Ðurić: Beograd opredeljen za dijalog, stabilnost i mir

Ðurić ocenjuje da se iz razgovora prethodnih dana stiče utisak da Beograd nije usamljen u želji za razgovorima, te da su i predstavnici Evropske unije veoma zaintresovani za to da se razgovori nastave

  • 65

Beograd je opredeljen za dijalog, stabilnost i mir, a istovremeno nije spreman da ćuti kada se gaze i ugrožavaju prava Srba na Kosovu i Metohiji, izjavio je danas direktor Kancelarije za KiM Marko Ðurić.

ZBOG "VELIKE ALBANIJE" Srbija uručila četiri zahteva Evropskoj uniji

HITAN SASTANAK povodom učestalih NAPADA na Srbe

On je, gostujući na RTS-u, rekao da međunarodna zajednica ima ogromnu odgovornost za situaciju na KiM, s obzirom na činjenicu da tamo ima i svoje vojno prisustvo.

- Dobro je kada god čujemo osudu, kada čujemo poruke da nije prihvatljiva promena granica na Balkanu, a isto tako mislim da je loše kada se o tome ne govori i kada se stvari guraju pod tepih - istakao je Ðurić.

Kaže da se rešenje nikada neće pronaći dok ne bude razgovora, ističući da je Beograd svih ovih meseci i godina opredeljen za razgovore.

- Jedan od razloga zašto smo u prethodnim godinama ipak imali kakav takav mir na području KiM je i to što smo razgovarali, i to i kada je bilo teško, i kada je bilo neprijatno, i uvek smo poštovali ono što dogovorimo i preuzmemo kao obavezu. Sada je došlo vreme da se izvrši pritisak na one koji su preuzeli obaveze sa albanske strane, da ispune svoj deo posla i da nastave sa razgovorima - naveo je on.

Za razliku od srpske strane koja je posvećena razgovorima, predstavnici Albanaca u Prištini onog momenta kada im se ne sviđa nešto politički, kao u slučaju Ramuša Haradinaja pokušavaju jednim političkim aktom kakva je rezolucija pokrajinske skupštine da blokiraju proces dijaloga, primetio je Ðurić.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

Ipak, Ðurić ocenjuje da se iz razgovora prethodnih dana stiče utisak da Beograd nije usamljen u želji za razgovorima, te da su i predstavnici Evropske unije veoma zaintresovani za to da se razgovori nastave.

- Verujem da ćemo onog momenta kada dobijemo saglasnost te tri strane, da će se tog momenta nastaviti razgovori, mi smo svakako spremni - istakao je direktor Kancelarije za KiM.

On je ocenio da je jedan od razloga "zašto su separatisti veoma nervozni činjenica da ih za pregovaračkim stolom ne čeka nezavisnost".

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

Može, kaže Ðurić, da ih čeka normalizacija odnosa, rešavanje svakodnevnih problema, ali ih nikada neće čekati bilo kakva forma nezavisnosti.

U tom smislu smatra da izjave koje dolaze iz Prištine pre svega služe za domaću upotrebu i ne doprinose snižavanju međuetničkih tenzija.

- I premijer Vučić je u više navrata iznosio državni stav da je bilo kakav oblik nasilja prema Srbima na KiM nešto što Srbija nikad neće prihvatiti. Srbija je uvek spremna da pomogne štiti i omogući našem narodu da opstane i materijalno i politički - zaključio je Ðurić.

Daljinac baner

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milenko

    6. maj 2017 | 11:11

    Sve se može rešiti razgovorom,ali ukoliko to oni hoće

  • Kondor

    6. maj 2017 | 11:56

    Razum je jedino što je potrebno , samo uz razum će shvatiti da je KiM nedeljivi deo Srbije !

  • Senka

    7. maj 2017 | 11:06

    Srbija cini sve da stisa zapaljivu retoriku na Balkanu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA