AMERIKANCI PODRŽALI PRIŠTINU: Kosovo ima pravo da upravlja svojom granicom (FOTO)

SAD su priznale Kosovo kao nezavisnu i suverenu državu 2008. godine i mi poštujemo pravo Kosova da odlučuje ko i šta prolazi preko njegove granice, rekla je portparolka Ambasade SAD na KiM

Portparolka ambasade Sjedinjenih Američkih Država na Kosovu Mišel Šon izjavila je da SAD poštuju pravo Kosova da brine o svojoj granici. Time je podržala delovanje institucija Kosova i slanje specijalnih snaga na prelaz Jarinje kako bi zaustavili ulazak voza koji je iz Beograda krenuo za Kosovo.

PRIŠTINA NE ODUSTAJE: Hoće da ruše zid u Kosovskoj Mitrovici! (FOTO)

Drecun: ROSU same postavile eksploziv, koriste terorističke metode (FOTO)

- SAD su priznale Kosovo kao nezavisnu i suverenu državu 2008. godine i mi poštujemo pravo Kosova da odlučuje ko i šta prolazi preko njegove granice -  kazala je Šon za Koha ditore i dodala da je SAD drago što u subotu nije bilo sukoba na gradnici.

Foto: Tanjug/Edib Tahirović Foto: Tanjug/Edib Tahirović

Portparolka je kazala da SAD snažno podržavaju dijalog kojim posreduje EU kao "najbolji način da se unapredjuju odnosi Kosova i Srbije".

Putnički voz iz Beograda krenuo je u subotu ka Kosovskoj Mitrovici, ali je to izazvalo negativne reakcije u Prištini, pa je dan pre toga ministarka Edita Tahiri zatražila od EU da zabrani njegov ulazak na Kosovo, jer kako je ocenila, Beograd na taj način pokušava da destabilizuje Kosovo.

Foto: Tanjug/Edib Tahirović Foto: Tanjug/Edib Tahirović

Kosovski predsednika Hašim Tači ocenio je da je dolazak tog voza na Kosovo u suprotnosti sa kosovskim Ustavom zbog čega je naredio da se vozu po svaku cenu zabrani ulazak na Kosovo.

Voz koji je prvi put iz Beograda krenuo direktno na Kosovo posle skoro dve decenije bio je dizajniran slikama fresaka iz srpskih svetinja na Kosovu, koje su pod zaštitom UNESKO-a, a na njemu je na dvadesetak jezika pisalo "Srbija je Kosovo".

Foto: Tanjug/Kancelarija za KiM Foto: Tanjug/Kancelarija za KiM

Voz nije stigao na Kosovo, jer se situacija iskomplikovala nakon što je objavljen snimak da je na prugu postavljen eksploziv zbog čega su u Donje Jarinje stigle specijalne snage Kosovske policije ROSU.

Prema rečima premijera Srbije, mudrošću Beograda voz je iz Raške vraćen u Beograd, čime su izbegnuti i sukobi i žrtve.

Premijer Kosova Isa Mustafa zahvalio je međunarodnoj zajednici i SAD na podršci.

(Telegraf.rs/Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • A mi to kao nismo znali

    16. januar 2017 | 15:15

    Zadnji trzaji Obamine administracije ...Pa kad su tako "jaki" sto ne stavise Hillary na celo kolone ?!

  • Goca Lesnica

    16. januar 2017 | 18:06

    Oni su ti i koji podstrekuju Albance na Kosovu da nam prave probleme.

  • Ludilo

    16. januar 2017 | 18:16

    Samo da se zna da kroz celu Srbiju i Beograd, autoputem, uglavnom nocu prolazi puno siptarskih autobusa i automobila sa registarskim tablicama KS. Red je da ih docekamo ko "ljude".

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA