Detalji razgovora Vučića i Bajdena: Potpredsednik SAD će lično intervenisati zbog odnosa Beograda i Prištine

Dodao je da je Bajden pohvalio ekonomske reforme u Srbiji i da mu je rekao da smo potpuno posvećeni tome

  • 68

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izrazio je večeras uverenje da će odlazeći potpredsednik SAD Džozef Bajden lično preduzeti korake kada je u pitanju novonastala situacija između Beograda i Prištine, ali i da mu je preneo da je razočaran reakcijom ambasade SAD u Prištini.

VAŽNI RAZGOVORI O KOSOVU I METOHIJI: Vučić se sastao sa Bajdenom (FOTO)

- Ja sam mu (Bajdenu) rekao da ni najmanje nisam srećan reakcijom američke ambasade u Prištini. Ja s njim imam otvoren odnos i mislim da sam na fer način zastupao interese Srbije, kao što je i on zastupao američke interese i još jednom pokazao zašto jeste značajan lider - rekao je Vučić za RTS.

Upitan da li će biti nastavka dijaloga Beograda sa Prištinom, Vučić je rekao da je najpre bitno kako da se sačuva mir.

- Onda ćemo da vidimo kako ćemo. Naravno uvek morate da razgovarate i kada su najteže okolnosti i mi nikada nećemo da bežimo od razgovora - naveo je Vučić, ističuhi da je lično izgubio poverenje bilo kakav u sistem koji je građen poslednje tri-četiri godine.

Foto: Tanjug/VLADA REPUBLIKE SRBIJE Foto: Tanjug/VLADA REPUBLIKE SRBIJE

- Ne može niko da šalje naoružane specijalce na narod. To ne radimo mi nigde ni na jednom mestu, to se prosto ne radi - naveo je premijer.

On je istakao da za takvo postupanje kosovskih vlasti ne može da bude opravdanje to što je na vozu pisalo "Kosovo je Srbija".

- U tom slučaju je trebalo da mi uvedemo tenkove na stadion JNA kada su oni doneli zastavu, ne Albanije, nego ''velike'' Albanije, pa nismo, ali smo kažnjeni jer su dvojica momaka nekoga šutnuli u zadnjicu na terenu - naveo je premijer.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Prema njegovim rečima, ta vrsta dvostrukih aršina i standarda je neshvatljiva.

- To sam pokušao da objasnim Bajdenu i mislim da je tu vrstu energije i ljutnje prepoznao. Mislim da će lično da reaguje i da će obaviti razgovore sa mnogim ljudima u regionu, kao i što je pomogao u slučaju sa Hrvatskom koja sada otvara poglavlja - naveo je premijer.

On je istakao da ljudi u Srbiji treba da budu spokojni, a da je političarima borba "malo teža".

- Mi kad razgovaramo o čemu god da razgovaramo, sve možete da uradite. U politici jedan dan pogreši neko, drugi dan neko namerno nešto uradi, treći dan neko uzvrati. Međutim, imate nešto drugo. A to je: oružje nemojte da nosite. To nije dozvoljeno i mislim da je Džozef Bajden to razumeo - ocenio je premijer.

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

Kako je dodao, potpredsednik SAD je razumeo i video njegove frustracije i strah "zbog toga što vidite da ne možete nešto da kontrolišete jer je to iracionalno".

- Ako neko kaže: imamo mi i sledeće poteze, ponovo ćemo to da radimo, onda se pitate šta je vaš cilj, šta u stvari hoćete? Mi hoćemo mir, stabilnost, da radimo. I Bajden je shvatio da možemo da budemo najuspešniji, o Srbiji govorim - naveo je premijer Srbije.

Dodao je da je Bajden pohvalio ekonomske reforme u Srbiji i da mu je rekao da smo potpuno posvećeni tome.

- Zbog toga sam dolazio ovde, zakazivao sastanke sa preduzećima i privrednicima. A onda nas je ovo kao grom iz vedra neba pogodilo. Da me je neko pitao pre, rekao bih da se više plašim za stanje u BiH nego za odnose Beograda i Prištine. Onda odjedanput sva ova priča - rekao je Vučić.

On je istakao da je Beograd spreman da razgovara sa bilo kim, ako treba i "crvena linija" da se uspostavi sa Prištinom i dodao je da će tražiti podršku EU, jer niko ne želi rat i sukobe.

- I ovo ne govorim zato što sam se uplašio lično, jer je Srbija od nekoga slabija, već što sam dovoljno odgovoran i razumem šta je to naša obaveza i šta moramo da uradimo da bismo mir sačuvali. Onaj ko to ne razume taj ili je zlonameran ili nešto s njim nije u redu - rekao je premijer.

Vučić učestvuje na višednevom 47. godišnjem sastanku Svetskog ekonomskog foruma u Davosu, gde je danas imao niz susreta.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Agaton

    18. januar 2017 | 01:33

    Ubeđen sam da će Bajden da smiri strasti kod Albanaca na kosovu.

  • Tihana

    18. januar 2017 | 10:52

    Ma ne može uvek samo jedna strana da bude kriva, i to naša strana! Nas osude i kritikuju za svaki potez, a na njihove ispade uopšte ne reaguju!?!

  • Nele

    18. januar 2017 | 07:38

    Greske koje su nacinjene moraju se ispraviti.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA