145

San Milorada Dodika noćna mora Zapada: Da li je moguće ujedinjenje Srbije, Republike Srpske i Crne Gore? (FOTO)

Izlazak Republike Srpske iz sastava Bosne i Hercegovine i savez sa Srbijom i srpskim teritorijama na Kosovu, kojima bi se potom pripojila i Crna Gora, san je Milorada Dodika koji je prodrmao Balkan

Na Balkanu ništa novo. Ni početak ove godine, ni obeležavanje važnih datuma i godišnjica, i ovoga puta ne protiče bez pojačanih tenzija. Ovoga puta, možda i jačih. Tome kumuju i novi vetrovi u svetskoj politici, koji daju povoda regionalnim političarima da naglas i jače nego pre izgovore ono što je nedosanjan san mnogih sa obe strane Drine - Savez srpskih država.

VLADA ZABRINUTA jer hoće da naude Republici Srpskoj: Stefanović o tenzijama

Nikolić: Uspeh BiH nezamisliv bez uspeha RS

Proslava 25. rođendana Republike Srpske izazvala je brojne negativne reakcije u Sarajevu, glavnom gradu Bosne i Hercegovine, država koje svake godine pred sve ozbiljnijim izazovom opstanka.

Ovu proslavu je neprikosnoveni lider srpskog entiteta Milorad Dodik iskoristio da naglas izgovori svoj san - izlazak Republike Srpske iz sastava Bosne i Hercegovine i savez sa Srbijom i srpskim teritorijama na Kosovu, kojima bi se potom pripojila i Crna Gora.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Pokušaj stvaranja prvog takvog saveza/države - "Velike Srbije" - termin koji mnogi uzimaju u negativnom kontekstu aspiracija nekadašnje srpske elite da ostvari dominaciju na prostoru bivše Jugoslavije - završio se neslavno.

Ako je i postojala namera Slobodana Miloševića ili projekat kako ga neki nazivaju da ostvari "Veliku Srbiju", potoci krvi koji su tekli ovim prostorom, pretvorili su u propast i tužan usud srpskog naroda.

Foto: Profimedia/AFP

Foto: Profimedia/AFP

Utisak je da su iz ratova devedesetih godina prošlog veka, najveći gubitnici Srbi.

- Najveći problem rešenja nametnutih devedesetih godina jeste nepravednost. Mi smo Srbi imali jednu državu, koja se zvala Jugoslavija. Oni koji su se pobunili protiv nje bili su manjina. To su Hrvati i Slovenci. Oni su činili manji procenat stanovništva, nego Srbi danas u Bosni i Hercegovini - kaže za Telegraf, Čedomir Antić, istoričar.

Jugoslavija se raspala voljom velikih sila, napominje Antić i ističe da su srušili državu koja je nastala pobedom nad turskim i austrijskim militarizmom i nacizmom i koja je  bila osnivač UN.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

- Posle toga su branili BiH, iako većina građana nije želela tu Bosnu i Hercegovinu, među njima i većina muslimana. Onda je usledio i napad na Srbiju, definisanu komunističkim granicama, pa su nam oteli Kosovo i Metohiju i kome su bezuslovno dali nezavisnost, gde Srbi nemaju ni autonomiju. To je nepravda - rekao je Antić.

Međutim, menjaju se vremena, lideri i prilike, kako u lokalnoj, tako i svetskoj politici.

Aktuelni premijeri Srbije i Hrvatske, Aleksandar Vučić i Andrej Plenković svrstavaju Bosnu i Hercegovinu u vrh spoljnopolitičkih prioriteta, pružajući joj podršku u opstanku. Takođe i predsednik Tomislav Nikolić pruža podršku celovitoj BiH.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Ipak, realna je pretpostavka da nijedna vlast u svetu ne bi odbila proširenje, kako teritorijalno, tako i brojčano. Pogotovo, kada se zna da u BiH živi oko 1.300.000 Srba i pola miliona Hrvata.

Iako se naoružavaju i Srbija i Hrvatska, aktuelna rukovodstva ističu da se radi o nabavci defanzivnog oružja. O vojnim rešenjima niko i ne govori.

No, sve češće se pominje reč referendum. Ne pominju je u Beogradu i Zagrebu, ali je pominju u Banja Luci. Nije teško ni pretpostaviti kakav bi rezultat bio, kada bi građane Republike Srpske postavili referendumsko pitanje - da li ste za izlazak iz BiH i savez sa Srbijom?

Da li ste za formiranje Saveza srpskih država?

Da li ste za formiranje Saveza srpskih država?

Verujemo da bi rezultat bio izjednačen sa rezultatima izbora u Severnoj Koreji na kojima se izjašnjava o podršci Komunističkoj partiji.

Ali, pretpostavke i želje su jedno, a mogućnosti drugo. Za sada međunarodna zajednica, oličena u zapadnim zemljama, pre svega SAD i predstavljena u vidu NATO, jasno poručuje da je jedina opcija samo celovita i dejtonska Bosna i Hercegovina.

Međutim, lider koji naglas prepričava svoj san, ima na vidiku drugu opciju. Pouzdajući se u podršku Rusije i novu američku administaciju na čelu sa Donaldom Trampom, veruje da će drugi vetrovi zavladati Balkanom.

Foto: Milena Đorđević

Foto: Milena Đorđević

- Ovaj politički san Milorada Dodika nije ništa novo, već njegova stara težnja. Međutim, taj san ne zavisi samo od Srba da formiraju Zajednicu srpskih država, već i od međunarodnih okolnosti. U ovom trenutku je to samo san, jer realnost govori nešto drugo - kaže za Telegraf, Dejan Vuk Stanković, politički analitičar.

Stanković ipak napominje da istorija ima čudne tokove i da nije moguće u potpunosti predvideti šta će se dogoditi u nekom dužem periodu.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

- Kratkoročno ne verujem da je tako nešto ostvarivo, ali ko zna. Niko ne može da kaže da je to ne moguće. Mnogi nisu verovali u propast Sovjetskog saveza, pa se raspao, mnogi su mislili da je EU najsavršenija zajednica, pa vidimo da je u krizi. Mnogo toga je u istoriji pod znakom pitanja, ali ako analiziramo sadašnje okolnosti, Dodikova ideja je u ovom trenutku neostvariva - rekao je Stanković.

BiH je suverena i nezavisna država koju je Srbija priznala, dodao je Stanković.

- Ona jeste u funkcionalnoj krizi, to je nesumnjivo, ali smo daleko od stanja raspada ili kreiranje nove granice - rekao je on.

Sa druge strane, politički analitičar Dragomir Anđelković kaže, za naš portal, da se u Dodikovoj ideji ne vidi nikakva ekspanzionistička namera, već o pravu Srba da u okviru svojih sadašnjih državnih entiteta stvore savez.

Foto: Medija centar Beograd

Foto: Medija centar Beograd

- Mi ne tražimo nijedan deo druge neke države - rekao je Anđelković.

On smatra da se menjaju političke okolnosti.

- Mislim da je mogućnost realna. Ako mi ti želimo to će se sigurno desiti. Ne treba odustajati od nečega što je objektivna potreba i želja velike većine srpskog naroda, ali ne treba ni srljati u sukobe. Dodik i ne priziva sukobe. Rekao je da imamo pravo da sanjamo jedan san. Naš san je da jednog dana postoji objedini srpski prostor - napominje Stanković.

Međunarodna javnost je Dodikovu izjavu dočekala na nož. Dojče vele, Euobserver, Komersant su njoj videli gotovo poziv na nove sukobe u BiH. Za njih je predsednik RS odavno loš momak sa Balkana.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

A, kakve će prilike vladati na Balkanu ostaje da se vidi, jer ostaje mnogo nepoznanica. Pre svega u međunarodnoj politici, od toga kakva će biti sudbina EU, preko zainteresovanosti Trampa za ovaj prostor, do potencijalnog detantna i dogovora sa Putinom.

Jedino je poznat san.

(Telegraf.rs)

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Tagovi: crna-gora kosovo-i-metohija milorad-dodik republika-srpska slobodan-milosevic srbija velika-srbija
Najnoviji komentari
 • V
  Velika Srbija

  Treba mo se ujediniti jer tako možemo da uništimo zapad u Srbskim Zemljama i da oni više ne zapovedaju u Srpskim Zemljama! Ja se slazem sa svima vama koji to ne zele i razumem vas! Ja se ipak slazem da se trebamo ujediniti!

 • R
  Razmisljanje

  Mozda nije samo zapad taj kome odgovara... Svaki grad ovde ima svog vlastelina kojem ovo ne odgovara

 • S
  Slobodan Uzunović

  Mislim da ova podela Kosova po principu , Srbiji samo 4 severne opstine ne pije vodu. Vecina srba na KiM-u žive južno od reke Ibar i ako se krene u pravcu da se razmišlja o podeli, onda treba da se razmišlja o podeli koju je predlagao Dobrica Ćosić sa Nebojšom Čovićem .

Vučić poslao jaku poruku Srbima na KiM: Ne sme da nas bude manje na našoj zemlji

Rok za predaju kandidatura za beogradske izbore 16. februar

Dačić se sastao sa Ričardom Hasom: SAD deli interes Srbije u pogledu regionalne stabilnosti (FOTO)

(UŽIVO) Borba za opstanak Srba na Kosovu: Mali Vasilije ide na lečenje, traktori i stoka za velike porodice. Vučić razgovara sa meštanima (VIDEO) (FOTO)

Građani Mitrovice: Vučićeva podrška uliva sigurnost

Tači: Ne mogu da utičem na istragu, ali početne informacije o ubistvu Ivanovića obećavaju

Zbog ove poruke udovice Olivera Ivanovića, mnogi će ići pognute glave - doveka!

Priština nudi razmenu informacija Srbiji o ubistvu Ivanovića

Pokret za obnovu Kraljevine Srbije predstavio listu za izbore u Beogradu

VUČIĆ - KRKOBABIĆ - LJAJIĆ: PUPS se oglasio povodom beogradske koalicije sa SNS i SDPS

Brnabić i ambasador Belorusije: Unaprediti privrednu saradnju

Noam Čomski oštro napao Albance: Oni su najveća bruka moderne Evrope, pleme koje je uklonilo domaćina

Vučić: U Srbiji svi imaju pravo da govore, ali i da odgovore

U Beogradu glasa 1,6 miliona birača: Do sada proglašeno 6 lista

Strane službe imaju najvažnije informacije o ubistvu Ivanovića

Istraga o ubistvu Ivanovića ima važan cilj: Zapaljen auto je pogrešan trag, ali treba da zavara ključne stvari

NAJČUVANIJA TITOVA TAJNA: Zbog uzimanja steroida maršalu se osušio penis! (FOTO)

Poseta Kosovu rizična i teška: Vučić ne može da se odvrati od te namere

Srbija u EU do 2025. ali samo AKO: Johanes Han o uslovima koje moramo da ispunimo

Dušan Kovačević otkrio da li je zaista viđen za gradonačelnika Beograda

Vozilo iz kojeg je pucano na Ivanovića promenilo vlasnika 2017: Kosovska policija ispitala šest svedoka

Misija SAD na Kosovu: Istragu o ubistvu da vode kosovske institucije

Stefanović i Đurić: Priština ne želi da se otkrije ko je i zašto ubio Olivera Ivanovića

Kosovska policija: Vlasnik vozila iz kojeg je ubijen Ivanović je u Srbiji

Kosovsko Ministarstvo pravde odgovorilo Beogradu o zahtevu za saradnju u vezi ubistva Ivanovića: Odgovor se sastoji od samo jedne reči

"Tamo gde ideš je pravda i istina za kojom si tragao i kao vitez poginuo": Potresni oproštaj učenice Olivera Ivanovića (VIDEO) (FOTO)

Vučić i Dodik o pitanjima od nacionalnog značaja

EULEKS odgovorio Srbiji: Otkriveno ko odlučuje o istrazi ubistva Ivanovića

Ana Brnabić kleči kraj Oliverovog groba: Premijerku na sahrani slomile emocije (FOTO)

Preminuo predsednik opštine Bujanovac

Stefanović: Učinićemo sve da Ivanovićeve ubice privedemo pravdi!

Jecaj supruge Olivera Ivanovića prolomio se Novim grobljem: Neutešne reči slomile su i najtvrđa srca (FOTO) (VIDEO)

SAHRANJEN OLIVER IVANOVIĆ: Suze i jecaji hiljade ljudi parali nebo iznad Novog groblja! (FOTO) (VIDEO)

Ponosili smo se našim ocem, on je bio snaga koja nas je okupljala: Najstariji sin Olivera Ivanovića o njegovom ubistvu

Proglašene još četiri liste za izbore u Beogradu

Rebić: Trag srpske policije vodi ka vozilu korišćenom za ubistvo Ivanovića (VIDEO)

Moja noga više tamo neće kročiti, završili smo sa gradom straha, tame i bola: Milena Ivanović poručila da se ne vraća na Kosovo (VIDEO)

Ne znaju kako da mu kažu: Mali Bogdan ne zna da mu je otac ubijen, još nije doneta odluku ni da li će najmlađi Oliverov sin prisustvovati sahrani (VIDEO)

MUP ponovio zahteve Euleksu i UNMIK-u: Insistira da se naša policija uključi u istragu o ubistvu Ivanovića

Otkud Haradinaju toliko bogatstvo? Švajcarci se zapitali odakle para kosovskom premijeru za takvo baškarenje

Kraljevo podržava rad kluba "Svetovid": Deca ometena u razvoju učestvovaće u takmičenjima (FOTO)

Velika promena u kvotama za gradonačelnika Beograda - favorit je žena!