Imaju li Hrvati pametnija posla: U 7 dana napadi na Srbe, protesti i podrška nezavisnosti Kosova

U Zagrebu su se u roku od samo nedelju dana dogodila čak četiri napada motivisana mržnjom, a ponavljaju se jer nema osude niti posledica

  • 95

Iako se makar deklarativno zalažu za dobrosusedske odnose i bolje odnose u regionu, stiče se utisak da hrvatski zvaničnici čine sve da komunikacija sa Beogradom bude sve lošija, a Srbima, državljanima Hrvatske, šalju poruku da nisu dobrodošli. Tome u prilog govore i događaji, koji su se u proteklih dana ređali kao na traci. Niko ne želi da kaže da incidente organizuju pripadnici tamošnje političke elite, ali je sa druge strane činjenica da poruke koje gotovo svakodneno šalju ne doprinose mirnom suživotu dva naroda.

Antisrpski skup u centru Zagreba: Pevale se nacionalističke pesme, vijorile se zastave sa ustaškim simbolima

Psovali mu mater četničku dok je u rukama držao bebu: Napadnut direktor EXIT-a u Zagrebu!

Najpre su napadnuti navijači Partizana, dok su mirno sedelu u jednom zagrebačkom kafiću pored “Doma sportova” u kojem se igrao meč ABA lige sa Cedevitom iz Zagreba.

Foto: Profimedia Foto: Profimedia

Nije se ni stišala bura zbog ovako vandalskog ponašanja, a nekoliko dana kasnije u centru Zagreba napadnut je Dušan Kovačević, osnivač i organizator festivala Exit u trenutku dok je sa ženom i dve bebe stajao kraj svog automobila sa srpskim tablicama.

Istog dana, u drugom delu Zagreba napadnuta je i jedna Kovačevićeva koleginica i to iz istog razloga - srpskih tablica na automobilu.

Da stvar bude još strašnija, ona je u trenutku napada u naručju držala malo dete.

Kao da to nije bilo dovoljno, odmah za tim, u centru Zagreba je održan skup na kojem je izrečen niz optužbi na račun Srba, njihovih predstavnika i antifašista.

Printskrin: Tanjug Printskrin: Tanjug

Za sve navedene incidente, osuda je javno stigla za divljenja navijača i to od hrvatske predsednice Kolinde Grabar Kitarović.

I umesto da sednu da razgovaraju sa predstavnicima vlasti u Beogradu i rade na prevazilaženju problema, ministar spoljnih poslova Hrvatske Davor Ivo Štir odbio je bilateralni susret sa srpskim kolegom Ivicom Dačićem, ali se zato uredno sastao sa sa kosovskim ministrom spoljnih poslova Enverom Hodžajem.

Tom prilikom je izjavio da ta zemlja kroz evropsko partnerstvo želi da pridonese jačanju kosovskih institucija, kao i da pomogne u sprovođenju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Istovremeno, Grabar Kitarović je izjavila da ne misli da je u Hrvatskoj došlo do porasta netolerancije, već suprotno. Tvrdi da "neće dopustiti da se pljuje po hrvatskim vrednostima i Hrvatskoj nameće nekakav teret ustaštva i fašizma".

- Jer to je upravo ono što pokušavaju neki u našim susednim zemljama kako bi diskreditirali Hrvatsku- rekla je ona.

Foto: Tanjug/Tanja Valič Foto: Tanjug/Tanja Valič

Da u tamošnjim medijima ima puno mržnje i da se na ulici napadaju ljude samo zato što imaju registraciju automobila druge države, ukazao je i bivši hrvatski predsednik Ivo Josipović.

- Nacionalizmi se međusobno hrane, a zadatak politike je ne prepustiti društvo mržnji i takvim ispadima - poručio je on.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Aleksandar Popov, direktor Centra za regionalizam, za Telegraf kaže da su odnosi dve zemlje došli gotovo na tačku zamrzavanja.

- Nevolja je u tom što je Štir nedavno rekao da se neće sastati sa Dačićem, jer postoje kanali komunikacije između dvojice premijera. Oni se možda ponekad i čuju telefonom, ali javnost mora da bude informisana o tome, da bi se stvorila atmosfera dobrosusedskih odnosa i obnovaljanja poverenja u cilju rešavanja otvorenih pitanja - ukazao je Popov.

Foto: www.mc.rs Foto: www.mc.rs

On kaže da ovakvi potezi izazivaju negativnu reakciju druge strane, čime se "zida kriza", koja ne doprinosi narodima obe zemlje.

- Dodatna nevolja je što Evropa toleriše takvo ponašanje, jer je u krizi i nema mehanizama da spreči te pojave - upozorio je direktor CEntra za regionalizam.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dag

    22. februar 2017 | 12:51

    "Da nas Stbi, 1918, nisu spasili,,Hrvatske danas,ne bi ni bilo"... (prof.PhD.TvrTko Jakovina.redoviti reofesor, na Odsjeku za povjest, Filozofskog fakulteta,Sveucilista u Zagrebu.)...

  • xxx

    21. februar 2017 | 15:40

    Pa nemaju,nisu nikada ni imali.to im je smisao zovota i postojanja

  • Ja

    21. februar 2017 | 15:37

    Jadan li je to narod kad nemaju druga posla,pa da nema nas oni bi izumreli koliko su optereceni srbima!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA