CIA objavila dokument koji svedoči kako je Milošević prodao Srbe u Hrvatskoj (FOTO)

Miloševićev najvažniji cilj je da ostane na vlasti. Hrvatskim osvajanjem Krajine, smatraju u CIA, uklonjena je dilema da brani udaljenu srpsku teritoriju. Takođe, pružena mu je mogućnost da ukloni ključne političke rivale, piše u izveštaju CIA

  • 77

Američka Centralna obaveštajna agencija (CIA) postavila je na internet 12 miliona stranica sa kojih je skinuta oznaka tajnosti. Među njima je i izveštaj o namerama Slobodana Miloševića, tadašnjeg predsednika Srbije, da zarad skidanja sankcija SRJ, nastavi pregovore i sklopi dogovor o prekidu rata, uprkos hrvatskoj agresiji na Republiku Srpsku Krajinu i egzodus izbeglica.

Mira Marković JESTE i dalje na Interpolovoj poternici, samo je ona NEVIDLJIVA na sajtu

Dan kada je Milošević mogao da izazove građanski rat u Srbiji

U izveštaju koji je datiran na 16. avgust 1995. godine i koji je pripremljen za Ričarda Holbruka, tadašnjeg pomoćnika državnog sekretara za Evropu, piše da je Milošević odlučio da pokuša da zaključi dogovor uprkos porazu krajiških Srba u sektorima pod zaštitom UN Sever i Jug u Hrvatskoj i optužbi za izdaju od strane srpskih izbeglica koji su krenuli u Srbiju.

Foto: cia.gov Foto: cia.gov

Razni izveštaji ukazuju, stoji u dokumentu, da je Milošević motivisan željom da se skinu sankcije SB UN, koje su uvedene njegovom režimu. Takođe, nameravao je da sporazum zaključi, tako što će u okviru teritorijalnog poravnjanja, Srbima ostati preostale teritorije u Bosni i možda u hrvatskom sektoru Istok.

Foto: Profimedia/AFP Foto: Profimedia/AFP

Američki obaveštajci ipak primećuju da bi nastavak napredovanja hrvatske vojske u Bosni ili napad na sektoru Istok, ozbiljno ograničio Miloševićeve opcije i bio eventualno okidač za direktnu intervenciju Vojske Jugoslavije.

Ciljevi Beograda

Miloševićeva odluka da ne osporava hrvatsko preuzimanje Krajine, uz jaku kritiku lidera bosanskih i krajiških Srba, ukazuje da je pokušao da konsoliduje svoju političku kontrolu nad budućnosti. U tom smislu, piše u izveštaju, njegova ideja "Velike Srbije" obuhvatila bi delove Bosne i možda Hrvatske.

Iako je deo izveštaja zakrečen, može se pročitati da je Beograd 1993. godine bio spreman da se odrekne većine teritorija u Hrvatskoj, ali i da obezbedi Posavski koridor između Srbije i zapadnoj Bosni.

Foto: Profimedia/AFP Foto: Profimedia/AFP

Miloševićev najvažniji cilj je da ostane na vlasti. Hrvatskim osvajanjem Krajine, smatraju u CIA, uklonjena je dilema da brani udaljenu srpsku teritoriju. Takođe, pružena mu je mogućnost da ukloni ključne političke rivale, posebno lidera bosanskih Srba, Karadžića, koji su sprečili Miloševićeve napore da sklopi sporazumno poravnanje i legitimizuje "Veliku Srbiju".

Iako je Karadžić ima podršku Skupštine bosanskih Srba, njegovi dani kao lidera bosanskih Srba su verovatno

odbrojani, piše u izveštaju. Čak i ako ostane predsednik, pravi vođa bosanskih Srba je komandant Mladić, koji je bliži Miloševiću.

Foto: Profimedia/AFP Foto: Profimedia/AFP

Za Miloševića je bilo značajno ukidanje sankcija, posebno u svetlu skoro 150.000 izbeglih krajiških Srba koji će biti teret za ekonomiju koja je u depresiji.

Pregovaračka pozicija

Kontrola nad službama bezbednosti, većinom medija i starijim oficira VJ osigurala je Miloševiću vlast u doglednoj budućnosti i omogućila da izbegne odgovornost za pad Krajine tako što će je prebaciti na teret rukovodstava krajiških i bosanskih Srba.

Od hrvatskog preuzimanja Krajine, pro-državni mediji u Beogradu uporno tvrde da je rukovodstvo krajiških Srba krivo za debakl u Krajini, jer nije prihvatilo sporazum Z4, kojim je Srbima nuđena ograničena autonomiju u Hrvatskoj.

Milošević je takođe, zbog prisustva velikog broja nezadovoljnih izbeglica odlučio da ih rastera u Vojvodinu, južnu Srbija, i etničko-albanska naselja na Kosovu. Prema izvorima američkih diplomata, srpska policija ih je blokirala van Beograda - jedinog grada u Srbiji gde opozicija imala uporište.

Foto: Profimedia/AFP Foto: Profimedia/AFP

U izveštaju se navodi, da je Milošević uspešno suzbio uticaj ultranacionalista, tako što je uhapsio lidera "Belih orlova" Mirka Jovića, dok se uticaj Vojislava Šešelja smanjuje.

Plan Kontakt grupe

Prihvatanje prethodnih mirovnih planova od strane Miloševića, ukazuju na to da bi se predsednik Srbije saglasio sa ključnim aspektima najnovije inicijative SAD i bio spreman da izvrši pritisak na prihvatanje plana od strane bosanskih Srba. Milošević u tom smislu veruje da će Mladić biti otvoreniji od Karadžića da pregovara o sporazumu.

Leđa uza zid

U izveštaju stoji da je teško utvrditi posebne okolnosti koje bi stimulisala veliki intervenciju VJ u sukobu i pored velikog hrvatskog napada na sektoru Istok. Bivši savezni jugoslovenski ministar inostranih poslova Jovanović je ranije ovog meseca upozorio da Beograd ne bi mirno stajao ako bi vitalni interes bio ugrožen, ali nije definisao te interese.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

Ipak, američki obaveštajci pretpostavljaju da bi eventualni napada na Banja Luku i odsecanje Posavskog koridora, uticali na intervenciju Vojske Jugoslavije.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bogdan

    19. januar 2017 | 14:50

    Cia objavila dokument, ha ha ha . I mi to sad treba da verujemo američkoj bandi

  • Казанџија

    19. januar 2017 | 14:38

    Када ће циа да објави документа како су и на који начин командовали јединицама ндх 95

  • Tihomir

    19. januar 2017 | 15:28

    Ne vjerujem amerikancima i kad kažu da je mlijeko bijelo

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA