Pravni status ni na nebu, ni na zemlji: Uskoro rešenje za Tanjug

Novinska agencija Tanjug, koja je posle dva kruga neuspele prodaje zakonski prestala da postoji 31. oktobra 2015. godine, i dalje radi

  • 1

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević izjavio je da će Vlada Srbije vrlo brzo rešiti status novinske agencije Tanjug, koja je zakonski prestao da postoji 31. oktobra 2015. godine.

MINISTAR KULTURE, VLADAN VUKOSAVLJEVIĆ: Postali smo žrtve zabave i spektakla

Vukosavljević navodi da će pitanje Tanjug uskoro biti razmatrano na sednici Vlade Srbije, kao i da postoje predlozi rešenja, ali nije želeo da prejudicira konačan ishod.

- Status Tanjuga je relativno pravno neodređen. To ćemo vrlo brzo da rešimo, oni su ni na nebu, ni na zemlji, u pogledu njihovog pravnog statusa. Tanjug je vrlo važna ustanova ovog društva - rekao je Vukosavljević.

On je rekao da je Tanjug novinska agencija s dugom tradicijom i da trenutno uspešno posluje plasirajući veliki broj informacija.

- Srbija kao država, bez obzira ko je na vlasti ima veliku potrebu da građanima i svetu da informacije iz svoje zemlje. Vrlo je važno da država ima mogućnost da proizvodi i obaveštava javnost šta se dešava - kazao je Vukosavljević.

Novinska agencija Tanjug, koja je posle dva kruga neuspele prodaje zakonski prestala da postoji 31. oktobra 2015. godine, i dalje radi.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Vukosavljević je naglasio da iako Tanjugu još nije rešen pravni status, ta agencija "posluje na tržištu veoma efikasno, zajedno sa još dve agencije".

Podsetio je da i u EU postoje izuzeci kada je u pitanju povlačenje države iz vlasništva u medijima, navodeći kao primer Frans pres, BBC, ali i državne novinske agencije u Hrvatskoj, Sloveniji, Slovačkoj, Bugarskoj, Francuskoj.

Vukosavljević kaže da Srbija, bez obzora ko je na vlasti, ima potrebu da svojim građanima i susedima u regionu, ali i svetu objašnjava i daje informacije koje se tiču i privrede, ekonomije, kulture, poljoprivrede.

- Izložiti kompletan medijski potencijal svirepim zakonima tržišta dovodi do rizika da mediji mogu da propadnu. Vrlo je važno da država ima mogućnost da obaveštava i svoju i međunarodnu javnost šta se dešava u državi - rekao je ministar.

Daljinac baner

(Telegraf.rs / Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA