≫ 

Odata počast STRADALIM SRBIMA U JASENOVCU: Vučić uputio reči koje će dugo odzvanjati (FOTO)

Dan sećanja na žrtve ustaškog zločina genocida u koncentracionom logoru Jasenovac-Donja Gradina od 2015. godine zajednički obeležavaju Vlada Republike Srbije i Vlada Republike Srpske

  • 94

Dan sećanja na žrtve ustaškog zločina genocida u koncentracionom logoru Jasenovac obeležen je danas polaganjem venaca i odavanjem počasti u Spomen području Donja Gradina u Republici Srpskoj.

Simo je preživeo Jasenovac, Vukovar 90-ih, a onda u Beograd došao kad je počelo bombardovanje (FOTO) (VIDEO)

U ime Srpske venac je položio predsednik RS Milorad Dodik, a u ime Vlade Srbije ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin.

Bez spoznaje i sećanja kroz šta smo prošli teško da ćemo umeti da izgradimo bolju budućnost za našu decu, poručio je premijer i izabrani predsednik Srbije Aleksandar Vučić na obeležavanju godišjice stradanja u Jasenovcu i Donjoj Gradini.

Foto: Tanjug/Rade Prelić Foto: Tanjug/Rade Prelić

- Naša je obaveza da budemo ovde zbog potomaka jasenovačkih žrtava kojih ima i u RS i u Srbiji zbog toga da se nikad više ne ponove događaji od pre sedam decenija, ali i da poručimo da nikad nećemo zaboraviti šta nam se dogodilo i da ćemo se snažno odupreti pokušaju da se to vrati - rekao je Vučić.

Kako je rekao, "ovde, gde se tišina čuje čak i kad galamimo s govornice, na jednom od najstrašnijih mesta u tadašnjoj porobljenoj Evropi", zahvalan je predsedniku Republike Srpske što Srbija i RS zajedno obeležavaju teške događaje iz prošlosti.

Foto: Tanjug/Rade Prelić Foto: Tanjug/Rade Prelić

- Pogledajte ko je danas ovde. Oni koji su pretekli i njihova deca. Oni koji danas diži trobojku, hvaleći se slobodom Srbije i Republike Srpske. Ne možeš da pobegneš od banalnosti tog zla. Ostao si prosečan i uvek ćeš biti niži dok ne smogneš snage da se suočiš sa zlom, dok mu ne pogledaš u lice. Tražeći svoju veličinu nije moguće bez suočavanja sa svakom greškom. Svako ko hoće Hrvatsku bez srpskih tablica, čokoladica...hoće takvu Hrvatsku - rekao je Vučić.

- Naš posao je da Republika Srbija i Republika Srpska ne budu takve, prosečne i banalne. Posao nam je i danas da se suprotstavimo onima koji bi da menjaju granice na Balkanu. Umećemo i sami da sačuvamo ono što je naše, ako na to budemo primorani. Nikome i nikada više nećemo dozvoliti Bljesak i Oluju. Ništa preče za nas Srbe od slobode nema. Neka je večna slava i neka je Bogom prosto svim onima koji su na metar i po ispod nas. Živela Republika Srbija, živela Republika Srpska i živela naša vekovna junačka borba za slobodu! Srpski narod je nepokolebljiv - rekao je na kraju premijer Vučić.

Foto: Tanjug/Rade Prelić Foto: Tanjug/Rade Prelić

Vence su položili i predsedavajući predsedništva BiH Mladen Ivanić, predsednik skupštine RS Nedeljko Čubrilović, predstavnici stranih ambasada, kao i predstavnici institucija BiH i RS i jevrejske i romske zajednice Srbije I RS.

Foto: Tanjug/Rade Prelić Foto: Tanjug/Rade Prelić

Komemoraciji u Donjoj Gradini prisustvuje i veliki broj građana.

Na spisku žrtava jasenovačkog logora nalazi se 83.145 imena, među kojima 39.570 muškaraca, 23.474 žene i 20.101 dete do četrnaest godina starosti. U više od 1.300 dana postojanja ustaškog logora Jasenovac, najviše je stradalo Srba, Roma, Jevreja i Hrvata.

Tokom komemoracije, kojoj nisu prisustvovali preživeli logoraši, održan je program u kojem su, nakon minuta ćutnje, učestvovali zbor Hrvatskog narodnog kazališta (HNK) te dramski i muzički umetnici.

Foto: Tanjug/Rade Prelić Foto: Tanjug/Rade Prelić

Učesnici su do Kamenog cveta došli u koloni sećanja od Memorijalnog muzeja, a skup je završen polaganjem venaca i molitvom za žrtve, koju su molili katolički sveštenik i muslimanski imam.

Na početku komemoracije, nedaleko od spomenika, nekoliko osoba, koji su se deklarisali kao hrvatski antifašisti, razvilo je transparent "Uklonite ustaški pozdrav".

Foto: Tanjug/Rade Prelić Foto: Tanjug/Rade Prelić

Dan sećanja na žrtve ustaškog zločina-genocida u logoru Jasenovac, vlade Srbije i RS zajednički obeležavaju od 2015. na osnovu Memoranduma o saradnji u obalsti negovanja tradicija oslobodilačkih ratova i godišnjice istorijskih događaja.

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA