≫ 

Istorijsko priznanje Hašima Tačija: Sramota me je zbog događaja iz marta 2004.

- Nije u tradiciji Albanaca da ugroze kulturno-istorijske spomenike, da ugroze imovinu, da popale kuće, da ugroze decu, žene i starije osobe - kaže Tači

  • 77

Kosovski predsednik Hašim Tači tvrdi da ga je sramota zbog događaja iz marta 2004, da su ti događaji bili nepotrebni i da su osramotili Kosovo.

DA SE NE ZABORAVI: 13 godina od stravičnog pogroma Srba na Kosovu i Metohiji

- Tada, 2004. godine, desilo se ono što je najmanje trebalo da se desi Kosovu. Desilo se nešto što je dovelo do toga da se Kosovo osramoti. Desilo se ugrožavanje crkava, paljenje nekoliko njih, spaljeno je nekoliko kuća. Za to je, mene lično, ako me pitate, i tada i danas sramota zbog tih akcija - rekao je Tači.

On je u razgovoru sa predstavnicima srpskih medija u četvrtak u Čaglavici, istakao da su martovsko nasilje tada sproveli pojedinci i da će biti kažnjeni.

- Ko god je to počinio biće kažnjen. Nije u tradiciji Albanaca da ugroze kulturno-istorijske spomenike, da ugroze imovinu, da popale kuće, da ugroze decu, žene i starije osobe. Uvek će takva dela biti kažnjiva. Stvarno ne želim da se ikada više u ovo ponovi - izjavio je Tači.

Obećao je da će institucije raditi na tome da se takvo nasilje više nikada ne desi.

Priština talac Beograda

Kosovski predsednik Hašim Tači tvrdi da je Priština talac Beograda, koji ne dozvoljava srpskim poslanicima u kosovskom parlamentu da glasaju za transformaciju Kosovskih snaga bezbednosti u oružane snage Kiosova.

– Jasno je da Srpska lista ne može da glasa, jer im to ne dozvoljava Beogrd. Tako smo i mi talac Beograda – rekao je Tači na danas održanom predavanju studentima Prištinskog univerziteta.

Nemoguće je stoga sprovesti transformaciju KSB ustavnim amandmanima, rekao je Tači odgovarajući na pitanje o insistiranju međunarodne zajednice na stavu da je to jedini prihvatljiv način.

– Posle izbora u 2014. stvorena je drugačija realnost. Ovih dana je jasno navedeno da je Srpska lista nikad neće glasati za vojsku Kosova – rekao je Tači, preneli su prištinski mediji.

On je kazao i da su KSB osnovane 2009. godine na osnovu Ahtisarijevog plana, dokument koji je "doveo do nezavisnosti Kosova", a da je pre tri godine pokrenut proces preispitivanja sektora bezbednosti.

Transformacija KSB u oružane snage ustavnim promenama podrazumeva neophodnu dvotrećinsku većinu u parlamentu, a kako je to nemoguće ostvariti, Tači tvrdi da Beograd ometa taj proces.

Daljinac baner

(Telegraf.rs/ Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nenad

    17. mart 2017 | 16:14

    Лажов подмукли шиптар

  • Realan

    17. mart 2017 | 13:13

    Mene je takodje sramota jer sam pripadnik Srpskog naroda kojeg je Srpska vlast izneverila i pre toga vise puta pa i te 2004. godine. Sramota je sto vojska i policija nisu usli na Kosovo da tada zastite svoj narod i svoju teritoriju. Danas ne bi imali ni nezavisno Kosovo niti bi se pricalo o formiranju vojske Kosova. Jos veca sramota je sto nijedan politicar niti oficir vojske i policije iz tog perioda nisu ni saslusani u tuzilastvu a kamoli procesuirani zbog toga.

  • Miodrag.....

    17. mart 2017 | 13:17

    Tebe sramota...jutros ti javili sta da kazes.Nadam se da si svestan...sta vas ceka.Nema problema...i mi se onda izvinimo...jos pre nego ti.Ološu...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA