Dodikov "ponos" skupo će koštati Srbe i Republiku Srpsku (FOTO)

Političari i analitičari strahuju od lančane reakcije i sankcija drugih zemalja, što može imati velike posledice po Republiku Srpsku i srpski narod

Sankcije predsedniku Republike Srpske, Miloradu Dodiku uvedene su jer su njegovi postupci bili prvo aktivno kršenje odluke Ustavnog suda BiH, a ovaj korak imaće značajne posledice, rekla je ambasadorka SAD, Morin Kormak. I dok je Dodik, na konferenciji za medije, rekao da su ovo sankcije protiv njega, a ne prema Republici Srpskoj, istovremeno i političari i analitičari ocenjuju da će RS snositi posledice sankcija.

Dodik: Sankcije SAD-a ne doživljavam kao kaznu

Mektić: Bilo bi najbolje da Dodik podnese ostavku i tako spasi Republiku Srpsku i srpski narod

Komentarišući mere, koje su protiv preduzele SAD, Milorad Dodik je rekao da se oseća ponosno i da sankcije SAD-a ne doživljava kao kaznu.

Iako ih on ne vidi kao kaznu, američka ambasadorka je uvođenje sankcija Dodiku, koje provodi Ministarstvo trezora SAD, nazvala važnim korakom. Kaže za to su se odlučili jer SAD vrlo ozbiljno shvata svoju ulogu onih koji trebaju štititi Dejtonski sporazum, ali i zbog činjenice da SAD snažno podržava evropski put BiH.

Printskrin: Youtube Printskrin: Youtube

Najavila da će SAD nastaviti pružati pomoć RS kroz niz programa u okviru Ambasade SAD, kao i BiH da ostvari ciljeve koje je postavila, a to su evroatlantske integracije.

Kormakova, međutim, nije imala informacije da li će neke druge države postupiti isto, ali je posebno naglasila da je ovaj korak koordinisan s najbližim partnerima.

Upravo to i brine potpredsednika Srpske demokratske stranke Borislava Bojića. On veruje da SAD neće ostati usamljene u uvođenju sankcija Dodiku.

Printskrin: Youtube/Sens Servis Printskrin: Youtube/Sens Servis

- Meni je žao što će RS snositi posledice sankcija jer nisam siguran da će SAD ostati usamljene u ovom svemu - kazao je Bojić.

On ističe da je svim ovim nanesena šteta imidžu Srpske, ponavljajući da mu je najviše žao građana RS.

Politički analitičar Vladimir Goati za Telegraf kaže da se boji da će i sama Republika Srpska doći pod američke sankcije, jer je Dodik glavni kreator politike u ovom entitetu.

- To je nešto što nije dobro. I bojim se da Dodik svojim nastupom, ovako krupnu i negativnu stvar, potcenjuje - rekao je Goati.

Foto: Tanjug/Tanja Valič Foto: Tanjug/Tanja Valič

Pošto se Srbija, prema rečima premijera Vučića, neće pridružiti sankcijama, to može nositi određene negativne poene za evrointegracije naše zemlje, napominje Goati.

Goati svoj stav temelji na, kako kaže, izjavama predsednika Tomislava Nikolića, koji po međunarodnom pravu oličava Srbiju. To što je on govorio je zapravo podrška Dodiku, smatra analitičar.

- Sreća je što je na čelu Srbije, Aleksandar Vučić, jedan umeren političar, usmeren izričito evropski, koji za razliku od ostalih predstavnika političkih elita može da se uzdigne iz banalnih i izbornih interesa, već je u stanju da radi za interes Srbije - izjavio je analitičar za naš portal.

Goati ponavlja da se celokupna situacija, uz povišene tenzije u regionu, može jako negativno odraziti na Republiku Srpsku i srpski narod. Napominje da je to jedna realistična procena, koja verovatno nije po volji političkoj eliti u Banja Luci.

(Telegraf.rs/Fena/Klix.ba)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dzigi Bau

    18. januar 2017 | 16:14

    Opet bi ovi prekodrinci da nas uvlače u probleme. Ne bi im bilo prvi put ali dokle više da se sa njima bavimo i da ispaštamo zbog njih?

  • Boža Pub

    18. januar 2017 | 17:48

    Bolje jednu usijanu glavu primiriti i spustiti na zemlju nego da mnoge druge glave ispaštaju ili stradaju.

  • Srle

    18. januar 2017 | 17:19

    SMARA Dodik nek se smiri malo

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA