NATO najsnažniji garant bezbednosti Srba na Kosovu

Hoću da budem potpuno iskren, mi sarađujemo sa NATO paktom, kroz različite oblike saradnje, onoliko koliko je to interes Republike Srbije. A NATO danas pruža najsnažniju garanciju bezbednosti Srba na KiM i to je činjenica - rekao je Stefanović

  • 14

Srbija će ostati vojno neutralna, ne želi da bude deo bilo kog vojnog bloka, ali NATO je najsnažniji garant bezbednosti Srba na KiM i to je činjenica, izjavio je danas ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović.

VUČIĆ SE PROVOZAO U VOJNOM "HAMVIJU": Prva predsednička akcija posle polaganja zakletve (FOTO)

"Veliki brat" odlučio: Teroristi iz OVK u dve vlade na Balkanu

- Hoću da budem potpuno iskren, mi sarađujemo sa NATO paktom, kroz različite oblike saradnje, onoliko koliko je to interes Republike Srbije. A NATO danas pruža najsnažniju garanciju bezbednosti Srba na KiM i to je činjenica - rekao je Stefanović za TV Pink.

Prema njegovim rečima, bez takve vrste saradnje sa NATO-om, Srbija nije sigurna da bi mogla da kaže da u potpunosti može da garantujemo bezbednost Srba, ili da se osloni na nekog da garantuje bezbednost Srba, pošto su, ocenjuje, prištinske institucije tu potpuno podbacile i pokazale da ne mogu ili ne žele to da urade.

Printskrin: Tanjug Printskrin: Tanjug

Međutim, to naravno ne znači da Srbija želi da bude deo NATO pakta, naglašaa Stefanović i navodi primer Austrije, koja je takođe vojno neutralna zemlja, okružena članicama NATO, kao i države koje su članice EU, ili su neke od najrazvijenijih zemalja Evrope, a nisu članice NATO pakta.

- Građani Srbije to ne žele, mi to ne želimo i pretpostavljam da ne postoji niko ko želi da u svoj savez primi nekog ko tako jasno i čisto kaže da želi da bude vojno neutralan - rekao je ministar.

Kako smatra, to je najbolji put za Srbiju, koja hoće dobru saradnju i sa Kinom i sa Rusijom, koji su njeni tradicionalni partneri i sa kojima ostvaruje saradnju u različitim oblastima, dok je strateški put naše zemlje da bude deo EU.

Foto: Tanjug/MUP Srbije Foto: Tanjug/MUP Srbije

To se, naglašava Stefanović, kaže uvek jasno i na svakom mestu, a poruke su uvek iste i na istoku i na zapadu.

- Srbija ima jasan cilj i to je jedna od ozbiljnih tekovina politike Aleksandra Vučića. Ne postoje dve priče - jedna koju govorite u Briselu, jedna kada odete u Moskvu, ili Vašington. Dakle, imamo jasnu politiku, jasno je saopštavamo i vidim da ta politika donosi rezultate. Srbija postaje dovoljno snažna da brine o svojim interesima i postaje uglednija u svetu - smatra Stefanović.

Daljinac baner

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA