≫ 

Srbija obeležila Dan državnosti (FOTO) (VIDEO)

U Srbiji se slavi Dan državnosti, kao podsećanje na Sretenje 1804. godine, kada je podignut Prvi srpski ustanak, i isti datum 1835. godine, kada je donet prvi moderni ustav

  • 9

Nizom manifestacija Srbija je obeležila Dan državnosti, kao podsećanje na Sretenje 1804. godine, kada je podignuta revolucija i počelo oslobađanje od Turske, i isti datum 1835. godine, kada je donet prvi moderni ustav Srbije.

OBELEŽAVANJE DANA DRŽAVNOSTI: Sveta misa za državu Srbiju

Veliki događaji u srpskoj istoriji povezani su sa ovim praznikom: Sve o Sretenju na jednom mestu

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić poručio je večeras da Srbija nema prava da se odrekne davno nasleđenih vrednosti i da nema uzmicanja ni povlačenja čak i kada "vetrovi hoće da vas slome".

- Na nama je da branimo i odbranimo nasleđene vrednosti učeći od mudrog kneza Miloša kako da se postavimo u istorijskim okolnostima, sačuvamo sebe u stalnim iskušenjima i gradimo humano društvo, uspešnu Srbiju poštovanu u međunarodnoj zajednici - poručio je Nikolić na prijemu povodom Dana državnosti.

- I nema uzmicanja i povlačenja. Čak i kada svi vetrovi hoće da vas poviju i slome, čak i kada pregovarate sa Prištinom čiji samoproglašeni vlastodršci, mimo svake ljudske pravde i međunarodnog prava, mimo istine, kradu i sakate vašu kuću, trećinu suverene države Srbije - naglasio je Nikolić.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

On je istakao da je Srbija uvek spremna na dogovor, ali ne na ucene i gotova rešenja.

- Čak i kada proganjaju svakog ko je druge vere i nacije, čak i kada ruše i pale hrišćanske svetinje - desetovekovno pamćenje čovečansta, pa bi hteli u UNESKO, kao vuk koji bi da čuva stado, dakle čak i tada spremni smo na razgovor - ne na ucene, spremni smo na dogovor - ne na gotova rešenja, spremni smo na suštinsku autonomiju u okviru Srbije, nikad na nezavisnu državu Kosovo - rekao je predsednik.

On je poručio da nema uzmicanja i povlačenja pred formiranjem Zajednice srpskih opština koja je dogovorena i potpisana pred međunarodnim zvaničnicima.

Ima, kako je rekao, samo nečasnog istupanja prištinskih vlastodržaca, prećutkivanja međunarodne zajednice koja bi trebalo da bude garant sprovođenja dogovorenog i kojoj je Srbija verovala.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Nikolić je poručio i da nema uzmicanja na našem putu ka EU čije smo osnovne principe prepoznali u čitanju Sretenjskog ustava, te dodao da smo spremni "još samo da i EU prepozna naše principe i poštuje međunarodno pravo".

- I nema uzmicanja od naše prošlosti iz koje smo naučili da si bogat onoliko koliko imaš prijatelja. Zato neumorno unapređujemo svoje odnose sa Kinom, Rusijom, državama Severne i Latinske Amerike, afričkim i arapskim zemljama, sa svima koji dele naše sisteme vrednosti - rekao je Nikolić.

Srbija, naglasio je, osnažena takvim prijateljstvima, može samo da pomogne Evropskoj uniji u ostvarenju njenih ciljeva.

- Zato takav naš položaj u svekolikoj međunarodnoj zajednici svim dobro čini. Zato naš geostrateški položaj, koji je raskrsnica civilizacija, danas postaje naša prednost - istakao je Nikolić.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Predsednik je podvukao da su u proteklih pet godina uzdignute institucije sistema, uspravljena posrnula privreda i industrija, zahuktali se infrastrukturni projekti, otpočeli procesi oživljavanja sela i poljoprivrede, otpočele reforme u najvitalnijim oblastima od zdravstva i školstva do nauke i kulture.

Započeto mora da se nastavi, da se dovrši, zaokruži, iako su svi ovi procesi zapravo stalni rad, beskrajna priča, naveo je Nikolić.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Rezultati su, kazao je, vidljivi - od smanjenja nezaposlenosti, kranova i građevinaca na svakom koraku, do vidljivog uvažavanja Srbije u međunarodnoj zajednici - od političkih struktura do akademske, naučne, umetničke, sportske zajednice.

- Za poteze i rezove, kako ono kažu ''nepopularne mere'', trebalo je odveć Obilićeve hrabrosti i Miloševe mudrosti. Ne manjka nam ni jedno ni drugo, jer je odgovornost pred Srbijom i njenom budućnošću veća od svih nas pojedinačno - rekao je Nikolić.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

- Zato mi je danas ponos i čast da se osvrnem ne samo na pobedničku prošlost od vremena osnivanja moderne srpske države, već i na sadašnjost koja obećava prosperitetnu budućnost - naveo je predsednik.

Premijer Aleksandar Vučić bio je gost na prijemu povodom Dana državnosti koji je organizovao predsednik Repuiblike Tomislav Nikolić na Andrićevom vencu.

Dan državnosti Srbije obeležen je danas u crkvi Svetog Ðorđa na Oplencu kod Topole. Predsednica parlamenta Maja Gojković poručila je ovom prilikom, da samo stabilna, marljiva, vredna i jaka Srbija može da odbrani svoje nacionalne interese.

Printskin: Tanjug Printskin: Tanjug

Gojković, koja je predvodila državnu ceremoniju obeležavanja Sretenja, istakla je da ne postoji važniji zadatak od borbe za uspešniju i moderniju Srbiju, Srbiju koja će biti poštovana i uvažavana u svetu.

- Srbija nastoji da pronađe najbolji put za sebe i svoje građane upravo kako bi osigurala ekonomski razvoj i uređeniju državu - istakla je Gojković.

Predsednica parlamenta je poručila da se na današnji dan moramo setiti da nijedna sloboda i nijedno pravo nije zauvek izboreno i da istorijski dug za žrtve koji su položili naši preci moramo vraćati svaki dan zalaganjem za iste vrednosti i principe.

Printskin: Tanjug Printskin: Tanjug

- Svaka generacija se suočava sa specifičnim izazovima svog vremana i svaka mora da nađe svoj put da se sa njima suoči i da ih savlada. To su znali i Karađorđe, i Miloš, a moramo znati i mi danas - naglasila je Gojković.

Predsednica parlamenta prethodno je položila venac i odala počast na grobu vožda Karađorđa.

Printskin: Tanjug Printskin: Tanjug

Vence su položili i ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin, ministar odbrane Zoran Ðorđević, delegacija Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, ministar za rad i boračko-invalidsku zaštitu Republike Srpske Milenko Savanović.

Posle obraćanja predsednice Skupštine Srbije održan je umetnički program.

Državnoj ceremoniji prisustvovali su brojni gosti, među kojima su i strani ambasadori.

Američki ambasador Kajl Skot uputio je video čestitiku svim građanima Srbije, u ime predsednka Trampa i građana SAD, povodom Dana državnosti Srbije.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić je povodom Dana državnosti, dodelio odlikovanja za 84 zaslužne ličnosti i institucije.

Foto: Tanjug/Rade Prelić Foto: Tanjug/Rade Prelić

- Sve ove godine napadan da razbacujem odlikovanja, trudim se i ne postižem da zaspostavljenim zaslužnim ljudima i institucijama, u ime građana Srbije, ukažem zahvalnost za sve što čine za svoju zemlju. Da vam pokažem koliko vam se divimo zbog načina na koji pokazujete ljubav i poštovanje prema Srbije, što nas učite šta je istinska posvećnost, nesebičnost, uspeh, što se zbog vas u međunarodnoj akademskoj, naučnoj, umetničkoj, sportskoj zajednici, ime Srbije sve češće izgovara sa neskrivenim poštovanjem. Znam da danas niko od tzv. dušebrižnika, neće izgovoriti ni jednu jedinu reč protiv bilo koga od vas - poručio je predsednik Nikolić na svečanom prijemu povodom Dana državnosti.

Foto: Tanjug/Rade Prelić Foto: Tanjug/Rade Prelić

Orden Kаrаđorđeve zvezde prvog stepenа dobili su Olimpijski komitet Srbije, Pаrаolimpijski komitet Srbije i Gаlerijа nаivne umetnosti u Kovаčici.

Foto: Tanjug/Rade Prelić Foto: Tanjug/Rade Prelić

Dobitnik Ordena Kаrаđorđeve zvezde drugog stepenа je Nemаnjа Rаdulović, a Orden Kаrаđorđeve zvezde trećeg stepenа dobili su atleičarka Ivаnа Špаnović, teniserke Anа Ivаnović i Jelenа Jаnković, bivša selektorka ženske košarkaške reprezentacije Mаrinа Mаljković.

Foto: Tanjug/Rade Prelić Foto: Tanjug/Rade Prelić

Sretenjski orden prvog stepenа dobili su Srpskа аkаdemijа nаukа i umetnosti, Mаticа srpskа i Somborskа prepаrаndijа (Pedаgoški fаkultet u Somboru).

Foto: Tanjug/Rade Prelić Foto: Tanjug/Rade Prelić

Dobitnici Sretenjskog ordena drugog stepenа su Crveni krst Srbije, grаd Žozije u Frаncuskoj, Pedаgoški muzej u Beogrаdu, Arhiv Vojvodine, Zаdužbinа Ilije Milosаvljevićа Kolаrcа i OŠ "Brаćа Aksić" iz Lipljаnа.

Sretenjski orden trećeg stepenа dobili su Institut zа voćаrstvo iz Čаčka, Institut zа međunаrodnu politiku i privredu iz Beogrаdа, Dečji kulturni centаr Beogrаd, Institut zа biološkа istrаživаnjа "Sinišа Stаnković", Univerzitet u Beogrаdu, Atelje 212, BITEF (Beogrаdski internаcionаlni teаtаrski festivаl), Institut zа pаtologiju Medicinskog fаkultetа Univerzitetа u Beogrаdu, akаdemik Nikolа Kokа Jаnković i Beogrаdsko drаmsko pozorište.

Foto: Tanjug/Rade Prelić Foto: Tanjug/Rade Prelić

Zlаtnu medаlju zа hrаbrost "Miloš Obilić" dobili su Renаto Grbić, pukovnik Pаtrik - Stefаn Bаrio, pukovnik Žаk Ogаr.

Zlatnu medalju za hrabrost "Miloš Obilić" posthumno je dobio pripаdnik Ministаrstvа unutrаšnjih poslovа Nenаd Stojаdinović.

Orden srpske zаstаve prvog stepenа dobio je Ahmed Abul Geit.

Zlаtnu medаlju zа zаsluge dobili su Diаnа Hulijа Senko, Dаnicа Mаrinković, Sesаr Antonio Molinа, Mersedes Monmаni, Rikаrdo-Antonio Ruis de lа Sernа, Vesnа Stаnojević, Tibor Tot, Suzаnа Ruiz Ćeruti, Sаvez izviđačа grаdа Nišа, Jugoslаv Vаsić, Niškа crkveno pevаčkа družinа "Brаnko", Muzej аfričke umetnosti u Beogrаdu, Roberto Verаldi, Delfinа Rаjić, Sаvez slepih Srbije, Milаdin Mаrković, Drаgomir Acović, Akаdemski hor Kolegium muzikum (Collegium Musicum), Drаgаn Mаrković, Hаno Sorаviа.

Foto: Tanjug/Rade Prelić Foto: Tanjug/Rade Prelić

Zlatnu medalju za zasluge dobili su i Spiridon Mastoras, Zorica Lončar Kasalica, Trinaesta beogradska gimnazija, Zdravko Čolić, Radmila Bakočević, Biserka Cvejić, Vaso Antunović, Zdravko Šotra, Kiril Kravčenko, Efraim Zurof, Predrag Peško, Radan Džodić, Marko Bumbaširević, Novica Negovanović, Nebojša Lalić, Miljko Ristić, Radivoje Nikolić, Vlastimir Vlasta Velisavljević i Dragan Milić.

Foto: Tanjug/Rade Prelić Foto: Tanjug/Rade Prelić

Srebrnom medaljom za zasluge odlikovani su Ljubo Lazović, Ćamil Alijev, Fikrat Nadžafov, Tansel Pekdemir, Nedžmedin Saćipi, Milorad Mažić, Stevan Labudović, Visoka turistička škola strukovnih studija u Beogradu, Rade Jezdić, Nacionalna služba za zapošljavanje, Slobodan Vujić, grupa SMAK, Mirko Babić i Jaroslav Foldina.

Foto: Tanjug/Rade Prelić Foto: Tanjug/Rade Prelić

Povodom Dana državnosti, odlikovani su pripadnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije - jedan Orden belog orla sa mačevima, tri Ordena zasluga za odbranu i bezbednost prvog stepena, dve zlatne medalje za zasluge, 18 srebrnih medalja za zasluge, šest zlatnih medalja za revnosnu službu i 27 srebrnih medalja za revnosnu službu. Pripadnicima Ministarstva odbrane i Vojske Srbije odlikovanja će biti uručena na Dan Vojske Srbije, 23. aprila.

Foto: Tanjug/Rade Prelić Foto: Tanjug/Rade Prelić

Predsednik je ranije danas položio, povodom Dana državnosti Republike Srbije venac na Spomenik Neznanom junaku na Avali.

Foto: Tanjug/Tanja Valič Foto: Tanjug/Tanja Valič

Predsednik Srbije upisao se u spomen knjigu i poručio da je Srbija danas mirna i slobodna zemlja.

Foto: Tanjug/Tanja Valič Foto: Tanjug/Tanja Valič

- Danas je 15. februar 2017. godine. Srbija je mirna i slobodna zemlja. Nismo bogati ali se polako podižemo. Vodimo samostalno svoju politiku, imamo mnogo prijatelja na svim stranama sveta. Vojno smo neutralni, Srbija je živela i posle vas živeće i posle nas. Uvek za novu decu - upisao je predsednik Srbije.

Nikolić je venac položio uz prisustvo predsednice Ustavnog suda Vesne Ilić Prelić i potpredsednika Skupštine Srbije Veroljub Arsića.

Foto: Tanjug/Tanja Valič Foto: Tanjug/Tanja Valič

Dan državnosti – Sretenje, koji se dva dana praznuje u Srbiji, kompanija Gugl je takođe obeležila na naslovnoj stranici za pretragu i na najlepši način građanima čestitala praznik.

Printskrin: Google Printskrin: Google

Obeležavanje Dana državnosti Srbije počelo je juče počasnom artiljerijskom paljbom sa Kalemegdana.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

U Crkvi Krista Kralja sinoć je održana sveta misa "Za državu" povodom obeležavanja Dana državnosti Srbije.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Državni praznik, najvišim srpskim zvaničnicima su čestitali brojni svestki lideri, među kojima su predsednik Rusije Vladimir Putin i japanski car.

Petanesti februar je jedan od najbitnijih datuma u političkom, kulturnom i istorijskom kalendaru Srbije. Pored toga što je Dan državnosti, on je i Dan ustavnosti Srbije, kao i dan sećanja na početak Srpske revolucije.

15. februara 1804. godine u Orašcu počela je borba za oslobođenje od više vekovnog robovanja pod Turcima. Istoga datuma, trideset jednu godinu kasnije u Kragujevcu, knez Miloš Obrenović proglasio je prvi srpski ustav.

Sretenje se slavilo kao Dan državnosti Srbije do nastanka Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca. Zakonom je, 2001. godine, vraćen na spisak najvažnijih datuma za srpsku državu.

(Telegraf.rs/RTS/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Darko

    15. februar 2017 | 11:08

    Sve čitam i sve je ĺepo ali ovaj ustav nije donet u Beogradu a koliko vidim samo slike odatle. Predsednik inače rodom iz jednog provincijskog grada umesto u njemu da polaže vence to radi na Avali. Da li se mi to stidimo prošlosti ili je samo Beograd Srbija !?

  • Zoi

    15. februar 2017 | 14:50

    SRETAN PRAZNIK SRBIJO I ŽIVELA, IMA I NAS KOJI TE VOLIMO, MA KAKVA DA SI, NAŠA SI!

  • Boki

    15. februar 2017 | 12:40

    "...sve VIP Srbe." Ovo mu dodje nesto kao uproscena istorija dana drzavnosti za starlete i krimose. Objasnjeno jezikom koji bi oni najbolje razumeli.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA