≫ 

Sve o ruskim i beloruskim "migovima": Kada stižu u Srbiju? Ministar Đorđević o naoružavanju i modernizaciji Vojske (VIDEO)

Kada će "migovi" iz Rusije i Belorusije sleteti na batajnički aerodrom, i kada će ostatak donacije odnosno tenkovi i oklopna vozila doći u Srbiju? Za Telegraf govori ministar odbrane Zoran Đorđević

  • 16

Pala konačna odluka o obaveznom vojnom roku u Srbiji: Nekima će se dopasti, nekima ne

SRBIJA POSTAJE VOJNA SILA BEZ PREMCA U REGIONU: Iz Belorusije stiže 12 "migova 29" i dva diviziona S-300

Ministar odbrane Zoran Đorđević u intervjuu za Telegraf.rs rekao je da očekuje da u ponedeljak dobije zahtev tužilaštva za dostavljanje izveštaja Komisije koja je istraživala uzrok nesreće u Tehničko-remontnom zavodu u Kragujevcu i da će on tada bude prosleđen tužilaštvu. On je ponovio da je ona nesreća u Kragujevcu velika tragedija i istakao da će na svaki naći izaći porodicama staradlih u susret.

- To je velika tragedija, mi ćemo učiniti sve da pomognemo tim ljudima i da im na neki način izađemo u susret. Čim se desila tragedija formirao sam posebnu Komsiju i naložio Inspektoratu odbrane da utvrde sve činjenice. Naravno, ono su to i učinili, oni su meni izveštaj prezentovali, i sad čekamo nadležno tužilaštvo. Očekujem da zahtev tužilaštva u ponedeljak bude kod nas i mi ćemo izveštaj nakon toga dostaviti tužilštavu, i onda ono preuzima ceo slučaj - rekao je Đorđević.

On je rekao da Ministarstvo odbrane nema informarcije o tome da su pojedini članovi Vojske Srbije omogućili ljudima iz krimogenog miljea da vežbaju pucanje na vojnim strelištima, kao što tvrde predstavnici Vojnog sindikata. Đorđević je objasnio da je taj predmet predat tužilaštvu i da ono vodi istragu u vezi sa tim.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

- Ukoliko tužilaštvo bude tražilo bilo šta od Ministarstva odbrane, naravno da ćemo sarađivati sa tužilaštvom. Tako da ostavio bih sada tužilaštvu da vodi istragu o tome - istakao je on.

Povodom vanredne proveru snaga za hitno regovanje, Đorđevićev je rekao da je to provera takvoig tipa posle više decenija, i da je to prva u nizu, a sve sa ciljem da naša vojska bude operativno sposobna i modernizovana. 

- To je prva u nizu provera koje ćemo raditi, i mi želimo da naša vojska bude operativno sposobna i modernizovana ali da svakako bude sposobna da koristi to moderno naoružanje. Da bi to radila moramo da imamo i periodične provere - kaže Đorđević i dodaje da ta provera nema veze sa momentom u kojem se na Kosovu stvara vojska Kosova.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Na pitanje kako komentariše bezbednosnu sliku u regionu, rekao je da je Srbiji najbitnija stabilnost i nastavak dijaloga.

- I bitno je da se svi vrate za pregovarački sto, da se pridržavaju svega što je dogovoreno, kao i briselskog sporazuma. Srbija želi da bude faktor stabilnost, želi da garantuje svojim građanim pre svega mir, želi mir u regionu. Ukoliko imamo takve uslove biće bolje svima nama - između ostalog je rekao Đorđević.

Prema rečima ministra ruski avioni "mig 29" na aerodrom u Batajnici sleteće krajem marta, početkom aprila, onog trenutka kada predsednik Rusije Vladimir Putin bude potpisao ukaz. Pored aviona, kako je naveo, Srbija će od Ruske Federacije dobiti i borbena vozila i tenkove, po 30.

Foto: mod.gov.rs Foto: mod.gov.rs

- U vezi sa tom donacijom trebalo bi da nam dođe jedna delegacija da potpišemo ugovor. Kada to učinimo videćemo kako ćemo i na koji način da ih da ih transportujemo - kaže Đorđevič i podseća i na donaciju 40 hamera u vrednosti od 7,5 miliona dolara.

Na pitanje kakav stav Evropske unije očekuje povodom nastavka nabavke oružja iz Rusije i Belorusije, Đorđević je rekao da nemaju nikakve primedbe zbog toga:

- Naša vojska je bazirana na ruskoj tehnologiji, ali u nekim sistemima i na zapadnoj. Skoro smo nabavili i dva američka radara. Nabavljamo opremu i sa jedne i sa druge strane sa namerom da unapredimo našu vojsku. Nemamo nikakvih primedbi što se tiče toga. Ima zemalja u EU koje, takođe, koriste rusko oružje i oruđe - tvrdi Đorđević i dodaje da će naš položaj biti cenjeniji nego da smo slabija vojska.

On je rekao da se Vojska Srbije oslanja i na našu namensku industriju. 

Ceo intervju sa ministrom odbrane Zoranom Đorđevićem pogledajte u našem videu:

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kiza

    12. mart 2017 | 18:29

    Koji Lik ! Gde li ih AV nelazi ?

  • Raden

    12. mart 2017 | 20:22

    Stižu na vreme i mnogo ranije nego što je prvobitno rečeno .

  • Sumadinac

    13. mart 2017 | 11:34

    Sto ne vratite radar na Kopaonik?? Ne daju ameri bato ? Inace podrzavam obnavljanje i modernizaciju vojske

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA