Zaharova zagrmela i napala Amerikance: U Nišu nije rusko špijunsko gnezdo, vaše optužbe su apsurdne!

- Kao da se radi o maltene nekakvom špijunskom gnezdu Rusije na Balkanu, koje bi bilo u stanju da ugrozi američki kontingent na Kosovu - rekla je Zaharova

  • 17

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova je danas, komentarišući izjave američkih diplomata o rusko-srpskom humanitarnom centru u Nišu, rekla da su to apsurdne optužbe.

Marija Zaharova osula paljbu po američkim medijima i otkrila ko ih kontroliše!

Prema njenim rečima, američke diplomate su iznele "sasvim nepojmljive, apsurdne, izmišljene optužbe" u najgorem stilu hladnoratovske retorike, prenosi agencija RIA Novosti.

- Kao da se radi o maltene nekakvom špijunskom gnezdu Rusije na Balkanu, koje bi bilo u stanju da ugrozi američki kontingent na Kosovu - rekla je Zaharova.

Želeli bismo da se američke diplomate pozabave time kako te države, organizacije u tim državama, ocenjuju rad rusko-srskog humanitarnog centra pre nego što iznesu slične apsurdne tvrdnje, naglasila je ona.

Ona je podsetila da je od početka centar osmišljen i realizovan kao zajednička rusko-srpska humanitarna misija, orijentisana na Balkan i u saradnji sa svim zainteresovniam zemljama.

Podsetila je da je centar registrovan kao međunarodna organizacija i da je učestvovao u prevladavanju posledica izazvanih prirodnim katastrofama u Srbiji, Grčkoj, Sloveniji i BiH, kao i da su ga posećivali i predstavnici međunarodnih organizacija, uključujući UN i OEBS.

Zabrinutost zbog tog centra nedavno su izneli zvaničnik Stejt departmenta Braja Hojt Ji i američki ambasador u Srbiji Kajl Skot.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić Foto: Tanjug/Zoran Žestić

- I američkom ambasadoru u Beogradu su takođe više puta upućivani pozivi da poseti centar u Nišu, ali ni on ni saradnici ambasade nijednom nisu želeli da iskoriste tu mogućnost. To je fina taktika ispobana već na više mesta - svojim očima ne videti, jer ako vidiš svojim očima više ne možes da fantaziraš - konstatovala je ona, preneo je Tas s.

Zvaničnik Stejt departmenta Brajan Hojt JI nedavno je izjavio da su SAD zabrinute zbog izgradnje ruskog humanitarnog centra u Srbiji i potencijalnog specijalnog statusa za osoblje koji je Rusija tražila.

On je na pretresu o situaciji u Jugoistočnoj Evropi, održanom u Pododboru za evropsku i regionalnu bezbednosnu saradnju u Senatu, objasnio da je od vitalnog značaja za SAD da Srbija ide ka EU, iako ima kulturološke i istorijske veze sa Rusijom, prenosi Glas Amerike.

Foto: mid.ru Foto: mid.ru

- Brine me takozvani humanitarni centar, ne zbog onoga što je sada, nego zbog onoga što bi mogao da postane. Pogotovo ako Srbija ispuni ono što je Rusija tražila: specijalni status i imunitet za svoje osoblje. Ne verujemo da Rusija ima dobre namere da pomogne Balkanu da ide ka EU - rekao je Ji.

Prema njegovim rečima, Centar u Nišu, "blizu granice sa Kosovom, gde SAD imaju oko 600 američkih vojnika i 4.000 pripadnika NATO mirovnih snaga nije pozitivan pomak".

- Važno je, i to uverenje delimo sa Vladom Srbije, da Srbija ima potpunu kontrolu nad svojom teritorijom i svega što je na njoj. Ako dozvoli Rusiji da oformi centar za špijunažu, izgubiće kontrolu nad delom svoje teritorije - rekao je Hojt Ji.

Sličan stav izneo je i ambasador SAD u Srbiji Kajl Skot.

Daljinac baner

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vlada

    22. jun 2017 | 12:31

    Kako ih nije sramota. Celo kosovo ste okupirali a rusi 5 vojnika ne mogu. Narod treba da se pita. Ma ja bi srbiju poklonio rusima ili kinezima na jedno 20 godina pa da vide odtali

  • KoleKostić

    22. jun 2017 | 18:52

    Svakom Srbinu je draži Rus od bilo koje nacije. Tu ,,pare,, ne pomažu.

  • Miki

    22. jun 2017 | 14:18

    Pa sta i da jeste njima su siptari bolji a sta je bonstil .

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA