≫ 

Ovaj izveštaj o Balkanu se neće svideti Trampu: Putinove namere se ne mogu predvideti

Ji je više puta upozorio na "maligni uticaj" Rusije, jer kako je rekao, Moskva pokušava da spreči povezivanje sa Zapadom koristeći finansijska i politička sredstva

  • 15

Visoki zvaničnik američkog Stejt Departmenta Hojt Brajan Ji upozorio je da Rusija produbljuje napore u pokušajima da utiče na politiku na Balkanu, uključujući i ohrabrivanje manjeg entiteta Bosne i Hercegovine, Republiku Srpsku, na secesiju. Ji je više puta upozorio na "maligni uticaj" Rusije, jer kako je rekao, Moskva pokušava da spreči povezivanje sa Zapadom koristeći finansijska i politička sredstva.

KFOR: Ne stižu dodatne trupe, samo redovna rotacija

"Pred očima KFOR-a Kosovo se razvilo u centar ISLAMISTIČKOG TERORIZMA u regionu"

- Etničke tenzije na Balkanu još jednom su počele rasti. Nedavno nasilje u Makedoniji ocrtva ozbiljnost njihovih političkih problema. Kako je napredak u dijalogu između Srbije i Kosova u zastoju, stabilnost na Balkanu ostaće ranjiva, a bez neophodnih strukturnih reformi. BiH je u riziku da postane propala država. Širom regiona nacionalizam je u porastu, a retorika domaćih političara izrazito deli. Od suzavaca u kosovskom parlamentu, do izazova RS sa vlastima u Ustavnom sudu BIH, političari nacionalisti otvoreno testiraju demokratske norme i instutucije - naveo je Ji.

Printskrin: Youtube/FTV Printskrin: Youtube/FTV

Govoreći pred Potkomitetom za spoljne poslove, zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara za Evropu i Evropaziju, Ji je poručio da je cilj SAD da promovišu mir i stabilnost u regionu. Ji je kao posebno alarmantno ukazao da manje grupe onih koji ne mogu ili neće da napuste svoje matične države, usljed ekonomskih nevolja ostaju ranjivi na izopačene poruke nasilnog ekstremizma.

- Islamska država Iraka i Levanta (IDIL) i druge nasilne grupe nailaze na uspeh u regrutovanju boraca i simpatizera na Balkanu. Konačno, Rusija intenzivno radi na podrivanju napretka na Balkanu. Od otvorenog pokušaja da podrije Vladu u Podgorici, do suptilnije podrške secesionističkoj retorici u Bosni, Rusija pokušava da odvrati napredovanje prema EU i NATO-u, kad god može - naveo je američki zvaničnik.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

- U BIH, naročito RS postoji snažan interes i pokušaji Rusije da pojačaju uticaj preko Vlade RS i putem finansijskih, ali i preko političkih sredstava. Gde vidimo maligni uticaj Rusije, to je naročito u ohrabrivanju od strane Ruske Federacije javno, a možemo zamisliti kako tajno, secesionističkih planova i koraka određenih političara da se odvoje od Bosne i Hercegovine, što bi bilo kršenje Dejtonskog sprazuma. To bi po našem mišljenju bilo užasno destabilizujuće i vratilo unazad dugogodišnje napore i rad na stabilizovanju BiH i njen put ka EU i NATO-u, ako se na to odluče - ukazao je Ji.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Ji je više puta upozorio na "maligni uticaj" Rusije, jer kako je rekao, Moskva pokušava da spreči povezivanje sa Zapadom koristeći finansijska i politička sredstva. Na pitanje šta su po njegovom mišljenju ciljevi Kremlja u regionu, zamenik pomoćnik američkog državnog sekretara kaže:

- Bilo bi veoma teško predvideti ili čitati misli Vladimiru Putinu, ali mogu reći da nam se čini da su na osnovu pokušaja posledjih meseci u regiji, težili povećanju uticaja, pokušali da ih odvrate od okretanja zapadnim institucijama, EU i NATO-u, te što je više moguće stvoriti zavisnost tih država od Rusije.

Sedište NATO pakta u Briselu. Foto: Profimedia/Zuma Press - News Sedište NATO pakta u Briselu. Foto: Profimedia/Zuma Press - News

- Po mom mišljenju, tu se ne radi o velikoj strategiji, već pre oportunističkom pristupu, kako oslabiti određene vlade koje teže Zapadu da bi država postala što je više moguće zavisna i prijateljska sa Rusijom. Tu je i komercijalni interes, na primjer u energetskoj oblasti, da bi povećali zavisnost u Evropi i na Balkanu o ruskim izvorima.

Foto-ilustracija: Tanjug/Miloš Jelesijević Foto-ilustracija: Tanjug/Miloš Jelesijević

Američki zvaničnik je upozorio da humanitarni centar Rusije u Nišu u Srbiji vrlo moguće ima za krajnji cilj uticanje na formiranje javnog mnjenja. Na pitanje o njegovoj procjeni centra u Nišu, Ji je odgovorio:

- Veoma je važno biti oprezan. Mi imamo neka pitanja u vezi toga zašto Rusija pokušava da uspostavi humanitarni centar u Nišu, i zašto za tu ustanovu traži poseban status. Mi ne verujemo da su namere čiste. Stoga smo savetovali Srbiju da postavlja teška pitanja, zašto im je potrebna ta ustanova, zašto traže specijalan status za nju, i šta će da rade tamo što se već ne radi u Beogradu u postojećim sličnim ustanovama.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović Foto: Tanjug/Sava Radovanović

SAD su razvile, kako je rekao, više načina da odvrate "maligni" uticaj Rusije. Fokus je na borbi protiv korupcije i vladavini prava i zakona u regionu, kao i reformama koje su kamen temeljac američke strategije. Povećanje transparentnosti i odgovornosti vlada, pomaže u odvraćanju ruskih napora da iskoriste korupcijsku praksu i učine države više ranjivim na njihov pritisak.

Kako je rekao, mnoge države Balkana, poput Albanije i Crne Gore, teže dubljoj integraciji u zapadne institucije, kao što su Evropska unija i NATO i Vašington nastavlja da ih podržava u tome. Ostajući angažovani na Balkanu SAD osiguravaju i sigurnost EU i SAD.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

- SAD su 21. aprila ratifikovale pristupni protokol Crne Gore i NATO-a. Ulazak Crne Gore u NATO 5. juna, biće rezultat godina reformi koje su urađene uz pomoć SAD i drugih partnera. Iskustvo Crne Gore predstavlja jasan primjer da strukturne reforme jačaju ekonomiju i demokratiju zemlje, omogućavajući joj da bude bolji i jači bezbjednosni partner i snaga regionalne stabilnost i - naveo je Ji.

Foto: Ministarstvo odbrane Crne Gore Foto: Ministarstvo odbrane Crne Gore

Kada je riječ o borbi protiv terorizma, Ji je naglasio da u državama regiona SAD imaju snažne partnere, ali da im je pomoć potrebna.

- Izvanredna regionalna saradnja sa Makedonijom, Albanijom i Kosovom spriječila je planirani teroristički napad za vreme utakmice Albanija - Izrael, u Skadru prošlog novembra. Ove nam države na Balkanu mogu pomoći samo ako su politički stabilne i ako je u regionu mir. Nastavljamo da radimo na tome, ali se još mora učiniti - veruje američki zvaničnik.

Daljinac baner

(Telegraf.rs/Radio Slobodna Evropa)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mimi

    18. maj 2017 | 12:51

    ''Maligni uticaj Moskve''. Da li na zemaljskoj kugli ima veće pošasti i zla od SAD?

  • Bakica

    18. maj 2017 | 13:25

    Ma jesi li ti našao krivca. Vama je Rusija kriva za sve. Zlotvori jedni.

  • STEFAN

    18. maj 2017 | 12:46

    Bolje Evroazijska Unija !

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA