ŠTABOVI U SVAKODNEVNOM ZASEDANJU: Preduzete mere zbog situacije na južnim granicama

Stefanović je pred sednicu Biroa za koordinaciju službi bezbednosti rekao da će ključna tema biti šta je to što su bezbednosne službe preduzele da zaštite građane Srbije

  • 0

Ne očekujemo da bilo ko ugrozi bezbednost Srbije, ali smo spremni, ako to bilo kome padne na pamet, da snažno odgovorimo, rekao je danas ministar policije Nebojša Stefanović. Stefanović je pred sednicu Biroa za koordinaciju službi bezbednosti rekao da će ključna tema biti šta je to što su bezbednosne službe preduzele da zaštite građane Srbije.

Vučić iz Vlade prati nerede u Skoplju: Uputio poruku Makedoncima! Danas HITAN SASTANAK službi bezbednosti

DA LI SADA PUTOVATI U MAKEDONIJU: Najnovije informacije o bezbednosti srpskih državljana

On je, odgovarajući na pitanja novinara, rekao da se u poslednjih nekoliko godina intezivno radi na tome analizi i proceni svih mogućih scenariji u državama u okruženju koje su pokazale znake nestabilnosti.

- Preduzete su mere da građani Srbije ne moraju da brinu. Oprezni smo već godinama zbog situacije na južnim granicama - rekao je Stefanović.

Ministar je dodao da je država razvila mehanizam sa policijom, vojskom i bezbednosno-informativno agencjiom i ti štabovi svakodnevno zasedaju, donose određene mere kojima se štiti naša granica.

Foto: Tanjug/MUP Srbije Foto: Tanjug/MUP Srbije

Za sada nema potrebe da Žandarmerija bude raspoređena u kopnenoj zoni bezbednosti, jer se tamo nalaze jedinice vojske, smatra ministar.

Odgovarajući na pitanje novinara da li će Žandarmerija biti vraćena u Kopnenu zonu bezbednosti, jer postoje indicije da će pripadnici rasformirane Oslobodilačke vojske Kosova upasti na jug Srbije i izazvati nestabilnost, Stefanović je rekao da ne bi govorio o obaveštajnim informacijama koje ima MUP, a koje se tiču teritorije Srbije.

- Time bi ugrozili bezbednost svih oni koji sprovode mere da zaštite policiju, ali i građane Srbije - rekao je Stefanović.

Stefanović je dodao da se u Kopnenoj zoni bezbednosti nalaze snage Vojske Srbije, a da li će se, kada, gde i koje jednice raspoređivati - to je, kaže, odluka Republike Srbije.

Foto: Tanjug/Dimitrije Nikolić Foto: Tanjug/Dimitrije Nikolić

- Policija je spremna da preduzme sve radnje koje država naloži da se ne samo zaštiti bezbednost građana, već i da se suprostavimo svakom stranom delovanju koje vodi ka tome da ugrozi bezbednost naše zemlje - rekao je.

Na pitanje da li su turske službe umešane u dešavanja na jugu Srbije i Makedoniji, rekao je da MUP ne raspolaže takvim podacima, jer policija ne prati rad stranih obaveštajnih faktora, već da to rade bezbednosne strukture.

- Na teritoriji Srbije ćemo se truditi da suzbijemo svako negativno delovanje bezbednosnih službi drugih zemalja i nećemo dozvoliti da to utiče na bezbednost građana u Srbiji - rekao je Stefanović.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

On je dodao da će na sednici Biroa koordinacije službi bezebednosti razgovarati o tome, te da očekuje da od šefova bezbednosnih službi dobiju šta država može da preduzme da se tome suprostavi.

- Policija je spremna da preduzme sve radnje koje država naloži da zaštiti bezbednost građana, ali i da se suprotstavi stranom delovanju koje vodi ka tome da ugrozi bezbednost naše zemlje - rekao je Stefanović.

Daljinac baner

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA