ULOŽILI ŽALBU: Odbrana Ratka Mladića ne odustaje od lečenja u Rusiji

Ruska Federacija je prihvatila da se pridržava svih uslova koje bi Tribunal propisao, kao i da Mladića vrati u Hag kada bude pozvan

  • 21

Odbrana generala Ratka Mladića uložila je žalbu na odluku kojom je Haški tribunal odbio da Mladića pusti na privremenu slobodu radi lečenja u Rusiji.

Moskva zbunjena: Odluka tribunala da ne pusti Ratka Mladića na lečenje je ilustracija Haške pravde

Podsetimo, raspravno veće je, odbijajući Mladićev zahtev, naglasilo da, uprkos garancijama Moskve, nisu uvereni da bi se Mladić, ako bi bio pušten, vratio u Hag.

Odbrana u žalbi tvrdi i da sudije nisu na pravi način razmotrile trenutno Mladićevo zdravstveno stanje, ignorišući nalaze veštaka koje su angažovali branioci, već su se pogrešno oslonile na analizu generalovog ponašanja dok je bio u bekstvu.

U prvostepenoj odluci, Tribunal je odbio tvrdnje Mladićeve odbrane da general nema primereno lečenje u pritvoru u Sheveningenu, kao i da je njegovo pogoršano zdravstveno stanje nespojivo sa boravkom u pritvoru.

Foto: Wikipedia/J budissin Foto: Wikipedia/J budissin

O žalbi branilaca Branka Lukića i Dragana Ivetića, u dogledno vreme odlučivaće apelaciono veće Tribunala.

Mladićevi branioci zatražili su, krajem marta, od Tribunala da generala privremeno pusti na lečenje u Rusiju, zato što mu se, početkom tog meseca, u sudskom pritvoru pogoršalo zdravstveno stanje. Kako je odbrana tada navela u zahtevu, Ruska Federacija je prihvatila da se pridržava svih uslova koje bi Tribunal propisao, kao i da Mladića vrati u Hag kada bude pozvan.

Ratni komandant Vojske Republike Srpske, general Mladić (75) u pritvoru Tribunala očekuje prvostepenu presudu po optužnici za genocid u Srebrenici; progon Muslimana i Hrvata širom BiH, koji je u šest opština imao razmere genocida; terorisanje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem i uzimanje pripadnika Unprofora za taoce.

Daljinac baner

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA