≫ 

Prvo Vučićevo predsedničko putovanje: Svi lideri regiona na brdu kod Kranja (FOTO)

Predsednik Srbije imaće i bilateralni sastanak sa predsednikom Savezne Republike Nemačke Frankom Valterom Štajnmajerom, koji je ove godine biti počasni gost samita "Brdo - Brioni". Vučiću će ovo biti prvi sastanak sa predsednicima drugih država, ali i prvo zvanično putovanje van zemlje, otkako je u sredu stupio na dužnost predsednika države

  • 34

Novi godišnji sastanak lidera država jugoistočne Evrope u okviru procesa "Brdo - Brioni", biće održan danas na Brdu kod Kranja, i na njemu će učestvovati predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Štajnmajer je novi predsednik Nemačke, a evo šta to znači za Srbiju

Vučiću će to biti prvi sastanak sa predsednicima drugih država, ali i prvo zvanično putovanje van zemlje, otkako je u sredu, 31. maja, položio zakletvu i stupio na dužnost predsednika Republike.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić stigao je jutros u Brdo kod Kranja, u Sloveniji, gde se danas održava sastanak lidera država jugoistočne Evrope Proces "Brdo - Brioni".

Foto: Tanjug/Tanja Valič Foto: Tanjug/Tanja Valič

Predsednik će imati i bilateralni sastanak sa predsednikom Savezne Republike Nemačke Frankom Valterom Štajnmajerom, koji je ove godine biti počasni gost samita "Brdo - Brioni".

Predviđeno je da Vučić u odvojenim susretima razgovara i sa članom Predsedništva BiH Draganom Čovićem, kao i sa predsednikom Makedonije Ðorđom Ivanovim.

Foto: Tanjug/Tanja Valič Foto: Tanjug/Tanja Valič

Na forumu koji su inicirale Slovenija i Hrvatska, s ciljem stabilizacije i jačanja saradnje država zapadnog Balkana, najavljeno je učešće, osim predsednika i predsednice Slovenije i Hrvatske, Boruta Pahora i Kolinde Grabar Kitarović, i predsednika Crne Gore Filipa Vujanovića, Makedonije Ðorđa Ivanova, Albanije Bujara Nišanija.

Foto: Tanjug/Tanja Valič Foto: Tanjug/Tanja Valič

Učestvuju i članovi predsedništva BiH Dragan Čović, Mladen Ivanić i Bakir Izetbegović, kao i kosovski predsednik Hašim Tači.

 

VUCIC I DACIC

Cilj ovogodišnjeg susreta je želja da se ojača međusobno poverenje, posvećenost stabilnosti i evropskim vrednostima u regionu jugoistočne Evrope, najavljeno je iz kabineta slovenačkog predsednika.

Foto: Tanjug/Tanja Valič Foto: Tanjug/Tanja Valič

Vučić je u poslednje vreme dao više izjava u kojima je upozorio na opasnost od zaoštravanja odnosa među državama i ukazao na potrebu jačanja političkog dijaloga u okruženju, saradnje, i insistiranja na miru i stabilnosti.

Kako prenose hrvatski mediji, očekuje se da Štajnmajer iznese stav Nemačke o potrebi približavnja država u regionu Evropskoj uniji i evropskim vrednostima, kao i jačanju međusobne saradnje.

VUCIC, PAHOR, GRABAR KITAROVIC

U okviru susreta ministara spoljnih poslova v.d. premijera Srbije i šef srpske diplomatije Ivica Dačić imaće odvojene susrete sa ministrom spoljnih poslova Slovenije Karlom Erjavecom i njihovim makedonskim kolegom Nikolom Dimitrovim.

Na dosadašnjim susretima u okviru procesa "Brdo - Brioni" kao počasni gostu učestvovali su italijanski predsednik Serđo Matarela, predsednik Evropskog saveta Donald Tusk, potpredsednik Sjedinjenih Američkih Država Džozef Bajden, austrijski predsednik Hajnc Fišer, nemačka kancelarka Angela Merkel i predsednik Francuske Fransoa Oland.

Foto: Tanjug/Tanja Valič Foto: Tanjug/Tanja Valič

Proces Brdo - Brioni pokrenule su Hrvatska i Slovenija 2013. kako bi se regionalnom saradnjom i rešavanjem otvorenih pitanja stabilizovale prilike na jugoistoku Evrope.

Inicijativa predviđa da se jednom godišnje okupe čelni zvaničnici država jugoistočne Evrope sa počasnim gostom iz jedne od vodećih zemalja EU, koja time postaje učesnik dijaloga.

Daljinac baner

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Marko

    3. jun 2017 | 13:33

    Saradnja citavog regiona ce svakoj drzavi pomoci da se brze razvija

  • Marko

    3. jun 2017 | 12:15

    Iz ovakvih okupljanja uvek nesto dobro ispadne. Neki novi vid saradnje sa zemljama u regionu.

  • Ivan

    3. jun 2017 | 11:16

    Idealna prilika za bolju saradnju sa regionom i postizanje dugoročnijih ciljeva u stabilizaciji mira!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA