EDI RAMA OPET UDARA: Ako ne možemo u EU, ujedinjujemo se sa Kosovom

Evropa bi doživela "noćnu moru", ukoliko Balkan" "poludi" zbog toga što bi proširenje Unije moglo da bude skinuto sa dnevnog reda, upozorava Edi Rama

  • 58

Premijer Albanije Edi Rama kaže da ujedinjenje njegove zemlje i Kosova ne može da se isključi ukoliko prespektiva ulaska zemalja regiona u EU nastavi da bledi. Upitan o ujedinjenju Albanije i Kosova, Rama je za briselski "Politiko" rekao da to nije njegova želja, ali da jeste moguća alternativa za zatvorena vrata EU.

Predstavnici Srba pod stalnim pritiskom da podrže "Vojsku Kosova"

Srbija učinila sve moguće za nastavak dijaloga, iz Brisela još nema vesti

- Niko ne želi da traži male saveze, svi žele u veliku uniju. Ali ako nema nade, nema perspektive, nema mesta, onda, naravno, mali savezi mogu da se dogode - rekao je Rama.

Foto: YouTube / Kosova Press Foto: YouTube / Kosova Press

Ipak, Rama smatra da bi svima na Balkanu EU trebalo da bude cilj, ali da ukoliko za to ne postoji nada treba razmišljati o "malim unijama".

Kako kaže, Evropa bi doživela "noćnu moru",  ukoliko Balkan" "poludi" zbog toga što bi proširenje Unije moglo da bude skinuto sa dnevnog reda.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

- Region bi postao siva zona u kojoj bi drugi akteri imali jaču ulogu od Evropske unije - kaže Rama.

Rama upozorava da bi odustajanje od daljeg pridruživanja značio destabilizaciju čitave Evrope.

- Postoji problem u razumevanju, nedostatak vizije i neshvatanje da regionu jeste potrebna Evropa, ali i da je Evropi potreban region. Kako unija može da bude sigurna ako Balkan poludi? Kako EU može da dozvoli da njeno srce bude siva zona. To je besmislica i kada govorimo o bezbednosti i sigurnosti - kaže Rama.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Albanski premijer kaže da uprkos tenzijama u regionu, od odnosa Beograda i Prištine, preko navodnog pokušaja puča u Crnoj Gori i pretnji referndumom Republike Srpske, do krize u Makedoniji ne vidi "novi rat kao prvi scenario".

- Ipak, smirivanje tenzija umnogome zavisi od EU i SAD - kaže Rama.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Rama kaže ipak da postoji incijativa da regionalni lideri rade zajedno i da je delom to zasluga EU.

- Vi u Evropi imate generaciju koja nije videla rat. Mi na Balkanu jesmo, videli smo ratove, znamo šta to znači. Posetio sam Beograd 68 godina nakon poslednje posete albanskog premijera. Moj kolega (premijer Srbije Aleksandar Vučić) je ovde došao po prvi put. To je pokazatelj koliko se stvari pomeraju u dobrom pravcu i to zbog Evrope. Ali ako ta evropska magija izbledi, verujte mi, stvari bi mogle da postanu mnogo loše - rekao je Rama.

Daljinac baner

(Telegraf.rs/Politiko/B92)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Cetnicka Crna Gora

    18. april 2017 | 13:27

    Kakva seljadija. Dobro je sto kopaju jamu sami sebi. Kad su ovi mufloni uradili nesto snagom oruzja, od kad je vijeka ? Samo treba notesirat sve njih da ne zaboravimo slucajno. Svaki dan sto prodje znaci dan blize kad cemo ih vratit odakle su dosli.

  • Ред и Рад

    18. april 2017 | 13:07

    Значи Рат је незбежан , шиптари упорно траже Рат а не мир . Кољу , силују, тероришу , прете и томе мора доћи крај

  • Ben

    18. april 2017 | 19:44

    Jeli tvoje Kosovo pa da se ujedinite,epa nece moci.mi sto smo sa Kosova necemo nikako sa Albancima.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA