Šef Misije OEBS-a odbrusio Rami i Tačiju: Promena granica NEĆE BITI!

Šef Misije OEBS na Kosovu kaže i da je dijalog Beograda i Prištine koji se vodi u Briselu deo regionalnog procesa stabilizacije

  • 49

Šef Misije OEBS na Kosovu Jan Bratu smatra da promena granica na Balkanu neće biti, a da izjave Edija Rame ili Hašima Tačija treba da budu poruka Briselu da priče o integraciji regiona u EU treba da budu proraćene konkretnim koracima.

PLAN OD 7 TAČAKA ZA RAZBIJANJE MAKEDONIJE: Šta zapravo piše u Tiranskoj platformi

- Mislim da treba da bude jasno da promena granica u ovom regionu svakako nešto što je van nekog dnevnog reda, da to svakako nije pristup Evropske unije kada je reč o rešavanju političkih problema, tako da ovakve izjave, mogu vrlo lako da budu pogrešno protumačene i svakako nisu od pomoći, tako da mislim da moramo da budemo veoma jasni da granice ostaju onakve kakve jesu - rekao je Bratu.

Šef Misije OEBS-a na Kosovu je rekao da su građani i njihovi predstavnici frustrirani dinamikom evropskih integracija, navodeći da nije sva krivica na Briselu, jer je odgovornost za procese delom i na liderima regiona.

Bratu kaže i da je dijalog Beograda i Prištine koji se vodi u Briselu deo regionalnog procesa stabilizacije, te da je zbog toga potrebna komunikacija kojom bi bili rešavani svakodnevni problemi građana.

Gostujući u emisiji Razgovor na RTK2, Bratu je rekao da izjave o nacionalnom ujedinjenu Albanaca vidi kao poruku Evropskoj uniji da je neophodno ubrzati proces integracije regiona u EU.

Za njega je briselski dijalog je mnogo više od razgovora Beograda i Prištine, to je deo regionalnog procesa stabilizacije, do koje se dolazi komunikacijom, kojom se rešavaju problemi i stvara poverenje.

Dijalog je važan i za proces evrointegracija i zato bi ga trebalo nastaviti, smatra Bratu.

- Hteli bismo da podstaknemo proces, da dijalog i dalje teče, hteli bismo da vidimo da sporazumi budu realizovani jer realizacija tehničkih sporazuma može da olakša uslove života građana - rekao je Bratu.

Bratu je naveo da komunikacija između Beograda i Prištine i dalje postoji, ali da nije na nivou kao ranije.

Zvanični Brisel bi sada trebalo da pomogne Beogradu i Prištini da prevaziđu razlike i započnu formiranje Zajednice srpskih opština, a OEBS je spreman da se uključi u proces izrade statuta i pruži tehničku i stručnu pomoć, dodaje šef ove organizacije.

- Ja verujem da postoji volja u Prištini da se započne ovaj proces pod određenim uslovima i postoji volja u Beogradu da se započne proces, ali pod neznatno drugačijim uslovima. Sada sa međunarodnim partnerima treba da iznađemo formulu koja će omogućiti otpočinjanje ovog procesa - istakao je Bratu.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jovanka

    28. april 2017 | 23:26

    Muka nam je više od besmislenih priča o integracijama,dijalogu,o navodnoj pomoći u procesima rešavanja problema.Nemojte nam vredjati inteligenciju besmislenim trućarijama.Nema prava odavno,pravda je ismejana,izgažena,i čami u nekom nepoznatom kutku,ovo je vreme laži,obmane.Nadajmo se da će i tome doći kraj.Neko će dočekati.

  • Cika Velja

    28. april 2017 | 23:49

    POVERENJE??? U koga,u siptare??? Kad bi sutra poceli koliko toliko normalno da se ponasaju ni za 500 godina im ne bi verovao! A ni oni nama,da budemo posteni,tako da od poverenja nema apsolutno nista!!!

  • Zeleni kamatar

    28. april 2017 | 23:27

    A mi smo valjda i dalje veverice pa trebamo da poverujemo ovome na priču????

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA