Jedan od njih TROJICE biće premijer Kosova: Šta je NAJMANJE loš izbor za Srbiju

Od ishoda izbora i potonjeg formiranja Vlade, umnogome će zavisiti i nastavak dijaloga Beograda i Prištine, odnosno normalizacija odnosa i pre svega život Srba na KiM. Sa tim u vezi, predstavljamo vam kandidate za premijera Kosova i kakav je njihov stav o kljčnim pitanjima

  • 21

Na Kosovu i Metohiji će 11. juna biti održani vanredni parlamentarni izbori. Od ishoda tih izbora i potonjeg formiranja Vlade, umnogome će zavisiti i nastavak dijaloga Beograda i Prištine, odnosno normalizacija odnosa i pre svega život Srba na KiM. Sa tim u vezi, predstavljamo vam kandidate za premijera Kosova i kakav je njihov stav o kljčnim pitanjima.

Prizivaju "Veliku Albaniju" i etničko čišćenje Srba, a žale se EU i SAD na vojnu vežbu u Nikincima

Srpska lista predala spisak kandidata za kosovsku skupštinu (FOTO)

Politička scena na Kosovu podeljena je na dva bloka i jedna pokret. Jedan blok predstavljaju partije koje su proizišle iz “ratnog krila” i koji čini koalicije Demokratske partije Kosova (DPK), Alijanse za budućnost Kosova (ABK), Inicijativa za Kosovo (IK) i devet manjih partija, a drugi blok, koalicija “mira” čine Demokratski savez Kosova (DSK), Alijansa za novo Kosovo (ANK) i inicijativa “Alternativa”. Pokret Samoopredeljenje na izbore izlazi samostalno.

Foto: Tanjug/Edib Tahirović Foto: Tanjug/Edib Tahirović

Kandidat za premijera ispred koalicije proizašle iz ozloglašene "OVK" biće Ramuš Haradinaj, a ispred tzv. građanske opcije Avdulah Hoti. Samoopredeljenje je kandidovalo Aljbina Kurtija.

Ramuš Haradinaj

Foto: Profimedia Foto: Profimedia

Kandidat koalicije DPK, Alijanse za budućnost Kosova i Inicijative za Kosovo (kao i još 9 manjih partija), Ramuš Haradinaj je predsednik Alijanse za budućnost Kosova, bivši premijer Kosova i bivši komadant nekadašnje Oslobodilačke vojske Kosova (OVK). Ovaj ratni zločinac se dva puta našao pred Haškim sudom zbog optužbi za ratne zločine i oba puta je oslobođen optužbi, 2008. i 2012. godine, a Hagu se dobrovoljno predao 2005. godine nakon što je podneo ostavku na premijersku poziciju. U januaru 2017. je po Interpolovoj poternici Srbije uhapšen u Francuskoj za ratne zločine. Oslobođen je aprila 2017.

Zajednica srpskih opština: Na predizbornom skupu pre dva dana, Haradinaj je izjavio ako bude bio premijer, na Kosovu "neće biti mesta ni za Zajednicu srpskih opština, ni za Srbiju"

Dijalog sa Beogradom: Haradinaj je oktobra 2016. pozvao Vladu Kosova da se povuče iz dijaloga sa Srbijom kako bi se sledeći dijalog fokusirao samo na recipročno priznanje, a ne na teme koje se tiču unutrašnjih pitanja Kosova.

Vojska Kosova: Njegova partija smatra da se ustavne promene po pitanju transformacije Bezbednosnih u Oružane snage trebaju sprovesti ove godine, te da je to unutrašnje pitanje i da neće biti ustupaka.

Avdulah Hoti

Printskrin: Youtube/Bota Sot Printskrin: Youtube/Bota Sot

Kandidat za premijera DSK, Alijanse novo Kosovo i Alternative je Avdulah Hoti, odlazeći ministar finansija i član predsedništva DSK, te vanredni profesor na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Prištini. Tokom političke karijere bio je savetnik ministra obrazovanja, savetnik za ekonomiju gradonačelnika Prištine (Ise Mustafa), a potom je bio i zamenik gradonačelnika Prištine. U junu 2014. izabran je za poslanika Skupštine Kosova.

Zajednica srpskih opština: Demokratski savez veruje da se Zajednica opština sa srpskom većinom treba formirati na osnovu odluke Ustavnog suda Kosova.

Dijalog sa Beogradom: Stav njegove partije je da dijalog o normalizaciji odnosa treba da se promeni i u pogledu dinamike i u pogledu sprovođenja postignutih sporazuma.

Vojska Kosova: Demokratski savez veruje da se formiranje Vojske treba provesti u saradnji sa NATO-om, Sjedinjenim Sržavama i EU, kroz sveobuhvatan proces u koji bi bile uključene sve zajednice.

Aljbin Kurti

Foto: Profimedia/ Zuma Press - News Foto: Profimedia/ Zuma Press - News

Kandidat za premijera pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti je bivši predsednik tog opozicionog pokreta i poslanik u Skupštini Kosova iz te partije. Bio je sekretar političkog predstavnika OVK Adema Demaćija.

Zajednica srpskih opština: Samoopredeljenje smatra da se formiranjem Zajednice opština sa srpskom većinom legalizuje podela Kosova, da je to političko-teritorijalna autonomija kosovskih Srba koju će kontrolisati Beograd i da će taj entitet imati svoj državni okvir unutar države Kosova. Pokret Samoopredeljenje je često navodio da je Zajednica "bosnizacija Kosova".

Dijalog sa Beogradom: Samoopredeljenje veruje da dijalog treba reformisati i da za stavove Kosova u dijalogu mora postojati nacionalni koncenzus. Partija smatra da je dijalog produbio podele i paralelizam na Kosovu i ojačao uticaj Srbije na Kosovu.

Vojska Kosova: Kurti veruje da Kosovo treba da očuva partnerstvo sa NATO-om i međunarodnim prijateljima, ali i da formiranje Vojske Kosova nema alternativu. S obzirom da je teško postići ustavne izmene, zbog neophodnih glasova srpskih predstavnika, Kurti je kazao da proces formiranja Vojske Kosova treba provesti zakonskim izmenama.

Foto: Tanjug/STR Foto: Tanjug/STR

Kada se pogleda sve navedeno, stiče se utisak da je da bi najmenje loš izbor za Srbe i Srbiju bio kandidat tzv. građanske opcije, pošto iznose umerenije stavove za razliku od zločinca Haradinaja i ekstremnog desničara Kurtija.

Međutim, ako se pogledaju rezultati poslednjih izbora, koalicija DPK, ABK i IK s ostalih devet partija imala bi oko 100.000 glasova više od koalicije DSK i ANK i, prema ocenama analitičara, ta struja je siguran pobednik prevremenih parlamentarnih izbora.

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • UNITEDSTATESOFSERBIA

    19. maj 2017 | 16:45

    Svejedno je ko je premijer......morace da slusa gazde iz Bondstila

  • Milutin

    19. maj 2017 | 15:15

    Zar treba da se plasimo jednih ulicara Srbija ih je puna.

  • Tomaz

    19. maj 2017 | 22:56

    Bas svejedno za Srbiju ko ce bit njihov poglavica ... Srbija ima miljon i jedan unutrasnji problem (sociala standart zdravstvo ....) kad se to resi il bolje receno AKO se to resi posle mozemo da predjemo na pitanje "Kosovo"

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA