Srbija je ruska GRANICA BOLA: NATO i EU se ne smeju širiti

Ruska „granica bola“ je, piše Cajt, stotinama kilometara zapadno od ruske državne granice

  • 6

Zašto Zapad i Rusija ne mogu da se usaglase o zajedničkoj bezbednosnoj politici? Zato što Putinu nije stalo do granica već do sfera uticaja, piše autor Mihael Tuman u tekstu koji je objavljen na portalu uglednog nedeljnika Cajt, a prenosi Dojče vele. Osvrćući se na nedavni samit NATO, Tuman piše da su se neki posmatrači iz Moskve poradovali „krhotinama koje je američki predsednik ostavio u Briselu“, ali da se „zluradost izmešala sa razočaranjem jer je i Donald Tramp u Briselu govorio o ruskoj pretnji“. Deluje da su se Rusi pomirili sa činjenicom da su loši odnosi sa Zapadom konstanta, piše u tekstu.

Nemačkom vicekancelaru smeta JEDAN BILBORD u Beogradu

IZ RUSIJE S LJUBAVLJU: Ministarski selfi u Sankt Peterburgu (FOTO)

Autor se pita zašto se Rusi ne potrude više oko Evropljana. Kao paradni primer navodi sastanak visokih zvaničnika EU i Rusije u Sankt Peterburgu krajem maja, gde je postojao makar pokušaj razgovora.

- Ali pokušaji uglavnom nisu bili dostatni. Između ostalog i zato što se u razgovoru posle pet minuta uvek zaglavi u rastinju novije istorije, u proširenju NATO, kosovskom ratu 1999, proširenju EU, ratu Rusije i Ukrajine 2014. O tim stvarima se još dugo neće složiti. Ali ne bi ni morali, da taj sukob nije fundamentalniji - piše Tuman.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Prema njegovom mišljenju, obe strane žele nepovredivost granica i bezbednost za sve, ali je nevolja što pod time podrazumevaju potpuno različite stvari.

- Kada Evropljani iz EU govore o sigurnim granicama, oni misle na to da se ne može jednostavno umarširati u susednu državu kao što su ruske trupe učinile 2014. u Ukrajini. Da se ne može anektirati tuđa teritorija, kao što je Rusija uradila sa Krimom. Kada ruska vlada govori o sigurnim granicama, ona misli da se savezi država – poput NATO i EU – ne smeju širiti. Da odnosi moći i uticaja ne smeju da se pomeraju. Evropljani govore o državama i granicama, Rusi o sferama uticaja.

Ruska „granica bola“ je, piše Cajt, stotinama kilometara zapadno od ruske državne granice.

- Ona se završava na zapadnoj granici Belorusije i Ukrajine. Ona se završava na granicama Srbije koja, prema viđenju ruskih političara, nikada ne treba da postane deo NATO ili EU. Zabuna oko granica bola i državnih granica i insistiranje na sferama uticaja danas sprečava približavanje EU i Rusije. I stoga Moskva ne može da profitira od trzavica između Trampa i EU - zaključuje se u tekstu.

Daljinac baner

(Telegraf.rs/Dojče vele)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • KoleKostić

    2. jun 2017 | 16:47

    Nemaju gde više da se šire ni NATO ni EU! Srbija neće nikada biti član tih organizacija. A to što im smeta Rusko umarširanje na Krim, deo Ukraine, deo Gruzije to je njihova stvar. Sve su to Ruske teritorije. A kada oni uđu tamo gde nikada nisu bili samo radi pljačkanja i ubijanja to je u redu. Živela Rusija i neka da Bog da bude još jača da zaustavi NATO ludilo.

  • Warhammer

    2. jun 2017 | 18:16

    Ne moze ovo,ne moze ono..a kosovo?!?!nasilno oteto,anektirano,u srcu evrope,to moze jel da?!?!?!

  • slađa

    2. jun 2017 | 22:28

    Da nije te granice bola, ni jedni ni drugi ne biste znali gde je granica u vašim imperijalnim težnjama.Prirodno. S' tim, što današnja Rusija nije sitni kalkulant, da vreba priliku i profitira na tuđim svađama, već uređena zemlja, velesila po mnogo čemu, jasno definisanih stavova u odnosu na sve planetarne probleme. Za nas u Srbiji je ipak najvažnije nešto drugo. Rusija u ovim igrama barata istinom, a Zapad novcem. Šta je za Srbiju bitnije, to nek svako odgonetne sebi.Za to vreme mi ćemo se graditi i razvijati.Što se NATO- a tiče- delete! Evropa bi mnogo brže našla put do ruskog srca i tržišta, kada bi se ta zločinačka organizacija konačno ugasila.Iskrenost u odnosima bi trebalo da postane nova granica. Svet se menja na bolje, nemojte da na Zapadu i dalje ne bude ništa novo.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA