  aleksandar

  To je i moj san. Nadam se bicemo ujedinjeni.

BRATIMLJENJE JAGODINE I HERCEG NOVOG: Mnogo mogućnosti za saradnju

DA NAS BUDE VIŠE: Populaciona politika prioritet Vlade Srbije

Dačić o konsultacijama u vezi Makedonije: Evo šta će Srbija preduzeti

Kako je PUPS ispunio sva obećanja: Novčana pomoć za žene iz sigurne kuće u Beogradu, puna plata za trudnice, besplatan prevoz za penzionere

Makedonci se oglasili povodom podrške Kosovu za članstvo u UNESKO

Prijateljstvo Srbije i Kine je čelično: Vučić posle obilaska radova na deonici Surčin-Obrenovac (FOTO)

Vučić o povlačenju diplomata iz Skoplja: Imamo dokaze o veoma ofanzivnom delovanju protiv Srbije

Srbija će čuvati dobre odnose sa Rusijom i štitiće svoju vojnu neutralnost: Vučić razgovarao sa Čepurinom

NAJNOVIJE ISTRAŽIVANJE: SNS-u više glasova nego svima ostalima zajedno, demokrate ispod cenzusa

MAKEDONIJA ZABOLA NOŽ U LEĐA SRBIJI: Skoplje predlaže ulazak Kosova u UNESKO?

KONSULTACIJE O MAKEDONIJI NA NAJVIŠEM NIVOU: Brnabić razgovarala sa Vučićem i Dačićem

Preminuo Bajram Redžepi

Skoplje: POVEĆANE MERE OBEZBEĐENJA oko Ambasade Srbije posle povlačenja osoblja

Srbi na čelu tri ministarstva u budućoj Haradinajevoj Vladi?

Oglasilo se Ministarstvo spoljnih poslova Makedonije povodom hitnog povlačenja kompletne srpske postave iz Skoplja

Svi zaposleni u srpskoj ambasadi u Skoplju povučeni na HITNE konsultacije u Beograd

Brnabić: Srbija da bude centar naprednih inovacija u regionu

Da je živ Milošević bi danas proslavio 76. rođendan: Evo ko je posetio njegov grob i položio venac (FOTO) (VIDEO)

PREMIJERKA SRBIJE: Važno što je pokrenuta debata o pitanju Kosova

SPS KiM podržava otvaranje unutrašnjeg dijaloga i Srpsku listu

ZORANA ISPREPADALA RADNIKE NA GRADILIŠTU: Pojavila se iznenada i napravila haos (FOTO)

Ana Brnabić se upisala u Knjigu žalosti povodom napada u Barseloni (FOTO)

PREOBRAŽENJE JE BILO KOBNO ZA SLOBODANA MILOŠEVIĆA: Naježiće vas šta mu se dogodilo na ovaj praznik!

Ova trojica su najveći finansijeri albanskih lobista! Davali su milione Klintonovima i Obami: Da li mogu da kupe i Trampa?

ŠAMAR SRBIJI NA PREOBRAŽENJE: Ugljanin slavi Sjeničku deklaraciju - poziv na komadanje države

Mesec i po dana posle smrti radikala Haški tribunal povukao poternicu

Zašto Rama jedino u Beogradu nije obuo patike?

Mekalister sledeće sedmice u Beogradu sa liderima opozicije

Njihov san je fotelja, a moj putevi i autoputevi: Vučić o raskolu u opoziciji

Vanredna sednica parlamenta u četvrtak