Branko Radun: Čiji je kandidat Vuk Jeremić?

Svakome je bio sve ne bi li svakoga pridobio, kaže Branko Radun, politički analitičar, komentarišući političku biografiju Vuka Jeremića, budućeg kandidata za predsednika Srbije

Branko Radun, politički analitičar, nazvao je pojavu Vuka Jeremića, budućeg kandidata za predsednika Srbije, na političkoj sceni, fenomenom. Kaže da je uspeo ono što drugi nisu ni pokušavali. Bio je mladi socijalista devedestih, a istovremeno se strancima kasnije predstavljao kao borac protiv Miloševićevog režima, bio je anglosaksonskog obrazovanja, ali i sa imidžom "proruskog" političara, bio je moderni japijevac, ali i srpski patriota, ocenio je ukratko biografiju Jeremića Radun.

Dačić: Od Vučića očekujem racionalnu odluku o kandidaturi

Do sada 13 sigurnih predsedničkih kandidata

Uspevo je da bude i miljenik Zapada, ali i neko ko se postavlja kao "nacionalista" koji ošto polemiše sa zapadnim političarima, napomenuo je Radun u u listu "24 sata".

- Svakome je bio sve ne bi li svakoga pridobio i sebe pozicionirao i kao prozapadnog i proruskog, i kao kosmopolitu i kao nacionalistu. I danas jaše na toj protivrečnoj poziciji pokušavajući da se dokopa drugog kruga predsedničkih izbora i kao kandidat proevropske i prozapadne opozicije, ali i kao "osvedočeni patriota i rusofil" - piše Radun.

Foto: Medija centar Beograd Foto: Medija centar Beograd

Taj fenomen smo pre desetak godina nazvali "projekat Jeremić", ističe Radun, jer je očigledno reč o ozbiljnoj nameri moćnih krugova da se domaćoj srpskoj naivi podmetne još jedno kukavičije jaje.

- Naime, on je u osnovi bio jedan japijevski hardvardovac kako ga i Bajden oslovljava, ali da bi dobio podršku šire javnosti njemu se precizno i strateški dugoročno projektuje patriotski i rusofilski imidž - kaže Radun.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

On smatra da je Jeremić u praksi imao politiku, koja je oslabila srpsku poziciju oko Kosova i evrointegracija.

- "Slučajno" nestručno postavljeno pitanje Međunarodnom sudu pravde o proglašenju secesije Kosova nas je razoružalo. Povlačenje rezolucije u UN 2010. godine nas je blokiralo. A potpuno smo digili ruku od aktivne odbrane Kosova kroz prihvatanje prebacivanja pregovora sa nivoa UN na nivo EU uz prihvatanje Euleksa. Uz to i porazno i jednostrano prihvatanje loših uslova SSP je razoružalo srpsku privredu pred nelojalnom konkurencijom, a poljoprivredu je to gotovo dokusurilo - nabrojao je Radun, zamerke na račun Jeremića, tokom služenja kao ministar spoljnih poslova.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Radun smatra i da se paralelno sa takvom politikom dvojca Tadić-Jeremić istrajno gajio imidž mladog i aktivnog ministra spoljnih poslova koji putuje po svetu i izgara na poprištu diplomatske bitke protiv novih priznanja Kosova.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović Foto: Tanjug/Sava Radovanović

- Rezultat je bio porazan. Većina priznanja su se desila tokom njegovog mandata, kao i sramotna rezolucija o Srebrnici, kojom se Srbija i Srbi žigošu za krivicu zločina u Srebrnici. Poseban kuriozitet je da se mozak turskog prodora na Balkana Davotoglu hvalio da je on bio autor te sramne rezolucije, a koautorstvo ima i mladi ministar spoljnih dela - optužio je Radun Jeremića.

Na kraju danas imamo zahuktalu internet kampanju Vuka Jeremića u kojoj se naročito nastoji dokazati kako je reč o srpskom patrioti i rusofilu, ističe politički analitičar.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić Foto: Tanjug/Zoran Žestić

- Tako se puštaju vesti, kako iza njega stoji Rusija i lično Putin, a licitara se i sa milionima evra ruske pomoći. Sve je to sračunato da se obrlati srpska naiva i da poveruje da je Jeremić iako proevropski kandidat ipak i srpski patriota, te veliki ruski prijatelj. Da li će skupa, perfidna i ulickana kampanja, koja kopira američke, uspeti da ubedi u to domaću javnost, pokazaće izbori - zaključio je Radun.

(Telegraf.rs/24 sata)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • srbo

    13. februar 2017 | 11:23

    odličan i istinit komentar.odakle pare.nije on ničiji posebno kandidat,kako želi da se predstavi,već davno pripremljen i školovan o trošku ovog naroda.kada su tajne komunističke službe napravile svoje firme onda su njini parcijalno krali pare iz državnih preduzeća i tako napravile svoje firme,koje su trebale da finansiraju svoje projekte.jedan od tih projekata je i ovaj što se na sarajevskoj tv hvalio da je on od čuvene begovske porodice pozderac.i to mu nije bilo dovoljno već reče da bi mnogo bolje bilo da su ostali begovi.eto odakle pare,iz firmi koje su tatine kolege spremile.toliko o jednom od kandidata.

  • Sanja

    13. februar 2017 | 11:53

    On je kandidat onih koji mu finansiraju kampanju... A to nikako nije dobro za Srbiju. Zato i ne moze i nece dobiti izbore.

  • Nikola

    13. februar 2017 | 11:57

    Jeremic je poslat od strane zapada da nam dovede zapad i NATO ovde, da se okrenemo protiv Rusije i da udjemo u EU bez Kosova.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA