Vučić otkrio o čemu je razgovarao sa Trampovim čovekom za Balkan (FOTO)

Tri su ključne reči: očuvanje mira i stabilnosti, unapređenje regionalnih odnosa i želja za većom i boljom, uspešnijom saradnjom i kako da konkretizujemo ekonomsku saradnju, tako da ona donese što plodotvornije rezultate za svaku od zemalja sa čijim smo predstavnicima razgovarali - rekao je Vučić

  • 87

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je na bilateranom sastanku sa zamenikom pomoćnika državnog sekretara SAD Brajanom Hojtom Jiem razgovarano o svim pitanjima, kao i o svojoj poseti Vašingtonu 17. jula, ali ne i o ruskom humanitarnom centru u Nišu.

Spektakularan vatromet za Vučića: Kod Pobednika okačen transparent "Hrabro napred" (VIDEO)

Poklon koji je Tamara Vučić dobila od Kolinde oduševio je sve (FOTO)

Vučić je rekao da su on i gost iz SAD, koji je prisustvovao jučerašnoj svečanosti u Palati Srbija rekao da su "prošli bukvalno sve teme": odnos Srbije i SAD, ekonomski i bilateralni odnosi, dijalog u Briselu, regionu i ulozi Srbije u regionu. . .

Kako je rekao, hteo je u razogovoru da smanji ulogu Srbije u regionu i da se više razgovara o pitanjima naše zemlje i SAD, ali da je u prijateljskom tonu razgovarano o svim pitanjima.

Na insistiranje novinara, Vučić je rekao da tema uospšte nije bila ruski humanitarni centar u Nišsu, da jesu o tome razgovarali prethodnom susretu ali danas ne.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović Foto: Tanjug/Sava Radovanović

On je dodao i da je razgovarano o dijalogu sa Prištinom i modalitetima tog razgovora...

Tema je bilo i to, dodao je, sa kim će sve rzagovarati u Vašingtonu i kako na najbolji način prikazati američkim biznismenima poslovni ambijent u Srbiji i kako da što više njih investira u našoj zemlji.

SREĆAN SAM ŠTO SU MI KOLINDA I OSTALI "UKRALI ŠOU"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je, komentarišući navode hrvatskih medija da mu je predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović “ukrala šou” na svečanosti inauguracije, da je to u redu, ali je dodao da se srećan što su mu šou "ukrali" i drugi gosti, jer su svi oni bili deo lepe svečanosti, koja nije bila takmičenje, već saradnja i međusobno savetovanje.

Foto: Tanjug/Tanja Valič Foto: Tanjug/Tanja Valič

- To je u redu, to su unutrašnje stvari. “Šou su mi ukrali” i presrećan sam zbog toga i predsednica Hrvatske, predsednik Crne Gore, Makedonije, tri člana Predsedništva BiH, Borut Pahor koji je ipak našao vremena da dođe u toku dana premijeri Mađarske, Austrije, Gabona… - rekao je Vučić novinarima.

On je istakao da su svi oni na određeni način bili deo lepe svečanosti i dodaje da ne misli da je bilo takmičenje, već saradnja i međusobno savetovanje, kao i dobra volja koju treba da pokažemo.

KLJUČNE REČI: MIR, REGION I SARADNJA

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je za dva dana održao 21 bilateralni susret sa stranim zvaničnicima i predstavnicima organizacija, a da su tri ključne stvari u tim razgovorima - očuvanje mira i stabilnosti, unapređenje regionalne saradnje i konkretizacija ekonomske saradnje.

- Tri su ključne reči: očuvanje mira i stabilnosti, unapređenje regionalnih odnosa i želja za većom i boljom, uspešnijom saradnjom i kako da konkretizujemo ekonomsku saradnju, tako da ona donese što plodotvornije rezultate za svaku od zemalja sa čijim smo predstavnicima razgovarali - rekao je Vučić novinarima.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović Foto: Tanjug/Sava Radovanović

On je dodao da je najduže razgovore imao sa američkom i ruskom delegacijom, a da je lično najviše bio posvećen regionalnim pitanjima i da je u tome "možda bio najbolje koncetrisan".

- Uspeli smo da unapredimo naše i politčke odnose pre svega, ali i da ustanovimo određene konkretne korake za ekonomske odnose - tim rečima je ocenio rezultate razgovora i svečanosti povodom inauguracije.

Mimo regiona, dodao je, veoma je pozitivno iznenađen predlogom visokog gosta iz Maroka da njihova nacionalna kompanija nađe načina za uspostavljanje linije Beograd-Kazabalanka, što je Srbiji važno za robni prevoz, veći broj srpskih turista, ali i turista iz arapskog sveta.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović Foto: Tanjug/Sava Radovanović

- Razgovarali smo i sa drugima i opet bih istakao važnost regionalnih razgovora. Da svi pomalo uđu u tuđe cipele, da bolje razumeju probleme. Kada budemo bolje razumeli tuđe probleme onda će i oni jasnije i bolje razumeti naše muke i saslušati naše poglede - rekao je Vučić.

Kao je dodao, Srbija je pokazala da je dobar domaćin.

I DANAS BROJNI SASTANCI

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić imao je i danas bilateralne sastanke sa predstavnicima brojnih država i organizacija.

Niz bilateralnih sastanaka u Vili "Mir" Vučić je započeo radnim doručkom sa specijalnim izaslanikom Vlade SR Nemačke i bivšim kancelarom te zemlje Gerhardom Šrederom.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Vučić je naveo da je veoma važno da Nemačka, kao vodeća zemlja Evropske unije, podržava integraciju zemalja Zapadnog Balkana. Zahvalio je Šrederu na prisustvu svečanoj ceremoniji, istakavši da slanjem tako visokog predstavnika Nemačka pokazuje svoje interesovanje kako za Srbiju, tako i za čitav region.

Nemački izaslanik je novinarima rekao da je sa Vučićem razgovarao o međunarodnoj politici i situaciji u regionu i istakao da je Srbija stub stabilnosti u regionu.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović Foto: Tanjug/Sava Radovanović

U devet časova Vučića se sastao sa predsednikom Velike narodne skupštine Turske Ismailom Kahramanom. Vučić je rekao da odnosi dve zemlje idu uzlaznom linijom i da mogu biti mnogo bolji u budućnosti. Kahraman je pozvao Vučića da prisustvuje svetskom forumu o nafti koji se u julu održava u Istanbulu. On je takođe istakao da Turska strana priprema posetu predsednika Redžepa Tajipa Erdogana Srbiji.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović Foto: Tanjug/Sava Radovanović

- Srbija je kako za Tursku, tako i za čitav region, veoma važna zemlja. Želimo da razvijamo naše ekonomske odnose i da što veći broj turskih biznismena investira u vašoj zemlji -  naglasio je Kahraman i dodao da je veliko interesovanje turske poslovne zajednice za investiranje u Srbiji, pogotovu u oblasti infrastrukture. On je predsedniku Vučiću zahvalio na ličnoj podršci turskim investitorima.

U 9.30 na razgovor sa Vučićem stigao je i predsednik Makedonije Đorđe Ivanov. Vučić je u razgovoru sa predsednikom Makedonije istakao da je neophodno jačati i trgovinsku razmenu dve zemlje, kao i ekonomske veze, saradnju u oblasti kulture i sporta.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Ivanov je naglasio da je za Makedoniju Srbija važan trgovinski partner i da bi bilo značajno razmatrati saradnju na energetskom pozvezivanju, ali i unapređenju drumskog i železničkog saobraćaja, koristeći pri tom mogućnosti koje pruža format Kina-CIEZ (Kina i zemlje centralne i istočne Evrope).

Foto: Tanjug/Sava Radovanović Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Sastanku je prisustvovao i ministar spoljnih poslova Makedonije Nikola Dimitrov, koji je Vučiću preneo čestitke premijera Zajeva i makedonske vlade.

Predsednik Srbije istakao je u razgovoru sa generalnim sekretarom Organizacije ugovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB) Jurijem Hačutarovim da Srbija učestvujući u radu Parlamentarne skupštine ODKB kao posmatrač, želi da pruži doprinos miru i bezbednosti u svetu, kao što vodeći odgovornu regionalnu politiku čuva mir i bezbednost na Zapadnom Balkanu.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Vučić je istakao i da Srbija, koja ostaje vojno neutralna zemlja, želi da unapredi saradnju sa ODKB, kao i bilateralne odnose sa članicama te organizacije, zahvalivši što je ODKB na tako visokom nivou bio zastupljen na jučerašnjoj svečanosti. Hačutarov je izrazio poštovanje prema odluci Srbije da ostane vojno neutralna.

Predsednik Vučić je razgovarao i sa predsednikom Poslaničkog doma Kraljevine Maroko Habibom el Malkijem, kome je zahvalio na čestitkama i posvećenosti koju su pokazali slanjem visoke delegacije u Beograd. On je istakao da Srbiju i Maroko vezuje višedecenijsko prijateljstvo, naglasivši da je juče obeleženo 60. godina diplomatskih odnosa dve zemlje.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović Foto: Tanjug/Sava Radovanović

El Maliki je istakao da politička volja za saradnju dve zemlje postoji i izneo predlog za uvođenje direktne linije između Beograda i Kazablanke.

Habib el Maliki preneo je čestitke marokanskog kralja na novoj funkciji i poželeo predsedniku Vučiću nastavak uspešnog puta Srbije.

Usledio je susret sa predsednikom Crne Gore Filipom Vujanovićem. Razgovarano je o situaciji u regionu i neophodnosti jačanja ekonomske saradnje dve zemlje.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Vučić je istakao je da je Srbija zainteresovana za zajedničke projekte sa Crnom Gorom, naročito na obnovi železničke pruge Beograd - Bar i izgradnji auto-puta između ta dva grada. Kao prvi spoljnotrgovinski partner Crnoj Gori, Srbija smatra veoma značajnim skoro potpisivanje Memoranduma o razumevanju o ekonomskoj saradnji na trećim tržištima.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Vujanović istakao je važnost dobrosusedskih odnosa radi održanja stabilnosti regiona Zapadnog Balkana.

Predsednik Srbije završio je niz bilateralnih susreta sastankom sa zamenikom pomoćnika državnog sekretara SAD Brajanom Hojtom Jiem.

Daljinac baner

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Gula

    24. jun 2017 | 15:41

    Vrlo je važno da rukovodstvo Srbije strateški povlači poteze i produbljuje prijateljstva koja mnogo znače za dugoročnu sigurnost zemlje.

  • Jelena

    24. jun 2017 | 20:00

    Moramo da ocuvamo dobar odnos sa svima,ne smemo da narusimo mir i stabilnost.

  • Dragica

    24. jun 2017 | 19:41

    Ovo je zaista veliki dan za Srbiju bio.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA