≫ 

Vučić: Razgovor sa Putinom od izuzetnog značaja za Srbiju

Trudimo se da nađemo nove moduse za više oblike saradnje, rekao je Vučić

  • 40

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da je predstojeći razgovor sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom od izuzetnog političkog, ekonomskog i svakog drugog značaja za Srbiju.

Vučić: Neka malo više para ulože u te patke u Srbiji (VIDEO)

- Osećam se ponosno kada u takvim susretima zastupam interese svog naroda - rekao je Vučić za RTS iz Moskve.

On je dodao da takvi susreti, predstavnika jedne male zemlje kao što je Srbija sa svetskim liderima, predstavlja izazov ali i veliku stvar za našu zemlju.

Ovo će biti 10 susret Vučića i Putina a, premijer sam kaže da česti susreti potvrđuju dobre odnose između dve zemlje.

- Trudimo se da nađemo nove moduse za više oblike saradnje - rekao je Vučić, navodeći da se to pre svega odnosi na ekonomsku saradnju.

Kada je reč o isporuci ruskih migova i 60 borbenih vozila, Vučić kaže da će sutra biti tehnički jasnije kada će to tačno biti.

Takođe je rekao da je predlog Srbije da na leto u našoj zemlji bude održan samit lidera Evroazijske unije na kojem bi bila pronađena konačna rešenja za izvoz fijatovih vozila iz Kragujevca i druga pitanja.

Kada je reč o ulasku neke ruske kompanije u Pretohemiju, on kaže da se dve strane ne nalaze daleko od dogovora, ali da predstoji još teških razgovora o tome.

Premijer je naveo i da je više puta ponavljao da Srbija više neće dozvoliti niti Bljesak niti Oluju niti ono što se dešavalo 1999. godine i poručio da niko neće moći više nekažnjeno da napada ni našu zemlju ni naš narod.

On je rekao da će razgovarati i o trupnim sistemima BUK - ako bi moglo M3, a to su i protitivoklopna, protivhelikopterska i protivavavionska oruđa pa čak i antibalistička.

- Naša jeste ideja da razgovaramo i o sistemima S300 - rekao je Vučić ali i podvukao da je to sve defanzivno oruđe, i da nema niko razloga da se toga plaši.

- Mi imamo razloga da brinemo o nečijim taktičkim balističkim raketama u okruženju i zato i preuzimamo sve mere da bismo zaštititli naše stanovništvo - poručio je on.

Takođe, naglasio je da Srbija "ljubomorno" čuva svoju vojnu neutralnost.

Govoreći o trgovinskoj razmeni Vučić je rekao da je u 2016. ostvaren napredak u odnosu na 2015. godinu, i da je izvoz uvećan za 9,7 odsto.

Kako je rekao, poljoprivrednih proizvoda izvozimo za, po našoj računici , 350 miliona evra.

Kako je rekao, gledaćemo da to ubuduće više budu prerađivački proizvodi a ne sirovina, ali i da će se razgovarati i o investitorima iz Rusije u našu zemlju.

Kako je rekao ne brine toliko, uz sve probleme za Petrohemiju, pa ni Azotaru, ali MSK bez Rusa teskso da množe da se reši.

- Imamo već određene predloge ruske strane, tu predstoje ne laki pregovori i razgovori - zaključio je premijer Vučić.

Daljinac baner

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA