≫ 

Napadaju nas jer vide snagu srpske države: Vučić o pretnjama Haradinaja

Moj posao je da štitim Srbiju i njen suverentit, istakao je Vučić

  • 85

Reč je o jednoj širokoj akciji. Ne napadaju oni mene zato što sam ja problem, već zato što vide veću moć srpske države, izjavio je danas premijer i izabrani predsednik Srbije Aleksandar Vučić, povodom pretnji, koje je izrekao bivši vođa OVK Ramuš Haradinaj.

ZLOČINAC HARADINAJ OTVORENO PRETI VUČIĆU: Ja nikada ne odustajem, ne igraj se sa Albancima!

SNS IZBACUJE DRAŠKOVIĆA IZ KOALICIJE? Predsedništvo naprednjaka uskoro o saradnji sa SPO

Premijer i izabrani predsednik Srbije izjavio je danas da ga ne brinu "opasni ljudi", poput Haradinaja, već ćutanje Evrope na ono što u poslednje vreme poručuju Albanci, a što se ne moze drugačije razumeti nego kao pretnje "cepanjem" granica u rušenjem na Balkanu.

Vučić je, u odgovoru na pitanje novinara o najnovijim pretnjama Ramuša Haradinaja njemu lično da se "ne kači s njim" i da se "ne igra sa Albancima", rekao da te pretnje nisu zbog njega, već što vide "veću snagu, energiju i moć srpske države", a što, primetio je, po nekima nije nikako smelo da se dogodi.

Rekao je da ni ne zna kako bi komentarisao takvu izjavu, koja je motivisana samo željom da Srbija ne bude snažnija.

Foto: Tanjug/Rade Prelić Foto: Tanjug/Rade Prelić

Ako je pretnja, kaže, a Haradinaj mu poručuje da se ne kači i ne hvata u koštac sa njim, tipa "ne znaš ko sam ja", onda na to može da kaže da veoma dobro zna s kim ima posla.

Neki svedoci Haradinajevih zločina su se "obesili iz zasede", jednog je udario auto u Podgorici, i tome slično, podsetio je Vučić i dodao da nije oduševljen ako je smisao tih poruka da ćuti o zločinima.

Vučić je podsetio da je pre tri godine rekao svojim političkim protivnicima da ih dobro poznaje i da stoha zna da treba da dođe neko mnogo bolji od njih, jer, ovako, neće ga pobediti.

- Ja ću sam otići kad budem video da ne daje rezultat ono što radim za Srbiju - rekao je Vučić.

Foto: Tanjug/Rade Prelić Foto: Tanjug/Rade Prelić

Podsetio je da od početka vodi odgovornu politiku mira i stabilnosti, ali i poštovanja građana Srbije.

- Nisam se igrao sa Albancima, naprotiv, pružao sam im ruku, ali nikad neću zločincima i silovateljima i onima koji misle da će njihovi zločini ostati sakriveni - poručio je Vučić.

On je istakao da ga ne brinu evidentno opasni ljudi, među njima i Haradinaj, već to što svi u Evropi ćute na ono što takvi govore i rade, kao što su danas, kaže, lagali u Briselu o nekakvoj vojnoj bazi u Nišu.

Sve to, dodao je, praćeno je širokim, ali ne i mnogoljudnim, frontom u Srbiji, onih koji kažu da ništa nikad nije dobro, šta god da je urađeno i postginuto, osim što je jasno da oni žele da budu na vlasti, a bečije gazde i nalogodavci - da budu zadovoljni.

Foto: Tanjug/Rade Prelić Foto: Tanjug/Rade Prelić

Šta je sa idejama o Velikoj Albaniji, zapitao je, šta sa izjavama da ne može Zajednica srpskih opština da bude "produžena ruka Beograda", kao što neki danas izjavljuju?

- Ko ste vi da to kažete? To piše u Briselskom sporazumu šta je Zajednica srpskih opština - primetio je premijer.

Kažu mu, dodaje, da bi mogao da se vidi sa Tačije, a on će se videti i s njim i s bilo kim, ali problem nije u tome:

- Problem je izgleda što ja suviše ozbiljno shvatam Ustav Srbije na koji sam se zakleo - rekao je.

Pozvao se na medijske izveštaje da se Bporis Tadić dogovorio da Ganić ne bude izručen Srbiji, pitao je i Ivicu Dačića za to, postoje i neke poruke u vezi s tim i zapitao - pa kako ste to vi štitli Ustav i zakone?

- Je l moja krivica to što ne dam da se povuku poternice za zločincima i silovateljima, niti to što neću da se dogovaram kao oni što su sa Ganićem - zapitao je.

U kakvoj smo mi to zemlji živeli, zapitao je i poručio da on nijednoj stranoj zemlji ili službi neće da odgovara, niti odgovara, već samo građanima Srbije.

- Nisam vodio nacionalističku politiku, već politiku mira i stabilnosti. To je bila i jeste moja politika. Pružio sam ruku svima koji su želeli da sarađuju sa Srbijom - rekao je Vučić povodom optužbi koje je izrekao Zoran Zaev, lider makedonskog SDSM.

Na nama je da radimo, ne molimo za poglavlja

Vučić je izjavio da će Srbija ostati na evropskom putu, da će raditi na unapređenju našeg društva, ali da nikoga nećemo moliti za otvaranje poglavlja, niti pretiti rušenjem i cepanjem granica "kao Albanci što su radili" da bismo nešto dobili zauzvrat.

Vučić je, odgovarajući na pitanje novinara da li u junu očekuje otvaranje novih poglavlja, rekao da je naše da radimo naš posao i da veruje u budućnost Srbije.

Premijer je istakao da u svim zemljama postoje demonstracije i protesti, ali da jedino u Srbiji nema ograničenja o mestu i vremenu, da nema policajaca, mada je, kako kaže, na našim ulicama ubedljivo najmanje ljudi, i da su ti demokratski principi i vrednosti oni na kojima Srbija radi.

- A, da li će da otvaraju poglavlja, to ih nikada nisam molio. Ako oni to žele, žele, ako ne žele, ne moraju to da učine. Mi da cepamo granice, rušimo na Balkanu, kao Albanci što su radili, ako im ne daju vize, da ujedinjuju Kosovo i Albaniju, pa malo Makedonija, malo jug Srbije... I sve to slušate i trpite, i onda vam dođe sa ''nemoj da se kačiš sa mnom'' - zaključio je Vučić.

Zahvalnice se pišu u istoriji, a ne na papiru

Premijer Srbije izjavio je danas i da je čuo kako nove vlasti u Preševu traže da mu se oduzme zahvalnica, koja mu je uručena pre dve godine, i poručio da se zahvalnice pišu u istoriji, a ne na parčetu papira.

Vučić je, odgovarajući na pitanja novinara, rekao da je obavešten da vlasti u Preševu žele da mu oduzmu zahvalnicu, koja mu je uručena kada su izgrađeni porodilište i putevi novcem građana Srbije.

- Ali, pošto ne dam da otcepe taj deo Srbije, pa valjda treba da mi uzmu zahvalnicu. Ja mislim da se zahvalnice pišu u istoriji, a ne na parčetu papira koji dobijete - rekao je Vučić.

Daljinac baner

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA