21

Jedan od njih TROJICE biće premijer Kosova: Šta je NAJMANJE loš izbor za Srbiju

Od ishoda izbora i potonjeg formiranja Vlade, umnogome će zavisiti i nastavak dijaloga Beograda i Prištine, odnosno normalizacija odnosa i pre svega život Srba na KiM. Sa tim u vezi, predstavljamo vam kandidate za premijera Kosova i kakav je njihov stav o kljčnim pitanjima

kosovo, Aljbin Kurti, Ramuš Haradinaj, Avdullah Hoti, Avdulah Hoti
Foto: Profimedia/ Zuma Press - News, Tanjug/AP, Printskrin: Youtube/Bota Sot

Na Kosovu i Metohiji će 11. juna biti održani vanredni parlamentarni izbori. Od ishoda tih izbora i potonjeg formiranja Vlade, umnogome će zavisiti i nastavak dijaloga Beograda i Prištine, odnosno normalizacija odnosa i pre svega život Srba na KiM. Sa tim u vezi, predstavljamo vam kandidate za premijera Kosova i kakav je njihov stav o kljčnim pitanjima.

Prizivaju “Veliku Albaniju” i etničko čišćenje Srba, a žale se EU i SAD na vojnu vežbu u Nikincima

Srpska lista predala spisak kandidata za kosovsku skupštinu (FOTO)

Politička scena na Kosovu podeljena je na dva bloka i jedna pokret. Jedan blok predstavljaju partije koje su proizišle iz “ratnog krila” i koji čini koalicije Demokratske partije Kosova (DPK), Alijanse za budućnost Kosova (ABK), Inicijativa za Kosovo (IK) i devet manjih partija, a drugi blok, koalicija “mira” čine Demokratski savez Kosova (DSK), Alijansa za novo Kosovo (ANK) i inicijativa “Alternativa”. Pokret Samoopredeljenje na izbore izlazi samostalno.

Foto: Tanjug/Edib Tahirović

Foto: Tanjug/Edib Tahirović

Kandidat za premijera ispred koalicije proizašle iz ozloglašene “OVK” biće Ramuš Haradinaj, a ispred tzv. građanske opcije Avdulah Hoti. Samoopredeljenje je kandidovalo Aljbina Kurtija.

Ramuš Haradinaj

Foto: Profimedia

Foto: Profimedia

Kandidat koalicije DPK, Alijanse za budućnost Kosova i Inicijative za Kosovo (kao i još 9 manjih partija), Ramuš Haradinaj je predsednik Alijanse za budućnost Kosova, bivši premijer Kosova i bivši komadant nekadašnje Oslobodilačke vojske Kosova (OVK). Ovaj ratni zločinac se dva puta našao pred Haškim sudom zbog optužbi za ratne zločine i oba puta je oslobođen optužbi, 2008. i 2012. godine, a Hagu se dobrovoljno predao 2005. godine nakon što je podneo ostavku na premijersku poziciju. U januaru 2017. je po Interpolovoj poternici Srbije uhapšen u Francuskoj za ratne zločine. Oslobođen je aprila 2017.

Zajednica srpskih opština: Na predizbornom skupu pre dva dana, Haradinaj je izjavio ako bude bio premijer, na Kosovu “neće biti mesta ni za Zajednicu srpskih opština, ni za Srbiju”

Dijalog sa Beogradom: Haradinaj je oktobra 2016. pozvao Vladu Kosova da se povuče iz dijaloga sa Srbijom kako bi se sledeći dijalog fokusirao samo na recipročno priznanje, a ne na teme koje se tiču unutrašnjih pitanja Kosova.

Vojska Kosova: Njegova partija smatra da se ustavne promene po pitanju transformacije Bezbednosnih u Oružane snage trebaju sprovesti ove godine, te da je to unutrašnje pitanje i da neće biti ustupaka.

Avdulah Hoti

Printskrin: Youtube/Bota Sot

Printskrin: Youtube/Bota Sot

Kandidat za premijera DSK, Alijanse novo Kosovo i Alternative je Avdulah Hoti, odlazeći ministar finansija i član predsedništva DSK, te vanredni profesor na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Prištini. Tokom političke karijere bio je savetnik ministra obrazovanja, savetnik za ekonomiju gradonačelnika Prištine (Ise Mustafa), a potom je bio i zamenik gradonačelnika Prištine. U junu 2014. izabran je za poslanika Skupštine Kosova.

Zajednica srpskih opština: Demokratski savez veruje da se Zajednica opština sa srpskom većinom treba formirati na osnovu odluke Ustavnog suda Kosova.

Dijalog sa Beogradom: Stav njegove partije je da dijalog o normalizaciji odnosa treba da se promeni i u pogledu dinamike i u pogledu sprovođenja postignutih sporazuma.

Vojska Kosova: Demokratski savez veruje da se formiranje Vojske treba provesti u saradnji sa NATO-om, Sjedinjenim Sržavama i EU, kroz sveobuhvatan proces u koji bi bile uključene sve zajednice.

Aljbin Kurti

Foto: Profimedia/ Zuma Press - News

Foto: Profimedia/ Zuma Press – News

Kandidat za premijera pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti je bivši predsednik tog opozicionog pokreta i poslanik u Skupštini Kosova iz te partije. Bio je sekretar političkog predstavnika OVK Adema Demaćija.

Zajednica srpskih opština: Samoopredeljenje smatra da se formiranjem Zajednice opština sa srpskom većinom legalizuje podela Kosova, da je to političko-teritorijalna autonomija kosovskih Srba koju će kontrolisati Beograd i da će taj entitet imati svoj državni okvir unutar države Kosova. Pokret Samoopredeljenje je često navodio da je Zajednica “bosnizacija Kosova”.

Dijalog sa Beogradom: Samoopredeljenje veruje da dijalog treba reformisati i da za stavove Kosova u dijalogu mora postojati nacionalni koncenzus. Partija smatra da je dijalog produbio podele i paralelizam na Kosovu i ojačao uticaj Srbije na Kosovu.

Vojska Kosova: Kurti veruje da Kosovo treba da očuva partnerstvo sa NATO-om i međunarodnim prijateljima, ali i da formiranje Vojske Kosova nema alternativu. S obzirom da je teško postići ustavne izmene, zbog neophodnih glasova srpskih predstavnika, Kurti je kazao da proces formiranja Vojske Kosova treba provesti zakonskim izmenama.

Foto: Tanjug/STR

Foto: Tanjug/STR

Kada se pogleda sve navedeno, stiče se utisak da je da bi najmenje loš izbor za Srbe i Srbiju bio kandidat tzv. građanske opcije, pošto iznose umerenije stavove za razliku od zločinca Haradinaja i ekstremnog desničara Kurtija.

Međutim, ako se pogledaju rezultati poslednjih izbora, koalicija DPK, ABK i IK s ostalih devet partija imala bi oko 100.000 glasova više od koalicije DSK i ANK i, prema ocenama analitičara, ta struja je siguran pobednik prevremenih parlamentarnih izbora.

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Tagovi: Alijansa za budućnost Kosova, Aljbin Kurti, Briselski dijalog, Demokratski savez Kosova, DPK, Kosovo i Metohija, Oslobodilačka vojska Kosova, Ramuš Haradinaj, Samoopredeljenje, ZSO
Popularni komentari
 • U
  UNITEDSTATESOFSERBIA

  Svejedno je ko je premijer……morace da slusa gazde iz Bondstila

 • M
  Milutin

  Zar treba da se plasimo jednih ulicara Srbija ih je puna.

 • С
  Србин77

  Рамуш да победи па да се акамо. Најгори је лажни мир. Или они или ми. Заједно на овим просторима није могуће, макар нас и граница раздвајала. Свануће опет светла СРПСКА зора.

foto dana

video dana