Evropska unija poslala JASNU I OŠTRU poruku Dodiku

Detaljno pratimo razvoj situacije i, u slučaju dalje eskalacije, konsultovaćemo se s našim partnerima u EU o odgovarajućim daljim merama

  • 58

Članice EU pažljivo prate postupke predsednika Republike Srpske Milorada Dodika nakon što su mu SAD zbog kršenja Dajtonskog sporazuma nametnule sankcije. Ukoliko ne promeni dosadašnje ponašanje, članice EU spremne su da i same preduzmu odgovarajuće mere, izjavio je britanski ambasador u BiH Edvard Ferguson.

Dodik: Republika Srpska ostvarila kontakte sa novom administracijom SAD

Dodik: Sankcije SAD-a ne doživljavam kao kaznu

- SAD su poslale jasnu poruku Dodiku da je njegovo kršenje vladavine prava i Dejtonskog sporazuma destabilizirajuće i neprihvatljvo - kazao je Ferguson potvrđujući kako i Velika Britanija deli američku zabrinutost.

Printksin: Youtube/Sens Servis Printksin: Youtube/Sens Servis

SAD su u januaru Dodika stavile na "crnu listu" osoba kojima se zamrzava imovina, a svim američkim građanima je zabranjeno da s njim posluju. Ta mera bila je odgovor Vašingtona na Dodikovo osporavanje autoriteta Ustavnog suda BiH i organiziranje nezakonitog referenduma o danu RS, što je ocijenjeno kao izravno kršenje Daytonskog sporazuma.

Iako je bilo najava kako bi se na slične mere mogle odlučiti članice EU, Ferguson je kazao kako je za sada Unija "odabrala da ostavi otvorena vrata za povratak Dodika na konstruktivniji put" te da se nadaju da će on to i učiniti.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

- Detaljno pratimo razvoj situacije i, u slučaju dalje eskalacije, konsultovaćemo se s našim partnerima u EU o odgovarajućim daljim merama - kazao je britanski ambasador, a prenosi sarajevsko "Oslobođenje".

Ferguson je istovremeno upozorio da Dodik nije jedini problematični političar u BiH, niti jedni izvor nestabilnosti koja preti toj zemlji.

Rekao je da istaknuti političari iz sva tri naroda, kada posežu za nacionalističkom retorikom namenjenoj unutrašnjoj upotrebi, zaboravljaju da se to čuje i izvan granica BiH. Kako je kazao, reč je o političarima kojima je "ugodnije da provociraju nego da naporno rade".

Komentarišući zahteve koji dolaze s hrvatske strane, odnosno iz HDZ BiH, za teritorijalnim preuređenjem BiH, Ferguson je kazao kako je time razočaran, jer bi pažnju valjalo usmeriti na pitanja poput državnih i socijalnih reformi.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sila

    1. februar 2017 | 18:46

    Treba ga malo spustit na zemlju bese mnogo pobesneo digo glavu kao da je vele sila

  • Vujosime

    1. februar 2017 | 15:52

    Šta je Dodofili, nešto vas nema danas

  • Sila

    1. februar 2017 | 21:32

    Samo pogledajte kolko minusa ima pa cete videt kolko ste upravu

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA