Srbija otvara dva nova poglavlja u pregovorima sa EU

Srbija je u dosadašnjem procesu pristupanja otvorila osam poglavlja, od kojih su dva privremeno zatvorena, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju s medijima

  • 3

Na Međuvladinoj konferenciji u Luksemburgu Srbija bi trebalo da otvori još dva poglavlja u pregovorima sa Evropskom unijom – poglavlje 7, koje se odnosi na prava intelektualne svojine, i 29 – o carinskoj uniji, posle čega bismo imali 10 otvorenih poglavlja od ukupno 35, od kojih su dva privremeno zatvorena.

IMA SAMO JEDAN CILJ: Pravi se novi REGIONALNI POLITIČKI PROJEKAT uz podršku Angele Merkel

U Luksemburgu bi dve strane – Srbija i EU – trebalo da predstave svoje pregovaračke pozicije. Odluka o otvaranju novih poglavlja ovog puta prošla je bez uslovljavanja zbog nekih bilateralnih pitanja između Srbije i drugih zemalja članica.

Diplomatski izvori Tanjuga u Briselu navode da je jedino pozicija Velike Britanije oko otvaranja novih poglavlja sa Srbijom kasnila zbog unutrašnjepolitičkih procedura i formiranja vlade u toj zemlji.

Odlučujući je bio izveštaj Evropske komisije o stanju vladavine zakona i, uz pojedine zamerke, zadovoljavajući napredak neophodan za otvaranje poglavlja.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Poglavlje 7, između ostalog, omogućava bolju zaštitu autorskih prava, jasnija pravila konkurencije. Poglavlje 29 o carinskoj uniji ima za cilj skraćivanje procedura i carinskih postupaka i troškova.

Delegaciju Srbije predvodiće ministarka zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović, a u delegaciji će biti i šefica pregovaračkog tima Tanja Mišćević i direktorka Kancelarije za pridruživanje Ksenija Milenković.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Evropsku uniju bi na Međuvladinoj konferenciji trebalo da predstavljajuju komesar za pregovore o proširenju Johanes Han, ministarka Malte zadužena za evropske poslove Helena Dali i direktorka za Zapadni Balkan u Evropskoj spoljnopolitičkoj službi Angelina Ajnhorst.

Posle Međuvladine konferencije, koja će početi u 19.30, u 20.30 biće održana konferencija za novinare na kojoj će – pored ministarke Jadranke Joksimović – govoriti predstavnici Evropske komisije i Malte, kao države koja predsedava Unijom.

Srbija je u dosadašnjem procesu pristupanja otvorila osam poglavlja, od kojih su dva privremeno zatvorena, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju s medijima.

Ministarka Joksimović je ranije izjavila za RTS da otvaranjem još dva poglavlja u pregovorima sa EU Srbija šalje poruku da je stabilna zemlja koja sprovodi reforme u raznim oblastima.

Daljinac baner

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kula

    20. jun 2017 | 10:08

    Znači dva nova poglavlka dve stepenice dublje u bunar za narod...sve što ih više otvorismo...više tonemo,i narod je agresivniji od nemaštine i dugovanja.

  • ANTE BAN

    20. jun 2017 | 10:40

    VRLO DOBRO! Sve vam se više pokazuje moja prognoza; svake godine po 2 ili 3 poglavlja, i- za 15 godina imate šanse ući, ako vas budemo voljni primiti!

  • Ja

    20. jun 2017 | 12:42

    Stalno otvaranje a da li ima neko i zatvaranje ?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA