Zašto je Vučićeva odluka da Ana Brnabić bude premijer HRABRA I ISTORIJSKA

Floskula "odluka nije bila laka" juče je zaista imala svoju težinu. U tu rečenicu staje sav rizik i hrabrost ove istorijske odluke da predsednik Vučić imenuje Anu Brnabić za mandatara. Trebaće mnogo vode da protekne jagodinskom Belicom da Srbi promene svoja shvatanja

Četvrtak, 18 sati. Nacija je bila prikovana uz mobilne telefone, tablete, računare i televizore. Svi su sa velikim interesovanjem čekali obraćanje presednika Aleksandra Vučića, u kome treba da saopšti ko će biti novi premijer Srbije. Čak i oni, koji na "prvu loptu" kažu da ih politika ne zanima, ovoga puta su danima ponavljali pitanje ko će biti novi predsednik Vlade, odnosno ko je po njima favorit. I Vučić je prelomio: Ana Brnabić će biti novi premijer Srbije. Floskula "odluka nije bila laka" juče je zaista imala svoju težinu. U tu rečenicu staje sav rizik i hrabrost ove istorijske odluke.

Novi premijer Srbije biće Ana Brnabić: Vučić prelomio! (VIDEO)

Sve o budućoj premijerki: Ana Brnabić, prva žena na čelu Vlade Srbije (FOTO) (VIDEO)

Nijedan deo planete, čini se, kao ovaj naš nije tako sklon devastiranju, posle samo jedne pogrešno izgovorene reči ili odluke.

Kabinet i premijer kao nosioci izvršne vlasti zato nose veliku odgovornost, a samim tim i odluka ko treba u budućnosti da nosi tu veliku odgovornost, nosi ogromnu odgovornost.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Kritičari će reći da je Ana Brnabić, sve ono što Srbiji ne treba. U politici se nalazi tek godinu dana i nestranačka je ličnost. Ovo bi nekako mogli i da progutaju, ali ne i to što je žena i gej. To nikako.

U zemlji u kojoj je za 10 godina ubijeno preko 327 žena u porodičnom nasilju i gde je to nasilje najbolje čuvana porodična tajna,  uspeh jedne samosvesne žene nije prihvatljiv.

Druga polovina "problema" Ane Brnabić je njeno seksualno opredeljenje. Još se sećamo mučnih prebijanja na ulici i prajdova u opsadnom stanju u Beogradu. To što je Brnabić jasno i javno obelodanila da je gej, nije joj mnogo pomoglo da se i dalje duboko patrijahalno društvo se ne prekrsti kada ona javno progovori o tome.

To što poreklo vuče iz Hrvatske još nije stiglo na red. Verovatno će iz svojih "fascikli" protivnici Vučića, njegove odluke i same Brnabićke izvući kada pomisle da je za to prigodan trenutak.

Foto: Tanjug/Rade Prelić Foto: Tanjug/Rade Prelić

Kada se sve to sabere, samo delimično pokazuje koliko je zapravo Vučićeva odluka rizična i hrabra.

Njegova odluka je dokaz da moramo da sazremo kao društvo. Moramo da prihvatimo da postoje uspešne i sposobne žene. Moramo da prihvatimo da je seksualno opredeljenje privatna stvar svakog od nas i da preobrajavanje krvnih zrnaca nije ključno, već želja i borba za bolji život građana Srbije.

To prihvatanje ne ide preko noći i trebaće mnogo vode da protekne jagodinskom Belicom da Srbi promene svoja shvatanja.

Nijedan veliki reformator u Srba nije shvaćen odmah. A, ako građani Srbije, odnosno birači ne shvate, onda razumete koliki je rizik.  

Foto: Tanjug/Rade Prelić Foto: Tanjug/Rade Prelić

U odluci o novom premijeru, Vučić je morao da pomiri mnoga očekivanja i zahteve političkih partnera. Kod ovog odabira nema direktnog izbora građana, već premijera biraju poslanici. A u tih oko 160 poslanika vladajuće većine ima predstavnika SNS, koji žele da naprednjaci kapitalizuju trostuku izbornu pobedu u protekle tri godine i vide člana svoje stranke na toj poziciji.

Tu su i poslovični socijalisti, koji bi rado videli svog lidera Ivicu Dačića ponovo na čelu kabineta iz Nemanjine 11. Svoje manje ili veće interese imaju i ostali manji ili veći partneri SNS-a.

Foto: Tanjug/Rade Prelić Foto: Tanjug/Rade Prelić

Partije kao interesne grupe imaju svoj cilj. Ovoga puta Vučić mora da ih ubedi da je interes Srbije najvažniji i da moraju da stave interes zemlje iznad stranačkog.

Međutim, to nije nimalo lak posao, već rudarski. Treba stranačkim i koalicionim kolegama objasniti zašto je Ana Brnabić pravi izbor za Srbiju.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

Pravi izbor jer nije profesionalni političar i ne uslovljavaju je uskostranački interesi, pa ne mora da nahrani vojsku gladnih stranačkih usta poslovima u državnoj službi ili drugim dogovorima. Ona je menadžer, koji razume potrebe savremenog, ali i običnog čoveka i trudi se da mu olakša svakodnevicu. Imala je pravi i dobro plaćen posao pre ulaska u Vladu i profesionalno se ostvarila mnogo pre ulaska u Nemanjinu 11. Tokom svoje profesionalne karijere ostvarila je ozbiljne kontakte sa Svetskom bankom i MMF-om, što je Srbiji više nego neophodno.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

To što je žena, može biti samo dodatni kvalitet. U ovom trenutku žene su na čelu vodećih evropskih zemalja.

Ne govorimo o trendu, govorimo o viziji i hrabrosti jednog čoveka da u ključnom momentu donese rizičnu odluku i postavi pravog čoveka (ženu) na ključno mesto.

Ova odluka je samim imenovanjem Ane Brnabić kao presedan već istorijska. Nadamo se da će zbog svih nas u istoriju ući i zbog sjajnih rezultata i razvoja Srbije.

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Katarina

    16. jun 2017 | 17:39

    Ima sve kvalifikacije da upravlja poslovnom administracijom i da nastavi put reformi zato je odabrao Vučić!

  • Maja

    16. jun 2017 | 17:56

    Vucic je jos jednom dokazao da razmislja iskljucivo svojom glavom i da na njega ne moze niko da utice.

  • Helena

    16. jun 2017 | 17:52

    Svaka cast na izboru.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA