VELIKA PLJAČKA SRBIJE: Ovo je spisak imovine koju Albanci hoće da nam otmu

Telegraf.rs je imao uvid u spisak imovine koju Priština želi da otme

  • 92

Kosovska vlada donela je odluku da se sva nepokretna imovina registrovana na ime SFRJ, Srbije i AP Kosova registruje na ime Kosova. Pod ovom odlukom Vlade u Prištini se podrazumeva sva nepokretna imovina koja je bila upisana na ime SFRJ, a zatim i Republike Srbije kao sukcesora, saznaje portal Telegraf.rs u Kancelariji za Kosovo i Metohiju. Zemljište, milioni kvadrata metara i imovina najvećih srpskih javnih preduzeća samo su deo bogatstva koje Vlada Kosova želi da prisvoji za sebe.

Zorana Mihajlović o odluci Prištine da otme srpsku imovinu: Formiraćemo zajednički stav sa Vučićem (FOTO)

Kosovska Vlada odlučila: Priština prisvaja svu nepokretnu imovinu Srbije

Ovo je lista gotovo neprocenjivog bogatstva, koju privremeni organi vlasti u Prištini pokušavaju da otmu nelegetimno od države Srbije:

- Zemljištu koje je vlasništvo Republike Srbije u iznosu od 29% od ukupnog zemljišta na KiM (prema podacima Republičkog geodetskog zavoda);

- Objekti, i to 1.240.992 kvadratna metra službenih zgrada, 145.202 kvadratna metra poslovnih zgrada, 24.688 kvadratnih metara stambenih zgrada, 3.973 kvadratna metra objekata posebne namene, 753.916 kvadratnih metara drugih građevinskih objekata, restorana, odmarališta, sportskih objekata;

Foto: Tanjug/Boki Foto: Tanjug/Boki

- Državni udeo u privrednim subjektima poput RMHK Trepča a.d., Ski-centar Brezovica d.o.o., Lola Lešak, Kosmet prevoz;

- Državna preduzeća i njihovu celokupnu infrastrukturu poput Železnica Srbije, Elektroprivrede (JP Površinski kopovi, JP Termoelektrane Obilić, JP Elektromreža Srbije, JP Elektrokosmet, JP Zubin Potok), JP PTT Srbija, JP Srbija šume, NIS Petrol – Jugopetrol, JP Aerodrom Priština, JP Nacionalni park Šara;

Jezero Gazivode Foto: Wikipedia/ Bobik Jezero Gazivode Foto: Wikipedia/ Bobik

Posredstvom Fonda federacije za kreditiranje nedovoljno razvijenih područja i autonomnih pokrajina, kao i tadašnjeg institucionalnog investiranja u periodu od 1966. do 1990. na područje Kosova i Metohije usmereno je oko 4,37 milijardi dolara sa učešćem Srbije u formiranju svih sredstava oko 35,4 % ili oko 1,6 milijardi dolara.

Fond za razvoj Republike Srbije kao rezultat svojih aktivnosti od 1990. do 1999. godine ima udeo u vlasništvu 155 preduzeća na KiM.

Preduzeća iz Srbije su, osim regulisanog zajma za preporod Srbije, putem neposrednog udruživanja usmeravala sredstva u izgradnju i proširenju materijalne baze Kosova i Metohije, gde su najznačajniji nosioci bili Zastava Kragujevac (fabrika auto-delova u Peći i Istoku i amortizera u Prištini), Lola korporacija (pogoni u Lešku, Zubinom Potoku i Štrpcu), Termovent (pogoni u Lipljanu i Orahovcu).

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Odluku koju je donela Vlada Kosova potpisao je premijer Kosova Isa Mustafa.

Direktor Kancelarije za KiM u Vladi Srbije Marko Đurić najavio je ranije da će predložiti da Vlada Srbije poništi odluku vlade u Prištini.

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikako

    15. mart 2017 | 15:53

    Pa po cenu da ratujemo ne treba nista da damo i tacka.Gube podrsku Amerike i vreme je da ih sravnimo i uzmemo sve sto je nase i zdravo!Nikakvi pregovori i ostale gluposti!!!!

  • krisan mirko

    15. mart 2017 | 15:53

    Priština ne može da prisvoji imovinu Srbije jer je to neustavno!

  • Rale

    15. mart 2017 | 15:19

    Nasa vlada ce uciniti sve sto moze kako bi povratila nasu imovinu i mi kao narod moramo da joj pomognemo drugog aprila u tome.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA