Evropski parlament sutra raspravlja o Srbiji: Šta je Mekalister napisao u Rezoluciji

U tekstu Nacrta poziva se i na otvaranje ”dodatnih poglavlja koja su tehnički spremna”

  • 8

Rezolucija o Srbiji koju bi Evropski parlament trebalo da usvoji ove sedmice u Strazburu ukazuje na napredak koji je zemlja postigla u oblasti ekonomskih reformi, saradnje u regionu i pregovora o članstvu u EU. U tekstu izvestioca Dejvida Meklaister, koji je prethodno usvojio Spoljnopolitički odbor EP, zaključuje se da se Srbija nalazi na pravom putu približavanja EU.

Evropska unija očekuje da Srbija odustane od Kosova: Nemačka poslanica otkriva i drugi veliki cilj Brisela

VUČIĆ UPOZORAVA: Biće problema, ali nema kontrole Prištine nad Srbima

- Evropski parlament pozdravlja istrajno angažovanje Srbije na putu ukljucivanja u EU i njen angažovan, opipljiv i dobro pripremljen pristup pregovorima - stoji u Nacrtu Rezolucije o Srbiji o kojoj će se sutra raspravljati na plenarom zasedanju Evropskog parlameta u Strazburu.

Pored početne ocene da je zemlja u 2016. godini otvaranjem poglavlja 23 i 24, koja se odnose na vladavinu prava, pokrenula ”ključna poglavlja u približavanju EU”, u tekstu Nacrta poziva se i na otvaranje ”dodatnih poglavlja koja su tehnički spremna”.

Istovremeno, ovom Rezolucijom se od Srbije se traži veće zalaganje u oblastima borbe protiv korupcije, promocije nezavisnog sudstva, zaštite slobode medija i manjinskih prva kao i nastavak normalizacije odnosa sa Kosovom.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

U tekst Rezolucije o Srbiji o kome će poslanici Evropskog pralameta glasati u sredu navodi se da je u Srbiji u 2016. godini primećen napredak u oblasti reforme pravosuđa, ali i naglašava da ”nezavisno sudstvo još nije osigurano u praksi”.

Istovremeno se izražava zabrinutost zbog nedostatka napretka Srbije u borbi protiv korupcije, poziva na primenu nacionalne strategije u ovoj oblasti, kao i usvajanje zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije. Evropski parlament pozdravlja i napredak koji je Srbija ostvarila u oblasti borbe protiv organizovanog kriminala, ali se od vlasti u zemlji posebno traži ”brzo rasvetljavanje slučaja Savamala”.

Srbija se poziva da obezbedi primenu zakonodavstva u oblastima obrazovanja nacionalnih manjina, upotrebi jezika, njihovoj zastupljenosti u javnoj adminitraciji, kao i pristup medijima i verskim službama na jeziku manjina.

Kao oblast gde napredak nije ostvaran, Evropski parlament navodi medijske slobode i slobodu izražavanja u Srbiji.

Ponavlja se zahtev EU da se istraže slučajevi napada na novinare i medije, kao i da se obezbedi transparentnost vlasništava u medijskom sektoru.

Srbija je u Nacrtu rezolucije Evropskog parlamenta dobila vrlo pozitivnu ocenu kada je reč o poboljšanju ekonomske situacije u zemlji, načinu rešavanja izbegličke krize, kao i pohvale za konstruktivmu saradnju u regionu i svoju opredeljenost dobrosusedskim odnosima.

Kada je reč o Kosovu pozdravlja se proces normalizacije odnosa u okviru dijaloga i naglašava važnost ” pune implementacije dogovorenog na terenu” sa posebnim akcentom na formiranju Zajednice srpskih opština.

Evropski parlament u Rezoluciji navodi da je Srbija "učinila važne korake ka normalizaciji odnosa s Kosovom, što je ključni preduslov za ukupni napredak pregovora".

Istovremeno, Evropska služba za spoljne poslove se poziva da izvrši procene onoga što dve strane čine u sprovodenju svojih obaveza.

I u ovogodišnjoj rezoluciji EP traži od Srbije da uskladi svoju spoljnu politiki sa politikom EU, uključujuči i odnose sa Rusijom.

Daljinac baner

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • lemi

    12. jun 2017 | 20:55

    U prevodu:"Skinite gace,stisnite zube,a za ostalo cemo se mi pobrinuti!" E moja Srbijo!!Dokle ces trpiti ove zlocince?!Pokazi zube...Igraj i ti na blef....

  • @ KiKi

    13. jun 2017 | 00:02

    Pa bolje sa E U nego sa lažovima iz SKITIJE Bravo Vule pravac EU

  • Cika Velja

    13. jun 2017 | 07:59

    A radikale koje treba izruciti Hagu zaboravili??? Ili cekaju da ih pomenu u vaznijoj prilici!?!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA