145

San Milorada Dodika noćna mora Zapada: Da li je moguće ujedinjenje Srbije, Republike Srpske i Crne Gore? (FOTO)

Izlazak Republike Srpske iz sastava Bosne i Hercegovine i savez sa Srbijom i srpskim teritorijama na Kosovu, kojima bi se potom pripojila i Crna Gora, san je Milorada Dodika koji je prodrmao Balkan

Na Balkanu ništa novo. Ni početak ove godine, ni obeležavanje važnih datuma i godišnjica, i ovoga puta ne protiče bez pojačanih tenzija. Ovoga puta, možda i jačih. Tome kumuju i novi vetrovi u svetskoj politici, koji daju povoda regionalnim političarima da naglas i jače nego pre izgovore ono što je nedosanjan san mnogih sa obe strane Drine - Savez srpskih država.

VLADA ZABRINUTA jer hoće da naude Republici Srpskoj: Stefanović o tenzijama

Nikolić: Uspeh BiH nezamisliv bez uspeha RS

Proslava 25. rođendana Republike Srpske izazvala je brojne negativne reakcije u Sarajevu, glavnom gradu Bosne i Hercegovine, država koje svake godine pred sve ozbiljnijim izazovom opstanka.

Ovu proslavu je neprikosnoveni lider srpskog entiteta Milorad Dodik iskoristio da naglas izgovori svoj san - izlazak Republike Srpske iz sastava Bosne i Hercegovine i savez sa Srbijom i srpskim teritorijama na Kosovu, kojima bi se potom pripojila i Crna Gora.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Pokušaj stvaranja prvog takvog saveza/države - "Velike Srbije" - termin koji mnogi uzimaju u negativnom kontekstu aspiracija nekadašnje srpske elite da ostvari dominaciju na prostoru bivše Jugoslavije - završio se neslavno.

Ako je i postojala namera Slobodana Miloševića ili projekat kako ga neki nazivaju da ostvari "Veliku Srbiju", potoci krvi koji su tekli ovim prostorom, pretvorili su u propast i tužan usud srpskog naroda.

Foto: Profimedia/AFP

Foto: Profimedia/AFP

Utisak je da su iz ratova devedesetih godina prošlog veka, najveći gubitnici Srbi.

- Najveći problem rešenja nametnutih devedesetih godina jeste nepravednost. Mi smo Srbi imali jednu državu, koja se zvala Jugoslavija. Oni koji su se pobunili protiv nje bili su manjina. To su Hrvati i Slovenci. Oni su činili manji procenat stanovništva, nego Srbi danas u Bosni i Hercegovini - kaže za Telegraf, Čedomir Antić, istoričar.

Jugoslavija se raspala voljom velikih sila, napominje Antić i ističe da su srušili državu koja je nastala pobedom nad turskim i austrijskim militarizmom i nacizmom i koja je  bila osnivač UN.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

- Posle toga su branili BiH, iako većina građana nije želela tu Bosnu i Hercegovinu, među njima i većina muslimana. Onda je usledio i napad na Srbiju, definisanu komunističkim granicama, pa su nam oteli Kosovo i Metohiju i kome su bezuslovno dali nezavisnost, gde Srbi nemaju ni autonomiju. To je nepravda - rekao je Antić.

Međutim, menjaju se vremena, lideri i prilike, kako u lokalnoj, tako i svetskoj politici.

Aktuelni premijeri Srbije i Hrvatske, Aleksandar Vučić i Andrej Plenković svrstavaju Bosnu i Hercegovinu u vrh spoljnopolitičkih prioriteta, pružajući joj podršku u opstanku. Takođe i predsednik Tomislav Nikolić pruža podršku celovitoj BiH.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Ipak, realna je pretpostavka da nijedna vlast u svetu ne bi odbila proširenje, kako teritorijalno, tako i brojčano. Pogotovo, kada se zna da u BiH živi oko 1.300.000 Srba i pola miliona Hrvata.

Iako se naoružavaju i Srbija i Hrvatska, aktuelna rukovodstva ističu da se radi o nabavci defanzivnog oružja. O vojnim rešenjima niko i ne govori.

No, sve češće se pominje reč referendum. Ne pominju je u Beogradu i Zagrebu, ali je pominju u Banja Luci. Nije teško ni pretpostaviti kakav bi rezultat bio, kada bi građane Republike Srpske postavili referendumsko pitanje - da li ste za izlazak iz BiH i savez sa Srbijom?

Da li ste za formiranje Saveza srpskih država?

Da li ste za formiranje Saveza srpskih država?

Verujemo da bi rezultat bio izjednačen sa rezultatima izbora u Severnoj Koreji na kojima se izjašnjava o podršci Komunističkoj partiji.

Ali, pretpostavke i želje su jedno, a mogućnosti drugo. Za sada međunarodna zajednica, oličena u zapadnim zemljama, pre svega SAD i predstavljena u vidu NATO, jasno poručuje da je jedina opcija samo celovita i dejtonska Bosna i Hercegovina.

Međutim, lider koji naglas prepričava svoj san, ima na vidiku drugu opciju. Pouzdajući se u podršku Rusije i novu američku administaciju na čelu sa Donaldom Trampom, veruje da će drugi vetrovi zavladati Balkanom.

Foto: Milena Đorđević

Foto: Milena Đorđević

- Ovaj politički san Milorada Dodika nije ništa novo, već njegova stara težnja. Međutim, taj san ne zavisi samo od Srba da formiraju Zajednicu srpskih država, već i od međunarodnih okolnosti. U ovom trenutku je to samo san, jer realnost govori nešto drugo - kaže za Telegraf, Dejan Vuk Stanković, politički analitičar.

Stanković ipak napominje da istorija ima čudne tokove i da nije moguće u potpunosti predvideti šta će se dogoditi u nekom dužem periodu.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

- Kratkoročno ne verujem da je tako nešto ostvarivo, ali ko zna. Niko ne može da kaže da je to ne moguće. Mnogi nisu verovali u propast Sovjetskog saveza, pa se raspao, mnogi su mislili da je EU najsavršenija zajednica, pa vidimo da je u krizi. Mnogo toga je u istoriji pod znakom pitanja, ali ako analiziramo sadašnje okolnosti, Dodikova ideja je u ovom trenutku neostvariva - rekao je Stanković.

BiH je suverena i nezavisna država koju je Srbija priznala, dodao je Stanković.

- Ona jeste u funkcionalnoj krizi, to je nesumnjivo, ali smo daleko od stanja raspada ili kreiranje nove granice - rekao je on.

Sa druge strane, politički analitičar Dragomir Anđelković kaže, za naš portal, da se u Dodikovoj ideji ne vidi nikakva ekspanzionistička namera, već o pravu Srba da u okviru svojih sadašnjih državnih entiteta stvore savez.

Foto: Medija centar Beograd

Foto: Medija centar Beograd

- Mi ne tražimo nijedan deo druge neke države - rekao je Anđelković.

On smatra da se menjaju političke okolnosti.

- Mislim da je mogućnost realna. Ako mi ti želimo to će se sigurno desiti. Ne treba odustajati od nečega što je objektivna potreba i želja velike većine srpskog naroda, ali ne treba ni srljati u sukobe. Dodik i ne priziva sukobe. Rekao je da imamo pravo da sanjamo jedan san. Naš san je da jednog dana postoji objedini srpski prostor - napominje Stanković.

Međunarodna javnost je Dodikovu izjavu dočekala na nož. Dojče vele, Euobserver, Komersant su njoj videli gotovo poziv na nove sukobe u BiH. Za njih je predsednik RS odavno loš momak sa Balkana.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

A, kakve će prilike vladati na Balkanu ostaje da se vidi, jer ostaje mnogo nepoznanica. Pre svega u međunarodnoj politici, od toga kakva će biti sudbina EU, preko zainteresovanosti Trampa za ovaj prostor, do potencijalnog detantna i dogovora sa Putinom.

Jedino je poznat san.

(Telegraf.rs)

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Tagovi: Crna Gora, Kosovo i Metohija, Milorad Dodik, Republika Srpska, Slobodan Milošević, Srbija, Velika Srbija
Najnoviji komentari
 • V
  Velika Srbija

  Treba mo se ujediniti jer tako možemo da uništimo zapad u Srbskim Zemljama i da oni više ne zapovedaju u Srpskim Zemljama! Ja se slazem sa svima vama koji to ne zele i razumem vas! Ja se ipak slazem da se trebamo ujediniti!

 • R
  Razmisljanje

  Mozda nije samo zapad taj kome odgovara... Svaki grad ovde ima svog vlastelina kojem ovo ne odgovara

 • S
  Slobodan Uzunović

  Mislim da ova podela Kosova po principu , Srbiji samo 4 severne opstine ne pije vodu. Vecina srba na KiM-u žive južno od reke Ibar i ako se krene u pravcu da se razmišlja o podeli, onda treba da se razmišlja o podeli koju je predlagao Dobrica Ćosić sa Nebojšom Čovićem .

Dragan Marković Palma postao počasni konzul Grčke u Jagodini (FOTO)

Od kosovske kletve do najsočnijih psovki na Tviteru: Razvojni put radikalke Vjerice Radete

Sutra pada odluka o kontramerama Hrvatskoj: Brnabić ima predlog

U 2 dana 2 nova uslova Prištine za ZSO: Dačić za radikalan odgovor

Vučića građani ocenili kao "vrlo dobrog", a evo koji je ministar dobio najviše kečeva

Iza kulisa susreta srpske ministarke i hrvatskog premijera: Šta je Joksimović poručila Plenkoviću?

Naredni dani od ključne važnosti: Tači kaže da je dijalog sa Beogradom težak

Jeremić za ukidanje izvršitelja

Šta ja to mogu da predam, a da Janković, Jeremić i Đilas već nisu predali!? Vučić odgovarao na teška pitanja o Kosovu

Pisci vladama balkanskih zemalja: Obnavljanje starih sukoba izuzetno opasno, odreknite se nasilja

Je l' hoćete sami da finansirate aerodrom, a Janković da bude direktor: Vučić o protestima u Nišu

Zašto je Hrvatska mera izrečena Vulinu stigla po mraku telefaksom? I Dačić se čudi dok najavljuje kontramere

Hrvatska bi da režira novu istoriju o Jasenovcu! Kolinda traži komisiju za utvrđivanje "prave istine", sad pljušte uvrede na Tviteru

Jeremić odvajanje od Đilasa u Skupštini Beograda pravda tehničkim razlozima

Evropska unija ne čuje probleme Srbije: Dačić otkrio šta koči u pregovorima sa Prištinom

Putinova čelična princeza danas dolazi u Skupštinu Srbije (FOTO)

Ruše Tačija na Kosovu: Prištinske stranke ne žele da on vodi dijalog sa Beogradom

Ministarka pravde potvrdila: Vlada će odgovoriti na mere Hrvatske, ali dijalog je u interesu obe strane

"Samoopredeljenje" poziva na rušenje kosovske vlade

Vučić: Želimo da budemo prva sledeća zemlja članica EU (FOTO)

Plenković režira tragediju u Jasenovcu: Vulin odgovorio hrvatskom premijeru

Avioni, helikopteri, tenkovi i haubice stižu na Balkan: Šta se krije iza naoružavanja regiona

Priština ništa ne radi da pronađe ubice Olivera Ivanovića: Brnabić kaže da nema pomaka u istrazi

Priština ponovo vrda: Prvo pravno obavezujući sporazum, pa ZSO

Balkanska četvorka na okupu: Vučić stigao u Bukurešt na sastanak sa premijerima Rumunije, Bugarske i Grčke (FOTO)

Plenković ponovo o Vulinu: Volimo pozorište, ali ne u svojoj kući

Kitarović ne zanimaju naše kontramere: Srbija mora odlučiti kako će dalje

Hrvati tvrde da je Joksimović odbila njihove novinare, ministarka poručila: Provokacija, presretali me i dobacivali mi! (FOTO)

Brnabić potvrdila uvođenje kontramera Hrvatskoj

Nema mitinga na Đurđevdan u Hrtkovcima! MUP ponovio zabranu

Zaboravite na KM, PR, UR, GL na vozilima: Preregistracija srpskih na kosovske tablice

Hag: Tužilaštvo traži doživotni zatvor za Karadžića

Vučić i Mišel u Geozavodu, Siniša Mali im pokazao "Beograd na vodi" (FOTO)

Gde je Srbija na putu evrointegracija? Maja Gojković sa kolegama iz zemalja EU o proširenju na Zapadni Balkan

Menadžer Trampove kampanje nas je posavetovao kako da dođemo do njega: Evo šta Srbija treba konkretno da uradi

Jankovićev saradnik: Đilas od politike pravi biznis, pregovori za sada završeni

Belgijski premijer predstavio Vučiću nove predloge: Predsednik Srbije poručio da smo spremni za teške odluke (FOTO)

Da li su u Vladi Srbije masovno oboleli od morbila?

Četnici VS partizani - nova runda: Draža Mihailović protiv Koče Popovića

Prvi put vodimo organizovanu diplomatsku borbu: Cilj da se broj zemalja koje su priznale Kosovo svede ispod 100

Dođite u Srbiju! Brnabić pozvala belgijske privrednike da investiraju u našu zemlju (FOTO)

Šešelj ne odustaje od mitinga u Hrtkovcima: Ima plan ako skup bude zabranjen